e shtunë 8 maj 2021
e shtunë 8 maj 2021

 

Autoriteti për Informim mbi Dokumentet e ish-Sigurimit të Shtetit deklasifikon dosjen Nr. 64, “Ndryshimet politike në Europën Lindore, fundi i komunizmit”.

 

“Të gjithë udhëheqësit u ndryshuan në vendet e Lindjes. Edhe te ne, sa të mbarojnë problemet e filluara në Lindje dhe do të ndryshojë, se Themeluesit të Partisë, njeriut që hante njerëz, do t’i hidhen kockat në erë.”

 

“Muri i Berlinit u prish, ky është dhe fundi i komunizmit. Kjo gjendje do të japë shkak për t’u kthyer drejt kapitalizimit të gjitha vendet e Europës Lindore”.

 

Këto janë vetëm disa nga përshtypjet e mbledhura nga Sigurimi në popull, mes të rinjve në Tiranë dhe Shkodër, në perëndim të regjimit, 30 vjet më parë.

 

Dosja nr. 64 “Ndryshimet politike në Europën Lindore” dhe të tjera dosje të Sigurimit mbi ndryshimet politike në vend, tashmë të deklasifikuara, mund të vihen në dispozicion të të interesuarve, sipas ligjit 45/2015 i ndryshuar.

 

 

 

 

Më shumë

Historia e zgjedhjeve, nga forma më e hershme e demokracisë, te 25 prilli

    Historiku i votimeve në botë   E drejta e njerëzve për të zgjedhur dhe për t’u zgjedhur i ka fillesat e saj herët në historinë e njerëzimit. Greqia e lashtë, e cila mendohet se ka zbatuar formën më të hershme të demokracisë, kishte një mënyrë të kundërt për të votuar nga ajo që […]

Masakra e Tivarit 1-2 prill 1945

Me qëllim shpërbërjen e qëndresës shqiptare në Kosovë, gjatë muajve mars-prill 1945, pothuajse në përfundim të Luftës së Dytë Botërore, shqiptarët etnikë nga viset shqiptare në Jugosllavi i mobilizuan dhe i shpërngulën me dhunë në frontin e dytë, të ashtuquajturin “Fronti i Adriatikut”. Ata u grumbulluan e më pas u shoqëruan nga oficerë shqiptarë […]

77-vjetori i betejës së Margëlliçit

Lufta Antifashiste Nacional Çlirimtare njeh shumë beteja të rëndësishme. Njëra prej tyre është beteja e Margëlliçit, e cila u finalizua më 29 mars 1944. Beteja e Margëlliçit erdhi si rezultat i operacioneve luftarake partizane në etapën e dytë të Operacionit të Dimrit në 1943-1944. Në fund të shkurtit dhe në fillim të marsit 1944, […]

124 vjet nga botimi e revistës “Albania” në Burksel

Më 25 mars të vitit 1897, në Bruksel, doli në qarkullim revista “Albania”. Në këtë revistë, themeluesi i saj, eruditi Faik Konica, hodhi themelet e mendimit shqiptar në disa fusha. Revista trajtonte aspekte të historisë, letërsisë, gjuhësisë dhe aspekte të tjera të jetës shqiptare. Qëllimi i revistës “Albania”, ishte zgjimi i ndjenjës kombëtare, emancipimi […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara