e premte 30 korrik 2021
e premte 30 korrik 2021

 

Deri në fund të muajit nëntor, 2020 detyrimet e prapambetura të institucioneve arritën në total rreth 12.8 miliardë lekë, ku rreth 22 për qind e këtij stoku janë detyrime të krijuara në muajt-janar mars 2020.

 

Pjesa më e madhe e detyrimeve të prapambetura i takojnë njësive vendore në zërin e investimeve, me rreth 3 miliardë lekë, si dhe ato që duhet të paguhen për llogari të individëve, që kanë fituar gjyqe për largime të padrejta nga puna, rreth 2.6 miliardë lekë.

 

Të dhënat zyrtare të Ministrisë së Financave tregojnë se nga institucionet bartëse të detyrimeve pjesa më e madhe i takon Ministrisë së Infrastrukturës dhe Energjisë me 2 miliardë lekë në total apo rreth 35 për qind të gjithë stokut.

 

Por, zinxhiri i problemeve që shkaktoi pandemia gjatë vitit 2020 është reflektuar edhe tek financat e bashkive në vend. Këto të fundit, së bashku deklarojnë humbje në të ardhurat nga taksat, tarifat dhe të ardhurat nga burimet e veta.

 

Sipas Ministrisë së Financave, në 9-mujorin e parë, borxhet e bashkive, arritën në 6. 3 miliardë lekë. Tirana, Kavaja e Lezha kryesojnë listën e borxhlinjve.

 

Sipas raportit, pjesa më e madhe bashkive, nuk kanë mundur të shlyejnë në kohë këto detyrime ndaj të tretëve, ndërsa deklarojnë se një pjesë të tyre i kanë të trashëguara ndër vite.

 

Qeveria është angazhuar për shlyerjen në kohë të këtyre borxheve, por efektet e pandemisë dhe tërmetit kanë krijuar detyrime shtesë. Ndërkohë, institucione të tjera si Kontrolli i Lartë i Shtetit apo Shoqatat e Bashkive raportojnë se borxhi i akumuluar është më i lartë.

 

 

Më shumë

Banka e Shqipërisë dhe Banka Qendrore Evropiane nënshkruajnë marrëveshje për parandalimin dhe mbrojtjen e kartëmonedhave euro nga falsifikimi

Banka e Shqipërisë dhe Banka Qendrore Evropiane nënshkruajnë marrëveshje bashkëpunimi për shkëmbimin e informacionit në fushën e mbrojtës se kartëmonedhës euro nga falsifikimi.   Kjo marrëveshje synon të rregullojë dhe të lehtësojë procedurat e bashkëpunimit midis dy autoriteteve qendrore në fushën e mbrojtjes nga falsifikimi i kartëmonedhave euro, në territorin e vendit tonë. Marrëveshja […]

Shqipëria, më pak blegtori – Gjatë 2020 më pak lopë, dele, dhi dhe qumësht

Numri i gjedhëve në vitin 2020 është 362.583, duke shënuar rënie me 12,76 %, në krahasim me vitin 2019, rënia është e vazhdueshme prej vitit 2016.   Përqendrimi më i madh i numrit të krerëve është në qarkun e Fierit me 16,15 % dhe në qarkun e Korçës me 10,87 % të totalit. […]

Pastrimi i parave, ekspertët shqetësim për depërtimin në ekonomi

Shqipëria ka mangësi në luftën kundër pastrimit të parave dhe ndodhet në listën gri të Maneyval një strukturë e Këshillit të Europës për vlerësimin e masave kundër pastrimit të parave. Ky organizëm i kërkon qeverisë shqiptare, përmirësime në disa fusha që lidhen me uljen e informalitetit dhe monitorimin e parasë kesh në ekonomi. […]

Shqipëria bëhet gati për Eurbondin e pestë, nis kërkimin e konsulentit

Shqipëria parashikon që të dalë në tregjet e kapitalit për herë të pestë dhe si pjesë paraprake e këtij plani është ajo e gjetjes së një konsulenti që do ta këshillojë dhe udhëheqë drejt kësaj dalje.   Këtë herë në dokumente është specifikuar që konsulenti të ketë njohuri në ligjin anglez dhe atë […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara