e shtunë 16 tetor 2021
e shtunë 16 tetor 2021

 

𝘈 𝘦 𝘥𝘪𝘯𝘪 𝘴𝘦 𝘱𝘦̈𝘳 1 𝘮2 𝘗𝘰𝘴𝘪𝘥𝘰𝘯𝘪𝘢 𝘰𝘤𝘦𝘢𝘯𝘪𝘤𝘢 𝘱𝘳𝘰𝘥𝘩𝘰𝘯 20 𝘭𝘪𝘵𝘳𝘢 𝘰𝘬𝘴𝘪𝘨𝘫𝘦𝘯??

𝗘𝗺𝗿𝗶 𝗦𝗵𝗸𝗲𝗻𝗰𝗼𝗿: 𝘗𝘰𝘴𝘪𝘥𝘰𝘯𝘪𝘢 𝘰𝘤𝘦𝘢𝘯𝘪𝘤𝘢
𝗚𝗷𝗶𝗻𝗶𝗮: Posidonia
𝗙𝗮𝗺𝗶𝗹𝗷𝗮: Posidoniaceae
𝗥𝗲𝗻𝗱𝗶: Alismatales
𝗞𝗹𝗮𝘀𝗮: Monocotiledone
𝗡𝗱𝗮𝗿𝗷𝗮: Angiospermae
𝗠𝗯𝗿𝗲𝘁𝗲̈𝗿𝗶𝗮: Plantae

𝘗𝘰𝘴𝘪𝘥𝘰𝘯𝘪𝘢 𝘰𝘤𝘦𝘢𝘯𝘪𝘤𝘢 (leshteriku i detit) është një 𝒃𝒊𝒎𝒆̈ detare endemike për Mesdheun e cila në kushte optimale formon ato që njihen si Livadhet e Posidonias. Është shumë e rëndësishme për mjedisin detar sepse:

 

1. Prodhon oksigjen përmes procesit të fotozintezës.
2. Shërben si strehim për shumë gjallesa
3. Shërben si vend për lëshimin e vezëve
4. Mbron nga erozioni detar.

 

𝙆𝙚̈𝙧𝙘𝙚̈𝙣𝙞𝙢𝙚𝙩: ndryshimet klimatike, degradimi i habitatit, ankorimi, ndotja detare, sedimentet, llojet invasive.

𝙎𝙩𝙖𝙩𝙪𝙨𝙞: Pjesë e Listës së Kuqe të Shqipërisë, Direktivës së Habitateve. LC sipas IUCN me një shtrirje në rënie.

𝙎𝙞𝙩𝙪𝙖𝙩𝙖 𝙣𝙚̈ 𝙋𝙆𝘿 𝙆𝙖𝙧𝙖𝙗𝙪𝙧𝙪𝙣-𝙎𝙖𝙯𝙖𝙣:Livadhet janë vendosur kryesisht në pjesën e brendshme të Gjirit të Vlorës, por shtrihen në një sipërfaqe të konsiderueshme edhe në Ishullin e Sazanit dhe Gadishullin e Karaburunit.

Administrata Rajonale e Zonave të Mbrojtura Vlorë

 

12 maj 2020

 

 

Më shumë

Zjarri i rënë mbi tunelin e Kalimashit dogji 220 ha tokë

Prefekti i Kukësit Zenel Kuçana zbulon detaje nga operacioni i mbrëmshëm në luftën me flakët mbi tunelin e Kalimashit ndërsa forcat janë vendosur sot në Malzi për shuarjen e flakëve atje   Ai siguroi që në një asnjë moment nuk është ndërprerë lëvizja e makinave në tunelin e Kalimashit.   “Deri në 03:00 […]

Ndotja e lumenjve nga mbeturinat dhe ujërat e zeza në Shkodër

Shkodra është një nga qytetet e Shqipërisë që rrethohet nga ujërat e lumenjve Buna, Drin dhe Kir si dhe nga ato të Liqenit të Shkdorës, i cili është edhe më i madhi në Ballkan. Por kjo pasuri natyrore e qytetit, sipas drejtuesit te shoqatës mjedisore “Eko Mendje”, Mirsad Basha, vazhdon prej vitesh të ndotet nga hedhja […]

2500 flamingo pushtojnë Pish-Poron/ Deri në fund të sezonit në dy lagunat pritet dyfishim i shpendëve

Flamingot janë kthyer për të tretin vit në në parkun e Pishë-Poros. Rreth 2500 flamingo, prej më shumë se një muaji qëndrojnë në lagunën bregdetare. Sipas specialistëve, ky është një habitat i përshtatshëm për këtë shpend të rrallë pasi është zonë kripore, e cekët dhe me ushqim të bollshëm. Në parkun e Pish-Poros ndodhen dy […]

Gjykata e Lartë pezullon punën për ndërtimin e HEC-eve në Valbonë

Gjykata pranoi kërkesën e banorëve të 27 fshatrave të Bashkisë Tropojë dhe Shoqatës “TOKA”, Shoqata për Ruajtjen dhe Mbrojtjen e Alpeve Shqiptare duke kundërshtuar projektin e ndërtimit të 2 hidrocentraleve Dragobia dhe Cerem në Parkun Kombëtar të Luginës së Valbonës nga shoqëria koncesionare Dragobia Energy SHPK. Kjo shoqatë dërgoi kërkesë-padi në Gjykatën Administrative në […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara