e shtunë 18 shtator 2021
e shtunë 18 shtator 2021

Pamje nga “Unaza e Re” – ‘Astiri’

 

 

Çmimet e apartamenteve në disa zona të Tiranës arrijnë deri në 1900 euro/m2. Kjo rritje e shpejtë e tyre e rendit Tiranën ndër kryeqytetet më të shtrenjta të rajonit.

Por në raport me të ardhurat, pjesa më e madhe e shqiptarëve deklarojnë se nuk kanë mundësi që të blejnë shtëpi. Në pyetësorin e fundit të Bankës së Shqipërisë, 88 nga 100 persona thanë se e kanë potencialisht të pamundur të blejnë apo ndërtojnë një banesë të re.

Përgjigja e të anketuarve të përzgjedhur rastësisht, del mes 4 alternativave opsionale. Bazuar në shifra, gjatë dy viteve të fundit mundësia për investime madhore është ulur, dhe shkak është bërë pandemia, e cila lëkundi ekonominë me kufizimet që krijoi.

Realiteti për kursim dhe pasiguri nuk shfaqet vetëm tek shpenzimet madhore, por edhe te blerjet e vogla. Banka e Shqipërisë mat besimin e konsumatorëve me 15 pyetje, ku përfshihet vlerësimi i situatës financiare, siguria në punë apo rinovimi i banesës e blerja e një makine.

Përgjigjet në shumicën e rasteve demonstrojnë kufizime, megjithatë në krahasim me vitin 2020 në disa prej përgjigjeve shfaqen shenja optimizmi.

 

Çmimet e apartamenteve në rajon, qershor 2021

Qyteti                           Periferi                       Qendër

Tirana                          770                              1900

Beograd                       1400                           2600

Shkup                          900                              1300

Athinë                          1670                            1700

Podgoricë                    1100                            1500

Sarajevë                       1000                            1600

Prishtinë                      750                              1000

Burimi: Numbeo

 

Sondazhi për blerje banese në vite

-86       -84       -87       -86       -89       -88

2016    2017    2018    2019    2020    2021

Burimi: Banka e Shqipërisë

Më shumë

Si sot, 75 vjet më parë, në Postribë u organizua kryengritja e parë antikomuniste në vend

Zona e Shkodrës kishte filluar organizimin për një rezistencë antikomuniste me shpresën se do të kthehej në një kryengritje të madhe popullore. Në pjesën më veriore të vendit, komunizmi ende nuk kishte lëshuar rrënjë dhe qëndronte dobët. Në Postribë filloi të organizohej një lëvizje e nxitur kryesisht nga kleri me mbështetjen e elementëve nacionalistë. […]

Më 1 shtator 1928 u shpall Monarkia Shqiptare

Asambleja Kushtetuese, e dalë nga zgjedhjet e 17 gushtit 1928 me 58 deputetë, sanksionoi në statut formën monarkike të qeverisjes dhe parashikoi sistemin njëdhomësh parlamentar.   Shqipëria shpallej mbretëri demokratike, parlamentare, dhe e trashëgueshme, ndërkohë që Mbret i shqiptarëve sanksionohej Lart Madhëria e tij Zogu I.   Në prill 1938 Mbreti Zog martohet me […]

Djali i George Soros takon punonjësit afganë të fondacionit

Alex Soros, djali i miliarderit George Soros ka mbërritur në Shqipëri dhe ka vizituar punonjësit afganë të fondacionit, të cilët janë strehuar në hotelet në Durrës. “Kam patur privilegjin të takoj kolegët e Fondacionit Shoqëria e Hapur dhe të evakuuar të tjerë që u shpëtuan nga Afganistani drejt Shqiërisë. Ky grup përfshin gazetarë, mbrojtës […]

Shpenzimet për shëndetin u kushtojnë shqiptarëve 34 herë më shumë se mesatares së BE

Pandemia, që ka zhytur botën në kaos dhe në vitin e dytë ende nuk po i duket fundi, nxori më të pah rëndësinë dhe mundësinë, apo pamundësinë e kujdesit për shëndetin.   Të dhënat krahasuese të Eurostat, që publikon treguesin e barazisë së fuqisë blerëse për shëndetin dhe shërbimet spitalore për vendet e Bashkimit […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara