e shtunë 16 tetor 2021
e shtunë 16 tetor 2021

 

Imigracioni i paautorizuar në Europë ra në kulmin e pandemisë. Ndërsa vendet e BE -së rihapen, flukset e emigrantëve po rriten. Çfarë do të thotë për BE – dhe për emigrantët?

 

Për shumë vende në Europë që kanë kapërcyer valët e pandemisë koronavirus, të qenit në një turmë edhe një herë është një ndjenjë surreale. Ndërsa vendet europiane dalin nga majat e pandemisë, maskat janë hequr dhe bllokimet duket se janë një gjë e së kaluarës . Me nivele të larta vaksinimi, shumë vende të Bashkimit Europian po përballen me një të ardhme të re të guximshme pas COVID-19.

 

Ndërsa mbylljet e COVID-19 ulën ndjeshëm flukset e emigracionit të paligjshëm në Europë në vitin 2020 , ato numra tani po rriten ndërsa përparon 2021. Dhe jo vetëm që migrantët po kompensojnë kohën e humbur – duket se pandemia e koronavirusit mund të bëhet një faktor i rëndësishëm në rritjen e migrimit, përfshirë përgjatë rrugëve detare të rrezikshme .

 

Shtojini kësaj cenueshmërinë e emigrantëve dhe ndikimet ekonomike, dhe BE-ja mund të përballet me një stuhi të përsosur migrimi pas COVID-19.

 

Mbylljet e COVID-19 ulën migrimin drejt BE-së

Më shumë se një vit e gjysmë pas fillimit të pandemisë, një grup i të dhënave dhe analizave tregojnë se si kufizimet e COVID-19 në vendet europiane ndikuan në emigrantët dhe azilkërkuesit.

 

Kontrollet kufitare, kufizimet e udhëtimit dhe përpjekjet e tjera për të frenuar përhapjen e virusit fillimisht ulën ndjeshëm migrimin në Europë.

 

Në vitin 2020, “BE-ja në tërësi regjistroi një rënie prej 33% nga viti në vit të kërkesave për azil” , raportoi Komisioni Europian në fillim të vitit 2021 . Ndërkohë, kalimet e parregullta të kufirit ranë në nivele që nuk ishin parë që nga viti 2013, vazhdoi komisioni.

 

Kjo gjithashtu përfshiu disa zhvillime shqetësuese për të drejtat e njeriut.

 

Shumë zyra dhe konsullata për azil u mbyllën, ndërsa disa porte u shpallën të pasigurta.

 

Azilkërkuesit nuk ishin në gjendje të paraqisnin kërkesa në disa raste. Kufizimet në lirinë e lëvizjes nganjëherë të bllokuar azilkërkuesit në kushte josanitare, për shembull në Lesbos ; ose ata u karantinuan në det të hapur në vendet e mbërritjes.

 

Por jo vetëm që masat e koronavirusit ulën emigracionin në Europë, por gjithashtu ndryshuan flukset. Konkretisht, mbyllja e kufijve në Greqi i largoi njerëzit nga Mesdheu lindor. Dhe në Mesdheun qendror më vdekjeprurës – domethënë përmes Afrikës Veriore në Itali – ku shumë emigrantë humbasin jetën në det.

 

Imigracioni ilegal dyfishohet në rrugët më të mëdha

Të dhënat e fundit nga agjencia kufitare e BE Frontex japin një pamje të ndryshme për 2021 deri më tani.

 

Sipas Frontex, janari deri në gusht 2021 pa një rritje prej 64% të migrimit të parregullt në BE gjatë vitit të kaluar. Trafiku mbi rrugën e Ballkanit Perëndimor – i cili kalon përmes Turqisë përmes vendeve të Ballkanit si Shqipëria, Serbia dhe Maqedonia e Veriut – dhe në rrugën mesdhetare qendrore gati u dyfishua.

“Rritja mund t’i atribuohet rifillimit të lëvizjeve migratore pas heqjes së kufizimeve të COVID-19,” tha Frontex.

 

Ndërkohë, Mesdheu Lindor pa një rënie të kalimeve ilegale të kufirit, që ka të ngjarë të lidhen me mbylljen e kufirit me Greqinë.

 

Nga rreth 41,000 njerëz të regjistruar për të kaluar nëpër rrugën e rrezikshme qendrore të Mesdheut ilegalisht deri më tani në 2021, grupi më i madh deri tani ishin tunizianët. Pas kësaj, Bangladeshi dhe Egjipti ishin vendet kryesore të origjinës. Libia dhe Tunizia ishin vendet kryesore të nisjes.

 

Duke pasqyruar atë dyfishim të kalimeve ilegale përmes rrugës qendrore të Mesdheut nga 2020 në 2021, Organizata Ndërkombëtare për Migracionin (IOM) regjistroi 1,163 emigrantë të zhdukur në det në rajon deri në shtator të këtij viti – krahasuar me 619 vdekje në det gjatë të njëjtës periudhë kohore të kaluar vit.

 

“Ajo që ne fatkeqësisht po shohim është një vit tjetër ku më shumë se 1.000 njerëz kanë vdekur pa nevojë,” tha Julia Black, zyrtare e projektit në Qendrën e Analizës së të Dhënave Globale të IOM -it (GMDAC).

 

Rruga e Ballkanit Perëndimor gjithashtu pa dy herë më shumë kalime ilegale në krahasim me vitin e kaluar. Shumica e tyre ishin emigrantë nga Siria, Afganistani dhe Maroku.

 

 

 

Kriza e koronavirusit i shtyn njerëzit në veri

“Paqëndrueshmëria socio-politike dhe ekonomike, e shoqëruar me ndikimet negative dhe të qëndrueshme të krizës shëndetësore COVID-19, po rrisin pakënaqësinë e popullatës dhe mund të përkeqësojnë faktorët ekzistues shtytës në drejtim të migrimit të parregullt drejt BE-së,” tha Frontex.

 

Disa analistë pajtohen se COVID-19 ka qenë një faktor nxitës.

 

“Safeshtë e sigurt të thuhet se COVID është rritur dhe do të rrisë faktorët shtytës dhe tërheqës që nxisin migrimin e parregullt drejt Europës,” tha Martin Hofmann, një këshilltar i lartë në Qendrën Ndërkombëtare për Zhvillimin e Politikave të Migrimit (ICMPD).

 

“Në Tunizi, për shembull, rënia e turizmit dhe rënia pasuese e të ardhurave nxitën një numër të konsiderueshëm tunizianësh të përpiqen të arrijnë në Europë në një mënyrë të parregullt ,” shtoi Hofmann.

 

Një faktor tjetër i madh migrimi është rimëkëmbja e pabarabartë ekonomike që i detyron njerëzit të kërkojnë mundësi të ardhurash jashtë vendit. “Tendencat e para flasin për rritjen e çekuilibrave që krijojnë më shumë faktorë shtytës dhe tërheqës për migrimin drejt vendeve të pasura (dhe me shërim më të shpejtë) të Veriut Global,” mendon Hofmann.

 

Flukset e tilla të rritura të migrimit, nga ana tjetër, kanë ndikime në ekonomi-dhe në përhapjen e COVID-19.

 

Cenueshmëria e migrantëve ka efekt domino

Një pikë kryesore është se si migrantët janë më të prekshëm-dhe më të prekur nga-përhapja e COVID-19.

 

“Në rastin e migrantëve të parregullt dhe me aftësi të ulëta, kushtet e tyre të jetesës dhe të punës kanë tendencë të nënkuptojnë që shkalla e incidencës së infeksioneve COVID-19, dhe fatkeqësisht edhe e vdekjeve në mesin e këtij grupi të veçantë të emigrantëve, kanë tendencë të jenë më të larta se mes atyre që nuk janë emigrantët, “tha Asha Manoharan, një analiste e të dhënave në IOM GMDAC .

 

Migrantët e parregullt gjithashtu kanë tendencë të kenë qasje shumë të kufizuar në kujdesin shëndetësor, përfshirë vaksinimet kundër COVID-19, tha Manoharan. IOM ka gjetur se “vetëm 33% e 152 vendeve në nivel global përfshinë migrantë të parregullt në planet e tyre zyrtare kombëtare të vaksinimit,” shtoi ajo.

 

Megjithatë “emigrantët janë një pjesë vitale e fuqisë punëtore në Europë dhe në të gjithë botën,” vuri në dukje Manoharan.

 

Rreth 13% e të gjithë punonjësve kryesorë në BE janë emigrantë, duke i bërë ata një pjesë të rëndësishme të përgjigjes ndaj COVID-19. Përtej kësaj, shumë vende të BE mbështeten në punëtorët migrantë sezonalë të cilët kishin një ndikim fakti gjatë sezonit të parë të korrjes pandemike .

 

Të marra së bashku, cenueshmëria e emigrantëve ndaj COVID-19 ka efekte goditëse që prekin ekonominë e BE-së. Mënyra më efektive për të adresuar këtë, mendon Black, është duke adresuar paqëndrueshmërinë që nxit migracionin e parregullt, për shembull në vendet e Afrikës Veriore.

 

Vendet në BE dhe më gjerë mund të zbatojnë disa përgjigje konkrete të politikave për të adresuar cenueshmërinë e migrantëve ndaj COVID-19 , të tilla si “veçanërisht përfshirja e emigrantëve të parregullt në planet e kujdesit shëndetësor dhe vaksinimit”, përfundoi Manoharan.

 

 

Më shumë

Gjermania pranon të kompensojë 6.500 të mbijetuar të tjerë të Holokaustit

Qeveria gjermane ka rënë dakord të japë kompensim edhe për 6.500 të tjerë të mbijetuar nga Holokausti.   Kjo vendim u dha në  Konferencën mbi “Kërkesat Materiale Çifute Kundër Gjermanisë”, e referuar edhe si Konferenca e Kërkesave.   Të mbijetuarit hebrenj tani do të fillojnë të marrin një pension të përjetshëm, mujor prej […]

Gjermanët nuk i japin shumicën asnjërës parti

Dominanca e partive CDU/CSU dhe SPD i përket tani së shkuarës – zgjedhësit kanë votuar qartë për ndryshimin. Ky është një shans për ndryshimet e nevojshme, mendon kryeredaktorja e DW Manuela Kasper-Claridge.     Ndryshimi ka ndodhur. Vota e gjermanëve është e qartë: T’u jepet fund kompromiseve minimale të „koalicionit të madh”. Të […]

Humbje të ndjeshme për Unionin pas epokës Merkel

Rezultat zgjedhor i ngushtë ashtu siç parashikohej, megjithatë SPD sipas llogaritjeve të para(19:59) kryeson lehtë. Shenjat janë për ndryshim pushteti në Gjermani, por gjithçka tani varet nga Të Gjelbrit dhe liberalët.     CDU si e paralizuar. Entuziazëm tek qendra e Partisë Socialdemokrate, SPD. Këto zgjedhje në Gjermani po japin shenjat e ndryshimit të […]

Gjermania mes dëshirës për fillim të ri dhe për vazhdimësi

Të dielën gjermanët do të zgjedhin parlamentin federal, Bundestagun. Numri i konstelacioneve partiake që mund të formojnë qeverinë është më i madh se më parë. Partitë tradicionale janë dobësuar. Në Gjermani më thonë humor se tradicionalisht në zgjedhjet parlamentare konkurrojnë të gjitha partitë. Dhe në fond, ajo që merr postin e kancelarit është CDU-ja. […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara