e premte 22 tetor 2021
e premte 22 tetor 2021

 

Pandemia Covid-19 ka rritur ndjeshëm nivelin e borxhit publik në vend, si rrjedhojë e shpenzimeve për përballimin e krizës, duke e çuar atë në 79.7% të PPB-së në fund të tremujorit të tretë të vitit të kaluar.

 

Për ekspertin e ekonomisë, Adrian Civici një normë e tillë borxhi është shqetësuese për një ekonomi të brishtë si ajo e Shqipërisë, pasi do të reduktojë mundësitë për investime në sektorët bazikë të ekonomisë.

 

“Duhet të jemi shumë të kujdesshëm dhe të ndjeshëm lidhur me borxhin sepse nga njëra anë vazhdojmë të kemi kërkesa dhe presion për të marrë borxh në tregun e brendshëm apo jashtëm lidhur me shpenzimet për Covid apo investime publike. Nga ana tjetër, sa më i madh të jetë borxhi dhe sidomos këstet vjetore të tij aq më shumë ngushtohet mundësia për  financime në sektorë jetikë si arsimi shëndetësia infrastruktura” tha Adrian Civici, ekspert për ekonominë.

 

Emetimi i Eurobondit prej 650 milionë euro vitin e kaluar ndikoi fort në rritjen e borxhit të qeverisë, duke e listuar atë sipas Komisionit Europian në vend të parë në rajon për nivelin më të lartë, që lë pas edhe Malin e Zi me 78.1% e Serbinë në 57.1%. Por, a është përdorur siç duhet borxhi i marrë?

 

“Shqipëria një pjesë të rëndësishme të borxhit e ka përdorurpër të shlyer borxhet e vjetra, një pjesë tjetër për nevojat emergjente dhe shumë pak janë përdorur në 2 vitet e fundit apo në ato në vazhdim për investime që ndikojnë në rritje ekonomike dhe në punësim”, tha Civici për TCH.

 

Sipas Adrian Civicit, mundësitë për të kthyer borxhin në trajektore rënëse në këtë moment krize janë të vështira dhe qeveria e cila ka parashikuar ta ulë atë në 78.6% në fund të 2021, duhet të vendosë një kontroll më të mirë mbi të, qoftë duke bërë edhe negocime të mundshme për ristrukturime apo zgjatje në kohë të shlyerjes së tij për të mos cenuar ekonominë.

 

Më shumë

Depozitat në euro shënuan rritje rekord për gushtin, gati 250 milionë euro më shumë

Depozitat bankare në monedhën europiane kaluan për herë të parë në gusht pragun e pesë miliardë eurove.   Të dhënat e Bankës së Shqipërisë treguan se sezoni veror nuk i zhgënjeu pritshmëritë për rritje të prurjeve të depozitave në euro. Në fund të muajit gusht, totali i depozitave në këtë monedhë arriti në […]

FAO: Çmimet globale të ushqimeve në rritje

Çmimet botërore të ushqimit shënuan rritje në gusht, pas dy muajsh rënie të njëpasnjëshme, njoftoi sot Organizata e Kombeve të Bashkuara për Ushqimin dhe Bujqësinë (FAO).   “Indeksi i çmimeve të ushqimit të FAO-s u rrit 3,1 për qind nga muaji në muaj, mesatarisht me 127,1 pikë përqindje në gusht”, tha organi i […]

Rritet çmimi i bukës

Prej 2 javësh disa furra në vend kanë rritur çmimin e bukës me 10 lekë, duke e çuar në 80 lekë, me një shtrenjtim rreth 14%.   Anëtarë të Shoqatës të Prodhuesve të Bukës, Patiçerive dhe Brumrave thonë se së shpejti rritja e çmimit të bukës me 10 lekë do të ndodhë në […]

Indeksi i Dhomës Amerikane: Sërish rënie e besimit të biznesit në Shqipëri

Pandemia Covid-19, përmirësimi i pakët në ekonomi dhe reformat e lidhura me investimet janë faktorë kryesorë, që sollën këtë rënie     Dhoma Amerikane e Tregtisë publikoi sot Indeksin Vjetor për vitin 2020, ku regjistrohet përsëri një rënie me 0.5 për qind e besimit të biznesit në Shqipëri.   Ky është viti i dytë me […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara