e martë 21 shtator 2021
e martë 21 shtator 2021

 

Pasi u diskutua dhe mori dakordësinë në Parlament, Raporti Vjetor i Entit Rregullator të Energjisë është publikuar në Fletoren Zyrtare, teksa paraqet të dhënat mbi tregun e energjisë eletkrike përgjatë vitit 2020. Referuar dokumentit, viti i kaluar mund të konsiderohet jo i mirë në drejtim të prodhimit, çka më pas pasohet edhe me shpenzime të larta për blerjen e energjisë elektrike. Kjo pasi, sipas ERE-s gjatë vitit 2020 u prodhua 10% energji më pak sesa mesatarja vjetore e 11 viteve të fundit.

 

Në raportin saktësohet se kjo situatë erdhi si pasojë e thatësirës,  teksa ulja e prodhimit solli realizimin e një importi të konsiderueshëm të energjisë elektrike për mbulimin e kërkesës dhe furnizimin e pa ndërprerë të klientëve në vend. Në total u importua 2,275 GWh, që është rreth 31% të vlerës totale të konsumit, çka sipas ERE-s e kthen 2020-ë një ndër vitet me importin më të madh të energjisë elektrike gjatë dhjetë vjeçarit të fundit. ERE e konsideron 2020-ën si një vit jo të mirë, edhe për faktin se prodhimi nuk u rrit, pavarësisht rritjes së kapaciteteve prodhuese.

 

Kjo pasi, përgjatë vitit 2020 kanë hyrë në prodhim gjithsej 20 centrale prodhuese të energjisë elektrike, me një fuqi të instaluar prej 227.8 MW, të cilët kanë prodhuar rreth 3.44 % të prodhimit total vendas të energjisë elektrike. Prodhimi i energjisë nga Korporata Elektorenergjetike Shqiptare ra me 38% në raport me vitin 2018, teksa pjesa e prodhimit, që realizohet nga prodhuesit e pavarur private të energjisë elektrike, zë një pjesë të konsderueshme në prodhimin vendas.Gjeneruesi publik prodhoi 58% të totalit të energjisë së prodhuar, ndërkohë që 42% u prodhua nga hidrocentralet private dhe koncesionare.

 

Më shumë

Varfëria në konsum rrit varësinë e inflacionit nga çmimet e frutave dhe perimeve

Duke qenë se gati gjysma e shpenzimeve të shqiptarëve kanalizohen në blerjen e ushqimeve, çmimet e tyre janë përbërësit kryesor të inflacionit në vend, pra luhatshmerisë së përgjithshme të çmimeve.   Banka e Shqipërisë në një analizë të posaçme për këtë çështje vë në dukje se inflacioni ka varësi të lartë ndaj çmimeve të […]

Individët po i mbajnë bonot e thesarit deri në fund të maturimit, bie tregu i titujve të qeverisë

Tregu i Titujve të Qeverisë për periudhën janar-qershor 2021 ka shënuar ulje në 6 muajt e parë të viti. Sipas të dhënave të Autoritetit të Mbikëqyrjes Financiare (AMF) transaksionet për “shitje nga portofoli i ndërmjetësit  financiar” ishin 1.45 miliardë lekë për 6 mujorin e parë, duke rënë me 17.2% me bazë vjetore. Tkurrja […]

Në gjashtë mujorin e parë të vitit më tepër mallra u transportuaran nëpërmjet hekurudhës

Gjatë gjysmës së parë të vitit volumi i mallrave të transportuar me hekurudhë llogaritet 14.9 milionë ton-kilometër.   Sipas raportit të publikuar së fundmi nga INSTAT volumi i mallrave të transportuar me hekurudhë u rrit me 23,3 %, krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit 2020-ës.   Por volumi i mallrave të transportuara […]

Shqipëria fiton 164 mln € nga tregtia me Kosovën, humbet 134 mln € me Serbinë

Sipas INSTAT Shqipëria realizon rreth 10% të shkëmbimeve tregtare me rajonin dhe partner kryesor ka Kosovën me 220 milionë euro eksporte në vit.   Sipas të dhënave nga Kosova kemi një bilanc pozitiv me 164 milionë euro më shumë, ndërsa nga Serbia marrim më shumë mall dhe bilanci është negativ me 134 milionë […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara