e mërkurë 20 janar 2021
e mërkurë 20 janar 2021

 

Amerika është ëndrra e shumë shqiptarëve që çdo vit nxitojnë të bëjnë lotarinë për të shkuar në vendin e mundësive.

 

Rreth 91 mijë shqiptarë jetonin në Shtetet e Bashkuara të Amerikës deri në fund të vitit 2018, sipas statistikave të publikuara nga Pew Research Center, një institut kërkimor në SHBA, që ka publikuar të dhënat për popullsinë e lindur jashtë, që jeton në SHBA.

 

Nga rajoni, numri më i lartë i shtetasve që jetojnë në SHBA i përket Bosnjë-Hercegovinës, me rreth 107 mijë personave. Shqiptarët dhe boshnjakët rezultojnë me prirjen më të lartë për të jetuar në SHBA. Nga Bosnjë-Hercegovina, fluksi i ikjeve ka qenë i lartë në periudhën 1990-2000, për shkak të konflikteve me shtetet fqinjë. Ndërsa nga Shqipëria, ikja drejt SHBA-së vijon me ritme të larta, e konstatuar nga numri i lartë i aplikimeve çdo vit për Lotarinë Amerikane.

 

Nga Serbia janë 32 mijë persona që jetojnë në SHBA, nga Maqedonia 25.6 mijë persona, nga Mali i Zi 11.8 mijë dhe nga Kosova 10.4 mijë.

 

Edhe në raport me popullsinë përkatëse, Bosnjë-Hercegovina (32.3 mijë për 1 milion banorë) dhe Shqipëria (32 mijë për 1 milion banorë) mbajnë rekordin në Europë për numrin e lartë të shtetasve të lindura në vendet përkatëse, por që jetojnë në SHBA, sipas të dhënave të përpunuara nga ‘Monitor’, të ndjekura nga Islanda, Mali i Zi, Portugalia, Maqedonia, Greqia.

 

Në vlerë absolute rekordin e mbajnë polakët, me 400 mijë persona që jetojnë në SHBA, të ndjekur nga britanikët (340 mijë) dhe italianët (320 mijë), por që në raport me popullsinë, pesha e tyre është shumë më e ulët (shiko grafikun).

 

Sipas Pew Research Center, Shtetet e Bashkuara kanë më shumë emigrantë se çdo vend tjetër në botë. Sot, më shumë se 40 milion njerëz që jetojnë në SH.B.A. kanë lindur në një vend tjetër, duke përbërë rreth një të pestën e migrantëve në botë. Popullsia e imigrantëve është gjithashtu shumë e larmishme, me pothuajse çdo vend në botë të përfaqësuar midis emigrantëve të ShBA, raporton monitor.

 

Popullsia amerikane e lindur jashtë vendit arriti një rekord 44.8 milionë në 2018. Që nga viti 1965, kur ligjet e imigracionit në ShBA zëvendësuan një sistem kombëtar të kuotave, numri i emigrantëve që jetojnë në SHBA. është më shumë se katërfishuar. Emigrantët sot përbëjnë 13.7% të popullsisë së SHBA, gati tre herë me e lartë se (4.8%) në 1970.

 

Rreth 27% e emigrantëve ishin banorë të përhershëm dhe 5% ishin rezidentë të përkohshëm në 2017. 23% e të gjithë emigrantëve ishin emigrantë të paautorizuar. Nga 1990 në 2007, popullsia e emigrantëve të paautorizuar ishte më shumë se trefishuar në madhësi – nga 3.5 milion në një rekord të lartë prej 12.2 milionë në 2007. Deri në vitin 2017, ky numër ishte ulur me 1.7 milion, ose 14%. Në vitin 2017 kishte 10.5 milion emigrantë të paautorizuar në SHBA, duke përbërë 3.2% të popullsisë së vendit.

 

Meksika është vendi me origjinën kryesore të popullsisë së emigrantëve në ShBA. Në vitin 2018, afërsisht 11.2 milionë emigrantë që jetojnë në SHBA ishin nga ky shtet, duke përbërë 25% të të gjithë emigrantëve amerikanë. Grupet e ardhshme më të mëdha të origjinës ishin ato nga Kina (6%), India (6%), Filipinet (4%) dhe El Salvador (3%). (Shqipëria përbën 0.2% të totalit.)

 

Më shumë se 1 milion emigrantë arrijnë në ShBA çdo vit. Në 2018, vendi kryesor i origjinës për emigrantët e rinj që vijnë në SHBA. ishte Kina, me 149,000 persona, e ndjekur nga India (129,000), Meksika (120,000) dhe Filipinet (46,000).

 

 

Më shumë

6 këshilla drejtuar shoferëve për udhëtimin me kujdes në ditët me mot të acartë

Drejtoria e Përgjithshme e Shërbimeve të Transportit Rrugor ka dhënë disa këshilla për  drejtuesit e mjeteve të tregojnë kujdes të veçantë gjatë udhëtimit në ditët me mot të acartë.   Në një kohë kur shumë nga rrugërt janë “pushtuar” nga dëbora dhe ngricat, DPSHTRR ka dhënë 6 këshilla shumë të vlefshme:   Verifikimin […]

Koha kur shqiptarët internoheshin pa proces gjyqësor

Burgu i Spaçit     Qeveria e Tiranës më 13 janar të vitit 1960, lëshon një dekret sipas të cilit, çdo shtetas shqiptar mund të internohet pa proces gjyqësor, por thjesht me masë administrative.   Në atë kohë, Shqipëria thuhet se kishte 14 kampe përqëndrimi, ku mbaheshin të burgosurit politikë.   Ndërkohë, marrëdhëniet shqiptare-sovjetike po […]

Borë e madhe në Kukës, mjaft fshatra pa energji elektrike

Rënia e ndjeshme e temperaturave nën zero gradë me reshje bore në zonat e larta malore gjatë mbrëmjes së djeshme në qarkun e Kukësit ka sjellë edhe problemet e para.   Trashësinë e borës në zonat e larta malore si Shishtaveci ka arritur deri në 5-10 cm. Rrugët nacionale dhe bashkiake janë të hapura […]

150 – vjetori i lindjes i atdhetarit të shquar Mihal Grameno

Më 13 Janar 1871, u lind në Korçë një ndër veprimtarët më të zëshëm të çështjes sonë kombëtare, luftëtar me çetën e Çerçiz Topullit, botues dhe shkrimtar shqiptar.   I shkolluar në nisje në vendlindje, ishte viti 1885 kur mërgoi drejt Rumanisë. Në Bukuresht u lidh me lëvizjen kombëtare shqiptare dhe një vitin 1889, […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara