e premte 3 dhjetor 2021
e premte 3 dhjetor 2021

 

Nga Aurel Plasari

 

Ata ishin: Gjin Muzaka (kunat i Skënderbeut), Muzakë Komneni ose Muzaka i Angjelinës (nip i Skënderbeut), Vladan Gjurica (kushëri i Skënderbeut), Moisiu i Dibrës, Gjon Perlati, Nikollë Berisha, Gjergj Kuka dhe Gjin Maneshi.

 

Ja si e tregon thesarmbajtësi i Skënderbeut Demetrio Franco:

 

“Duke ndjekur trimërisht fitoren, u rrethuan me të shpejtë nga një skuadër armiqsh dhe, mbas një beteje fort të ashpër e të egër me kërdi të madhe mbi armiqtë, me fuqinë e armëve çanë përmes asaj lugine, u ngjitën majë kodrës ku, duke qenë disa njerëz të pashait [Ballabanit] dhe duke i pandehur ata për të krishterë, domethënë për të tyret, u rrethuan përsëri nga shumë turq, prej të cilëve u mbrojtën me trimëri, por më në fund u kapën dhe u shpunë ata kalorës fatkëqij në duart e ndyra të armikut Ballaban, i cili menjëherë i dërgoi në Kostandinopojë te Sulltani.

 

Me të marrë vesh prijësi Skënderbe, u përdhimtua tejmase dhe dërgoi aty-për-aty një ambasador në Kostandinopojë te Sulltani me lutjen që t’ia kthente tetë robërit, duke i ofruar si shpërblim robër të tjerë nga turqit e tij ose aq argjend sa ata të tetë peshonin. Por ai [Sulltani], i mbushur mllef e tërbim dhe i bërë me dije nga Ballabani për vlerën e tyre të përveçme, nuk deshi t’ia përmbushte kërkesën, madje për inat të tij më të madh urdhëroi t’i rripnin të gjallë pak-nga-pak për t’i munduar e sfilitur edhe më shumë, aq sa vijuan në atë martirizim për pesëmbëdhjetë ditë, në të cilat, duke qenë gjithnjë të vendosur e të patundur, ia dhanë më në fund shpirtin e tyre të shenjtë e të papërlyer Shelbuesit tonë, Jesu Krishtit të Bekuar”.

 

Nga: Gli Illustri et Gloriosi Gesti, et Vittoriose Imprese, Fatte Contra Tvrchi dal Sign. D. Giorgio Castriotto, detto Scanderbeg, Prencipe d’Epirro, etc., Vinegia 1584.

 

 

 

 

Më shumë

​Dita kur Britania dhe Shqipëria u pajtuan për incidentin e Korfuzit

Britania dhe Shqipëria më 29 tetor të vitit 1996, bien dakord që Tirana t’i paguajë Londrës 2 milionë dollarë dëmshpërblim për incidentin në Kanalin e Korfuzi, dhe Britania t’i japë Shqipërisë 18 milionë dollarë nga vlera e arit të bllokuar.   Incidenti i kanalit të Korfuzit i referohet tri ngjarjeve të ndryshme që kanë […]

100 vite nga mbledhja e Kuvendit të parë shqiptar

Sot u mbajt mbledhja e parë e Kuvendit të ri të dalë nga zgjedhjet e 25 prillit, por ne kthehemi 100 vite pas dhe kujtojmë çeljen e punimeve të Kuvendit të parë shqiptar.   Procesi i parë zgjedhor në Shqipëri zgjati disa muaj dhe më 21 prill të vitit 1921 u hapën punimet e […]

Kapitullimi i Italisë fashiste – si u hapën dyert e shtëpive shqiptare për të mbrojtur trupat italiane nga nazistët gjermanë

Në foto: Pamje nga filmi “Tomka dhe shokët e tij” ku tregohet se si mbroheshin ushtarët italianë në familjet shqiptare     Më 8 shtator 1943, Italia fashiste shpalli kapitullimin para trupave aleate, edhe pse kushtet e marrëveshjes ishin vendosur që më datë 3 shtator. Kapitullimi ndodhi për të ndaluar veprimet e aleatëve në Itali […]

Si sot, 75 vjet më parë, në Postribë u organizua kryengritja e parë antikomuniste në vend

Zona e Shkodrës kishte filluar organizimin për një rezistencë antikomuniste me shpresën se do të kthehej në një kryengritje të madhe popullore. Në pjesën më veriore të vendit, komunizmi ende nuk kishte lëshuar rrënjë dhe qëndronte dobët. Në Postribë filloi të organizohej një lëvizje e nxitur kryesisht nga kleri me mbështetjen e elementëve nacionalistë. […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara