e premte 22 tetor 2021
e premte 22 tetor 2021

 

Institucioni ka promovuar historikisht studimin e Holokaustit dhe mësimet e tij; si i tillë, miratimi i përkufizimit të punës së IHRA është “një hap plotësisht i natyrshëm”.

 

 

JNS – Akademia e Shkencave e Shqipërisë, institucioni më i rëndësishëm shkencor i vendit, miratoi të enjten përkufizimin e punës së Aleancës Ndërkombëtare të Përkujtimit të Holokaustit (IHRA) për antisemitizmin.

 

Akademia e Shkencave e konfirmoi vendimin në një letër drejtuar Robert Singer, këshilltar i lartë i Lëvizjes Kundër Antisemitizmit dhe kryetar i Qendrës për Ndikimin Hebre dhe Noah Gal Gendler, ambasadori i Izraelit në Shqipëri.

 

Përkufizimi i rënë dakord nga IHRA, një organizatë ndërqeveritare që përfshin 34 vende anëtare, është një klasifikim i rënë dakord ndërkombëtarisht i antisemitizmit. Në tetor, Shqipëria u bë vendi i parë shumicë-myslimane që miratoi përkufizimin.

 

Përkufizimi i IHRA thotë: “Antisemitizmi është një perceptim i caktuar i hebrenjve, i cili mund të shprehet si urrejtje ndaj hebrenjve. Manifestimet retorike dhe fizike të antisemitizmit janë të drejtuara ndaj individëve hebrenj ose johebrenj dhe / ose pasurisë së tyre, drejt institucioneve të komunitetit hebre dhe objekteve fetare”.

 

 

 

 

Në letër, akademia tha se “rikonfirmon qëndrimin e saj mbi krimet historike të kryera kundër hebrenjve gjatë Shoah [Holokaustit]” dhe deklaroi se “aktet çnjerëzore që pësuan gjatë Luftës së Dytë Botërore, për shkak të racizmit nuk janë një fenomen i përkasin historisë , por shfaqet në një formë të një rreziku që ringjall krimet kolektive dhe racizmin, urrejtjen etnike, fetare dhe kulturore. ”

 

Akademia tha se si një institucion që ka promovuar historikisht studimin e Holokaustit dhe mësimet e tij, miratimi i përkufizimit të punës të IHRA është “një hap krejtësisht i natyrshëm dhe në koherencë me të kaluarën e saj, si dhe misionin e saj ligjor dhe civil”.

 

Akademia do të lëshojë deklaratën e saj mbi miratimin e përkufizimit të punës të IHRA më 26 janar, sipas Combat Anti-Semitism.

 

“Antisemitizmi po rritet në të gjithë botën, përfshirë edhe në sferën akademike. Si i tillë, përkufizimi i IHRA-së nuk ka qenë kurrë më i rëndësishëm, duke shkruar saktësisht se si duket urrejtja hebreje, ”tha Singer në një deklaratë. “Vendimi i akademisë riafirmon kundërshtimin e vendosur të Shqipërisë ndaj antisemitizmit si një shoqëri. Shpresoj që të shërbejë si një shembull për institucionet e tjera të vlerësuara akademike për të ndjekur shembullin në të gjithë botën. ” I S

 

 

Më shumë

Të verbrit në Shqipëri marshojnë për një jetë më dinjitoze

Dita ndërkombëtare e personave të verbër, e gjen këtë kategori duke vazhduar të përballet me mungesë infrastrukture dhe punësimi.   Me vetëm 12 mijë lekë në muaj si ndihmë shtetërore për të jetuar, ata kërkojnë mundësi për t’u punësuar por edhe semafore e rrugë të dedikuara që t’ua lehtësojnë jetën.   Daniela Nikolli, 25 […]

Epopeja e Kodrës së Kuqe: Vojo Kushi, Sadik Stavileci dhe Xhoxhi Martini

Më 07 Tetor 1942 Vojo Kushi, Sadik Stavileci dhe Xhoxhi Martini u gjendën të rrethuar nga fashistët në një bazë të Luftës Antifashiste Nacionalçlirimtare (shtëpia e atdhetares Ije Farka), në lagjen Kodra e Kuqe të Tiranës. Në operacion merrnin pjesë shumë forca fashiste të shoqëruar me tanke e autoblinda. Pas disa orë luftimesh ranë […]

Shiu i parë i vjeshtës zhyt në kaos kryeqytetin

“Erdhi nusja” brohorisnin me ironi vogëlushët nga furgonët e shkollave të bllokuar në trafik nën boriet e pakursyera të shoferëve të irrituar ndaj ndonjë patrulle policie që tentonte të normalizonte qarkullimin në rrugët të mbushura përplot me ujë nga shiu i parë i vjeshtës që ra mengjezin e sotëm në Tiranë.   Pothuajse të […]

Emigracioni dhe plakja e popullsisë ulin numrin e familjeve në vend

Numri i familjeve në vend ka shënuar rënie për të dytin vit radhazi, duke reflektuar plakjen graduale të popullsisë si dhe ritmet e larta të emigracionit, që është përshpejtuar vitet e fundit, duke përfshirë edhe familjet.   Në 2020-n në vend kishte rreth 769 mijë familje, ose 2,637 familje më pak se një […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara