e diel 25 korrik 2021
e diel 25 korrik 2021

 

Të dhënat për dhunën ndaj grave në Shqipëri janë shqetësuese dhe kërkojnë medoemos strategji dhe mekanizma konkretë për mbrojtjen dhe përmirësimin e situatës.

Kështu u shpreh gjatë një interviste për Euronews Albania drejtuesja e Grupit Shqiptar të të Drejtave të Njeriut, znj. Elsa Ballauri, teksa komentoi të dhënat e INSTAT sipas së cilave një në dy gra në Shqipëri ka përjetuar dhunë të paktën një herë në jetë.

“Nuk ka mekanizma, edhe ato që janë funksionojnë pjesërisht […] sepse një grua që do ishte e sigurt se do mbrohej padyshim se do ankohej dhe do raportonte kudo,” – tha Ballauri, e cila analizoi se duke mos pasur këtë mundësi gratë kalojnë në një “turp për të mos i thënë ato që i ndodhin”.

Ballauri tha se mentaliteti i një shoqërie kërkon kohë të ndryshohet, por që me strukturat e duhura kjo kohë mund të shpejtohet. Në këtë pikë ajo këmbënguli se ligjvënësit dhe autoritetet nuk duhet të mjaftohen vetëm me miratimin e ligjeve por dhe me zbatimin e tyre sidomos në pikëpamjet e mbrojtjes së gruas nga dhuna.

Sipas Ballaurit në tërësi mekanizmat në Shqipëri nuk funksionojnë pasi ose janë të korruptuar, ose rrethohen nga mosbesimi dhe paragjykimi.

“Mekanizmi i mbrojtjes nuk do të funksionojë për sa kohë qytetarët nuk do të kenë besim në përgjithësi te shteti dhe sistemi i drejtësisë,” – u shpreh Ballauri, – “kemi sistem gjyqësor dhe policor të dobët dhe të paragjykuar.”

INSTAT thotë se rreth 53% e grave në Shqipëri janë dhunuar të paktën një herë në jetë, ndërsa 46.5% besojnë se gratë duhet ta durojnë dhunën e ushtruar për ta mbajtur familjen të bashkuar.

 

Më shumë

53% grave në Shqipëri janë dhunuar!

Të dhënat për dhunën ndaj grave në Shqipëri janë shqetësuese dhe kërkojnë medoemos strategji dhe mekanizma konkretë për mbrojtjen dhe përmirësimin e situatës. Kështu u shpreh gjatë një interviste për Euronews Albania drejtuesja e Grupit Shqiptar të të Drejtave të Njeriut, znj. Elsa Ballauri, teksa komentoi të dhënat e INSTAT sipas së cilave një […]

Eshtrat, trondisin përsëri Përmetin!

Pas zgjidhjes së problemeve me zhvarrimet për ushtarët grekë të rënë në Përmet gjatë luftës italo-greke, duke i ngatërruar eshtrat e banorëve me ushtarët, Përmeti tronditet sërish; zbulimi i disa varreve në Përmet gjatë punimeve për infrastrukturën rrugore po ngjall reagime.   Shoqata antikomuniste e të përndjekurve politikë thotë se dyshon se varret […]

15 korrik 1941, kisha e Shën Prokopit gjatë ndërtimit

Komuniteti ortodoks i Tiranës, i ngulur në këtë qytet që prej shek. XVIII, veç gjallërisë që i solli qytetit, barti me vete edhe objektet e veta të kultit. Si të krishterë të ritit Lindor, ortodoksët e Tiranës, kryesisht me prejardhje vllahe- arumune, ndërtuan të parën kishë të tyren më 1780, në atë pjesë të […]

Forumi Ndërkombëtar kundër Anti-Semitizmit, Shqipëria midis 180 shteteve në botë!

Ambasadori i Shqipërisë në Izrael, Dr. Bardhyl Canaj, ishte pjesë e Forumit të 7-të Ndërkombëtar në Luftë kundër Anti-Semitizmit     Ambasadori i Shqipërisë në Izrael, Dr. Bardhyl Canaj, ishte pjesë e Forumit të 7-të Ndërkombëtar në Luftë kundër Anti-Semitizmit, i cili po zhvillohet onine në platformën “Zoom” dhe të vijojë deri ditën e enjte, […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara