e premte 22 tetor 2021
e premte 22 tetor 2021

 

Afërdita Suka do të jetë deputetja e parë shqiptare nga Kosova në parlamentin e Landit në Berlin.

E zgjedhur drejtpërdrejt nga elektorati.

 

Është e pamundur të mos i rrekesh hedhjes në letër të ekzaltimit shpirtëror, teksa e kupton se një shqiptare e re, intelektuale e mirëfilltë, një nënë e bashkëshorte e devotshme dhe një aktiviste e pashoqe për barazitë shoqërore po kandidon si deputete në parlamentin e Berlinit për zgjedhjet në vjeshtë të vitit 2021 në zonën Tempelhof-Schöneberg.

Ajo quhet Afërdita Suka, me prejardhje nga Suhareka, e martuar në Tetovë, një çift ky që mbi 3 dekada jeton në Berlin të Gjermanisë. Duke qenë miq për një kohë të gjatë dhe duke njohur atributet e tyre humane dhe profesionale, kam kënaqësinë e veçantë që publikun e gjerë, në veçanti shqiptarët që jetojnë në Berlin, t’i njoh me profilin e kësaj kandidateje për deputete në parlamentin e Berlinit, me synimin që ata ta hedhin votën për të në zgjedhjet e shtatorit dhe të mund t’i gëzohen një përfaqësimi dinjitoz për veten dhe familjet e tyre në zonën Tempelhof-Schöneberg të Berlinit.

Afërdita Suka ka qenë vetëm 12 vjeçe kur e ka braktisur vendlindjen e saj, si pasojë e represionit të regjimit serb në Kosovë dhe që nga viti 1992 jeton dhe vepron në Berlin. Pas mbarimit të gjimnazit, Afërdita ka studiuar shkencat sociale në Universitetin Humbold në Berlin. Ka bërë punë të ndryshme, ndër të tjera si referente në administratën e Berlinit dhe si përkthyese gjyqësore. Që nga viti 2011 ka qenë këshilltare në rajonin Tempelhof-Schöneberg nga Koalicioni 90/Të Gjelbërtit. Për angazhimin e saj në të mirë të shoqërisë, në vitin 2015 ajo është laureuar edhe me çmimin prestigjioz Helene-Weber. Kësaj radhe, në zgjedhjet parlamentare të vjeshtës 2021, ajo kandidohet nga Koalicioni 90/Të Gjelbërtit si kandidate për deputete me nr. 25. Ngaqë Berlini ka lista të hapura, mundësitë e saj janë të mëdha që të jetë shqiptarja e parë deputete në landin e Berlinit.

Në bashkëbisedim me Afërditën, e vëren menjëherë entuziazmin e saj, në radhë të parë, për t’i shërbyer njerëzimit, pa dallim race, feje dhe gjinie, por ajo nuk e fsheh aspak edhe dëshirën e saj të flaktë që të jetë zëri i shqiptarëve në Berlin. Prioritetet e saj janë arsimimi, barazia gjinore dhe çështjet me karakter social. Megjithatë, nga natyra ajo është një ambientaliste e përbetuar dhe dëshiron që Berlini të jetë njëri ndër metropolet udhëheqëse evropiane, siç dhe e meriton.

Vota për Afërdita Sukën nuk do të jetë aspak një votë e djegur, përkundrazi, ajo do të jetë votë për secilin, i cili dëshiron të ketë një të ardhme më të mirë dhe më të sigurte në qytetin e Berlinit.

Më shumë

A është Europa gati për një valë migrimi post-COVID?

Imigracioni i paautorizuar në Europë ra në kulmin e pandemisë. Ndërsa vendet e BE -së rihapen, flukset e emigrantëve po rriten. Çfarë do të thotë për BE – dhe për emigrantët?   Për shumë vende në Europë që kanë kapërcyer valët e pandemisë koronavirus, të qenit në një turmë edhe një herë është një […]

Gjermania: Rrugë me pengesa nga Rënia e Murit tek bashkimi

Një formulim jo i saktë për ligjin e ri të RDGJ-së për lirinë e udhëtimit çon në rënien e Murit të Berlinit. Gati një vit më vonë vuloset bashkimi i Gjermanisë. Stacionet deri më 3 tetor 1990 lexohen si roman policesk.   9 Nëntor: Pak orë pas fjalëve të famshme të Schabowskit( “…sipas dijenisë […]

Britania synon zbutjen e krizës me karburante përmes ushtrisë

Britania e Madhe do të angazhojë gati 200 pjesëtarë të ushtrisë, 100 prej të cilëve shoferë, që nga e hëna të ndihmojnë në dërgim të karburanteve nëpër stacione të naftës dhe të ndihmojnë në zbutje të krizës, që ka ardhur si mungesë e shoferëve.   Qeveria britanike ka thënë të premten se shumë stacione […]

Sa e bashkuar është Gjermania sot?

Më 3 tetor 1990 u nënshkrua zyrtarisht bashkimi i Gjermanisë, një vit pas rënies së Murit të Berlinit. Marrëveshja përcaktoi modalitetet e bashkimit dhe nivelimin gradualisht të standardeve mes lindjes dhe perëndimit.     Që prej 31 vjetësh Gjermania është bashkuar. Të paktën në dokumenta ky hap u kurorëzua shpejt në mënyrë ceremoniale pas […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara