Thursday 18 July 2024
Thursday 18 July 2024

7 dhjetor 1927 – Misioni arkeologjik italian në Shqipëri, kërkon leje për të eksploruar Butrintin

  Si sot, më 7 dhjetor 1927 kreu i Misionit Arkeologjik Italian në Shqipëri Luigi Maria Ugolini dërgoi një letër autoriteteve shqiptare, duke i informuar se Misioni Arkeologjik Italian synonte të eksploronte Butrintin gjatë vitin 1928. Puna me gërmimet e kryesuar nga Ugolini filloi atje në shkurt të vitit 1928 deri në vitin 1936, dhe […]

“Furtuna”, filmi i fundit në bashkëprodhim mes ‘Mosfilm’ të Rusisë dhe kinostudios ‘Shqipëria e re’

  Më 27 nëntor 1959, publikut  shqiptar iu shfaq premiera e filmit “Furtuna”. Ky film do të ishte i fundit në bashkëprodhim mes  “Mosfilm” të Rusisë dhe kinostudios “Shqipëria e re”. Filmi trajton rezistencën shqiptare ndaj pushtimit italian dhe gjerman gjatë fundit të Luftës së Dytë Botërore. Skenari i filmit është i orientuar drejt zhvillimeve […]

Sir Noel Malcolm, Lucia Nadin dhe David Hosaflook shpallen fituesit për çmimin “Trinia e Albanologjisë: Meyer-Pedersen-Jokli”

    Pas mbylljes së  Kuvendit Ndërkombëtar të Studimeve Albanologjike që u mbajt për tri ditë rresht nga data 25-27 nëntor [...]

Mall për normalitet – Panairi i Librit në Tiranë

  U hap në Tiranë Panairi i Librit 2021 (17-21.11.) me pjesëmarrjen e vizitorëve, por megjithatë në kushte pandemie, pasi vizitorët [...]

Muzeu Hebraik i Vlorës, nis ngritja e fondacionit, Granoff: Hebrenjtë, histori që bën shqiptarët krenarë

Historia tregon se në kohët më të errëta, në kohët kur kishte pak shpresë për njerëzimin, shqiptarët ndihmuan që të ruhej bota. Me këto fjalë, zgjodhi ta shprehte rëndësinë e muzeut hebre shqiptar, Michael Granoff, kreu i bordit të Fondit Shqiptaro -amerikan të Zhvillimit. I pranishëm në Ministrisë e Kulturës për firmosjen e marrëveshjes […]

Promovohet studimi monografik “Banda kombëtare “Vatra”, një histori unike shqiptaro-amerikane” e autorit akad. Vasil S. Tole

Monografia “Banda Kombëtare Vatra”, një histori unike shqiptaro-amerikane e autorit akademik Vasil S. Tole, që i kushtohet historisë së ardhjes së vullnetarëve shqiptaro-amerikanë në vitin 1920 për të nxitur ndjenja entuziaste besimi dhe frymë atdhetare në popull, pas rikonfirmimit të Pavarësisë me Kongresin e Lushnjes, u promovua në Akademinë e Shkencave të Shqipërisë. […]

7 dhjetor 1927 – Misioni arkeologjik italian në Shqipëri, kërkon leje për të eksploruar Butrintin

Si sot, më 7 dhjetor 1927 kreu i Misionit Arkeologjik Italian në Shqipëri Luigi Maria Ugolini dërgoi një letër autoriteteve shqiptare, duke i informuar se Misioni Arkeologjik Italian synonte të eksploronte Butrintin gjatë vitin 1928. Puna me gërmimet e kryesuar nga Ugolini filloi atje në shkurt të vitit 1928 deri në vitin 1936, dhe […]

“Furtuna”, filmi i fundit në bashkëprodhim mes ‘Mosfilm’ të Rusisë dhe kinostudios ‘Shqipëria e re’

Më 27 nëntor 1959, publikut  shqiptar iu shfaq premiera e filmit “Furtuna”. Ky film do të ishte i fundit në bashkëprodhim mes  “Mosfilm” të Rusisë dhe kinostudios “Shqipëria e re”. Filmi trajton rezistencën shqiptare ndaj pushtimit italian dhe gjerman gjatë fundit të Luftës së Dytë Botërore. Skenari i filmit është i orientuar drejt zhvillimeve […]

Sir Noel Malcolm, Lucia Nadin dhe David Hosaflook shpallen fituesit për çmimin “Trinia e Albanologjisë: Meyer-Pedersen-Jokli”

Pas mbylljes së  Kuvendit Ndërkombëtar të Studimeve Albanologjike që u mbajt për tri ditë rresht nga data 25-27 nëntor në Hotel Plaza, tek Akademia e Shkencave e Shqipërisë u bë shpallja e fituesve të çmimit “Trinia e Albanologjisë: Meyer-Pedersen-Jokli” për albanologët e huaj.   -Sir Noel Malcolm ka fituar çmimin e parë “Trinia […]

Mall për normalitet – Panairi i Librit në Tiranë

U hap në Tiranë Panairi i Librit 2021 (17-21.11.) me pjesëmarrjen e vizitorëve, por megjithatë në kushte pandemie, pasi vizitorët nuk duhet të qëndrojnë gjatë brenda sallës së Pallatit të Kongreseve.     Me pjesëmarrjen e 95 shtëpive botuese nga Shqipëria e bota shqiptare u hap në Tiranë të mërkurën Panairi i Librit 2021 […]

Muzeu Hebraik i Vlorës, nis ngritja e fondacionit, Granoff: Hebrenjtë, histori që bën shqiptarët krenarë

Historia tregon se në kohët më të errëta, në kohët kur kishte pak shpresë për njerëzimin, shqiptarët ndihmuan që të ruhej bota. Me këto fjalë, zgjodhi ta shprehte rëndësinë e muzeut hebre shqiptar, Michael Granoff, kreu i bordit të Fondit Shqiptaro -amerikan të Zhvillimit. I pranishëm në Ministrisë e Kulturës për firmosjen e marrëveshjes […]

12 vjeçari nga Shkodra, autor i tre romaneve fantastiko-shkencorë

12 vjeçari Aldo Kodra sapo ka publikuar romanin e tij të tretë “Xhuxhi dhe gjithçka mbi Universin”, libër ky i zhanrit fantastiko-shkencor. Nxënës i klasës së shtatë, të shkollës austriake në qytetin e Shkodrës, Aldo njihet mes bashkëmoshatarëve për pasionin për librin dhe fantashkencën.   “Në gjeneratën e sotme fantashkenca mbizotëron dhe është […]

Botohet vëllimi i gjashtë i veprës së dijetarit Mid’hat Frashëri

Instituti i Studimeve Historike “Lumo Skëndo” publikoi sot në Tiranë vëllimin e gjashtë të veprës diplomatike, letrare dhe publicistike të dijetarit dhe veprimtarit të njohur Mid’hat Frashëri.   Diplomat dhe publicist, botues dhe historian, veprimtari i lëvizjes kombëtare Mid’hat Frashëri, ka lënë si trashëgim vëllime të konsiderueshme veprash, të cilat kanë qenë të ndaluara […]

Promovohet studimi monografik “Banda kombëtare “Vatra”, një histori unike shqiptaro-amerikane” e autorit akad. Vasil S. Tole

Monografia “Banda Kombëtare Vatra”, një histori unike shqiptaro-amerikane e autorit akademik Vasil S. Tole, që i kushtohet historisë së ardhjes së vullnetarëve shqiptaro-amerikanë në vitin 1920 për të nxitur ndjenja entuziaste besimi dhe frymë atdhetare në popull, pas rikonfirmimit të Pavarësisë me Kongresin e Lushnjes, u promovua në Akademinë e Shkencave të Shqipërisë. […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara