Albanian Profile
e premte 22 tetor 2021
e premte 22 tetor 2021

 

Diversiteti biologjik shpesh kuptohet për sa i përket larmisë së gjerë të bimëve, kafshëve dhe mikroorganizmave. Burimet e diversitetit biologjik janë shtyllat mbi të cilat ne ndërtojmë civilizime. Por humbja e biodiversitetit kërcënon të gjithë, përfshirë shëndetin tonë. Për shkak të zhvillimit më të shpejtë të civilizimit, shpesh harrojmë për larminë Biologjike dhe numri i specieve po zvogëlohet ndjeshëm nga aktivitete të caktuara njerëzore. Kështu që të sjellim në vetëdijen për këtë çështje, KB vendosi të festojë Ditën Ndërkombëtare të Shumëllojshmërisë Biologjike çdo vit.

 

Dita Ndërkombëtare për Diversitetin Biologjik:

Dita Ndërkombëtare për Diversitetin Biologjik, e njohur gjithashtu si Dita Botërore e Biodiversitetit, sanksionoi një ditë ndërkombëtare për promovimin e çështjeve të biodiversitetit të festuara nën parimet udhëzuese të Kombeve të Bashkuara. Aktualisht mbahet në 22 maj të çdo viti. Dita Ndërkombëtare për Diversitetin Biologjik bie në kuadër të Qëllimeve të Agjendës së Zhvillimit të Qëndrueshëm të Agjendës së KB-së për 2015-tën. Kjo nismë globale u krijua në 1993, u mbajt në 29 Dhjetor për të festuar ditën e Konventës për Shumëllojshmërinë Biologjike deri në vitin 2000. Që nga viti 2000 Dita Ndërkombëtare për Diversitetin Biologjik mbahet më 22 maj.

 

2020 është një vit reflektimi, mundësi dhe zgjidhje. Këtë vit Dita Ndërkombëtare për Diversitetin Biologjik ka për qëllim ngritjen e vetëdijes dhe ndërtimin e momentit mbi rëndësinë e biodiversitetit, si dhe çështje globale mbi humbjen e biodiversitetit. Tema për Ditën Ndërkombëtare për Diversitetin Biologjik është “Zgjidhjet tona janë në natyrë”.

 

Dita e biodiversitetit këtë vit, pati këtë temë, duke theksuar rëndësinë e mirëmbajtjes së natyrës edhe në konteksin e pandemisë COV-id 19.

 

“Ruajtja dhe administrimi i qëndrueshëm i biodiversitetit si element i domosdoshëm i natyrës, që zvogëlon efektet e ndryshimeve klimatike, ndikon tek siguria e ujit dhe ushqimit. Madje edhe në parandalimin e pandemive”, theksoi z.António Guterres, Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara, në kuadër të Biodiversity Day 2020 nën temën e “Zgjidhjet tona janë në natyrë”.

Më shumë

Raporti i BE: 76.5% e ujërave në Shqipëri të shkëlqyera, zonat e plazhit me ndotjen më të madhe

Publikohet raporti i Bashkimit Europian për cilësinë e ujërave detare por edhe në tokë, ku Shqipëria renditet e 20-a nga 30 shtete të monitoruara.   Sipas raportit 76.5 për qind e ujërave në Shqipëri kanë kualitet të shkëlqyer, 95.8% kanë cilësi të pranueshme dhe 4.2% klasifikohen si zona të ndotura.   Renditja sipas […]

Malet nën pushtetin e zjarreve: Barinjve do iu ndalohet shfrytëzimi i kullotave

Vazhdoi edhe sot situata e rënduar me zjarret në malet e Qarkut të Vlorës, ku vatra më serioze është ajo në gadishullin e Karaburunit.   Rreth 500 trupa ushtarake, 50 automjete nga toka, si dhe 3 helikopterë nga ajri po bashkëpunojnë për të shuar zjarret, që rrezikojnë banesat dhe Parkun Kombëtar të Llogarasë.   Një […]

Tymi i djegies së plehrave mbulon Fierin

Qyteti i Fierit prej ditësh është mbuluar nga retë toksike të tymit që del nga fusha e mbetjeve urbane fare pranë qytetit.   Edhe pse koha është e mirë dhe me diell, rrezet e tij bllokohen nga reja e tymit të mbetjeve urbane. Zjarri ka rënë në fushën e mbetjeve në Mbrostar. Sasia […]

Ndotja e lumenjve nga mbeturinat dhe ujërat e zeza në Shkodër

Shkodra është një nga qytetet e Shqipërisë që rrethohet nga ujërat e lumenjve Buna, Drin dhe Kir si dhe nga ato të Liqenit të Shkdorës, i cili është edhe më i madhi në Ballkan. Por kjo pasuri natyrore e qytetit, sipas drejtuesit te shoqatës mjedisore “Eko Mendje”, Mirsad Basha, vazhdon prej vitesh të ndotet nga hedhja […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara