e shtunë 4 dhjetor 2021
e shtunë 4 dhjetor 2021

 

 

Bullgarët publikojnë luftëtarët dhe figura historike Shqiptare si figura të tyre kombëtare. Figura që historia shqiptare vështirë që i njeh si njerëz me vlera kombëtare.

 

BAJAZID ELMAZ DODA (shqip: Pajazit Elmaz Doda) është shkrimtar dhe fotograf shqiptar, i lindur rreth vitit 1888 në fshatin shqiptar të Rekës së Epërme Shtirovitsa, atëherë pjesë e Perandorisë Osmane. Ai emigron në Rumani, si shumë pjesëtarë të Rekës të epërme.

 

Serbët vranë babanë dhe vëllain e Bajazidit në 1913 nga urrejtja për gjithçka Austro-Hungareze, dhe në veçanti nga urrejtja për Franc Nopcha, i cili ishte aktiv në Shqipëri.

 

Doda është autori i librit “Jeta rurale shqiptare në Gorna Rekë, afër Dibrës (Maqedoni)” (Albanisches Bauerleben im oberen Rekatal bei Dibra (Maqedoni)), i cili përfundoi në Vjenë në Prill 1914 dhe u botua pas vdekjes në Vjenë në 2007. Botimi shoqëruar me fotografitë e Dodës, ndoshta nga viti 1907, kryesisht nga Shtirovica dhe rrethina, por edhe nga pjesë të tjera të vendlindjes.

 

Libri i Dodës përmban shumë materiale të vlefshme në fusha të ndryshme. Sipas autorit, qëllimi i tij është të përshkruajë jetën e elementit mysliman që po zhduket në Gorna Reka dhe të hedhë poshtë pretendimet e Spiridon Gopcevic se “Maqedonia është Serbia e Vjetër”.

 

Është fotograf që ka fotografuar luftëtarin nga Prilepi, Sherif Sulejmanin me Franc Nopcha gjatë viteve 1903-1910. Sherif Sulejmani , luftëtar patriot nga rrethi i Prilepit, ka luftuar okupatorin sërb dhe tradhëtarët në ato vite, luftëtar të cilin Bullgarët e quajnë heroin e vetë kombëtar !!! RTK

 

Më shumë

​Dita kur Britania dhe Shqipëria u pajtuan për incidentin e Korfuzit

Britania dhe Shqipëria më 29 tetor të vitit 1996, bien dakord që Tirana t’i paguajë Londrës 2 milionë dollarë dëmshpërblim për incidentin në Kanalin e Korfuzi, dhe Britania t’i japë Shqipërisë 18 milionë dollarë nga vlera e arit të bllokuar.   Incidenti i kanalit të Korfuzit i referohet tri ngjarjeve të ndryshme që kanë […]

100 vite nga mbledhja e Kuvendit të parë shqiptar

Sot u mbajt mbledhja e parë e Kuvendit të ri të dalë nga zgjedhjet e 25 prillit, por ne kthehemi 100 vite pas dhe kujtojmë çeljen e punimeve të Kuvendit të parë shqiptar.   Procesi i parë zgjedhor në Shqipëri zgjati disa muaj dhe më 21 prill të vitit 1921 u hapën punimet e […]

Kapitullimi i Italisë fashiste – si u hapën dyert e shtëpive shqiptare për të mbrojtur trupat italiane nga nazistët gjermanë

Në foto: Pamje nga filmi “Tomka dhe shokët e tij” ku tregohet se si mbroheshin ushtarët italianë në familjet shqiptare     Më 8 shtator 1943, Italia fashiste shpalli kapitullimin para trupave aleate, edhe pse kushtet e marrëveshjes ishin vendosur që më datë 3 shtator. Kapitullimi ndodhi për të ndaluar veprimet e aleatëve në Itali […]

Si sot, 75 vjet më parë, në Postribë u organizua kryengritja e parë antikomuniste në vend

Zona e Shkodrës kishte filluar organizimin për një rezistencë antikomuniste me shpresën se do të kthehej në një kryengritje të madhe popullore. Në pjesën më veriore të vendit, komunizmi ende nuk kishte lëshuar rrënjë dhe qëndronte dobët. Në Postribë filloi të organizohej një lëvizje e nxitur kryesisht nga kleri me mbështetjen e elementëve nacionalistë. […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara