e premte 22 janar 2021
e premte 22 janar 2021

 

Brezi i Gjelbër shtrihet përgjatë Perdes së Hekurt një herë duke formuar një korridor habitatesh për një larmi të jashtëzakonshme të specieve. Arrin nga Veriu i Evropës deri në Detin e Zi në Jug. Në ndërkohë, ideja frymëzuese e shndërrimit të Perdes së Hekurt në një “Brez të Gjelbër Evropian” është bërë të paktën pjesërisht realitet.

 

 

Si një varg perlash natyrale të lidhura njëra me tjetrën

 

Për dekada, Perdja e Hekurt ndau Lindjen dhe Perëndimin. Në Veri të Evropës është akoma e pranishme midis Finlandës dhe ish-Bashkimit Sovjetik. Deri në vitin 1989 ajo kaloi nëpër Gjermani duke kaluar Ballkanin deri në Detin e Zi.Për perdet e hekurta për njerëzit ishte një pengesë e padepërtueshme. Natyra, megjithatë, përfitoi nga fakti që zona kufitare ishte kursyer kryesisht nga shfrytëzimi njerëzor. Dhe kështu këtu ata shtrihen – të shtrirë në të gjithë kontinentin si perlat e çmuara natyrore në një gjerdan – pyje dhe këneta të pacenuara, peisazhe të kultivuara tradicionalisht të pasura me specie, si dhe vargje të egra malore dhe peisazhe lumenjsh, të cilat vështirë se mund të gjenden diku tjetër në Evropë. Këtu Brezi i Gjelbër siguron habitate të vlefshme për ujqërit, arinjtë, rrëqebujt, shqiponjat dhe zogjtë migrues, për të përmendur vetëm disa.

 

 

Çfarë rreziqesh po kërcënojnë Natyrën përgjatë Rripit të Gjelbër Evropian?

 

Paqja e natyrës është prishur në mënyrë të vrazhdë që nga ndryshimet politike të fillimit të viteve 1990. Jo më e mbrojtur nga Perdja e Hekurt Natyra është nën kërcënim: qoftë nga rrugët që presin pyje të pasura me specie në ish-zonën kufitare, qoftë nga kanalizimi i projekteve që shkatërrojnë rrjedhat e lumenjve antikë, ose përsëri nga shkatërrimet e turizmit në vargmale. Gjitarët më të mëdhenj të Evropës si Ujku, Ariu dhe Rrëqebulli janë të rrezikuar. Dhe ligatinat me pasurinë e tyre të specieve dhe vendet e pushimit për zogjtë migrues rrezikojnë të zhduken.

 

 

Brezi i Gjelbër Evropian – iniciativa më e madhe e Evropës për ruajtjen e natyrës

 

Qëllimi i “Nismës Evropiane të Rripit të Gjelbër” përgjatë ish Perdes së Hekurt është të sigurojë një trashëgimi natyrore Evropiane në të gjithë larminë e saj për brezat e ardhshëm. Projekti i cili fillimisht ishte i kufizuar në zonën kufitare Gjermano-Gjermane dhe filloi si “Brezi i Gjelbër Gjerman” u zgjerua menjëherë pas fillimit të tij për të mbuluar Evropën. “Brezi i Gjelbër Evropian” u nis si një iniciativë ndërkombëtare në 2003 nga EuroNatur me Agjencinë Federale për Ruajtjen e Natyrës (BfN) dhe Bashkimin Ndërkombëtar për Ruajtjen e natyres

 

Meqenëse “Brezi i Gjelbër Evropian” shtrihet në shumë vende brenda Evropës dhe shumë palë të interesuara punojnë për mbrojtjen e këtij korridori të botës së egër, koordinimi i nismës përfaqëson një sfidë të madhe.

 

 

 

 

Më shumë

Ngrohja globale po shkrin akullnajën e fundit në Venezuelë

Akullnaja e fundit në majën Humboldt do të shkrihet plotësisht brenda një kohe të shkurtër Për shkak të ngrohjes globale, akullnaja e fundit në majën Humboldt, e cila njihet si maja e dytë më e lartë në shtetin e Amerikës Jugore, Venezuelë, po shkrihet me shpejtësi. Sipas lajmit të uebfaqes “El Nacional”, studiuesit venezuelas njoftuan […]

Pamjet spektakolare të aktivizimit të vullkanit Stromboli

Kamerat e vendosura nga shkencëtarët kanë filmuar pamjet spektakolare të aktivizimit të vullkanit Stromboli, në Itali. Në video, shihet shpërthimi i fuqishëm i vullkanit “të fjetur” që ngre në qiell një re të madhe tymi dhe hiri vullkanik. Kamerat janë vendosur nga Instituti Kombëtar i Gjeofizikës dhe Vullkanologjisë i cili monitoron aktivitetin vullkanik, në […]

Hidrocentrali mbi lumin Vjosa nuk do të ndërtohet

Hidrocentrali i Kalivaçit nuk do të ndërtohet. Agjencia Kombëtare e Mjedisit ka refuzuar lejen mjedisore pas kërkesës së bërë nga shoqëria koncesionare AYEN-ALB në fillim të vitit.   Hidrocentrali i Kalivaçit do të ndërtohej mbi lumin Vjosa, por kundërshtimet kanë qënë të forta si nga organizatat e mbrojtjes së mjedisit edhe nga eurodeputetë të […]

Një specie e re peshkaqeni në PKD Karaburun-Sazan

Një specie e re peshkaqeni është shfaqur në Parkun Kombëtar Detar  në Karaburun-Sazan. Sipas njoftimit nga Qendra e Vizitorëve Radhimë në Vlorë, peshkaqeni është i parrezikshëm për njerëzit.   Mbretëria: Shtazore Tipi: Kordata Klasa: Kondrihtët Rendi: Skualiformët Familja: Dalatide Gjinia: Dalatias Lloji: Dalatias licha (Peshkaqeni fokë)   𝗞𝗮𝗿𝗮𝗸𝘁𝗲𝗿𝗶𝘀𝘁𝗶𝗸𝗮𝘁 𝗲 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗲𝘀: Peshkaqen i parrezikshëm për […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara