Thursday 18 July 2024
Thursday 18 July 2024

17 Dhjetor 2008 – Ekosistemi natyror “Bredhi i Hotovës – Dangëlli” shpallet Park Kombëtar

  Klima e shkëlqyer, luginat e bukura, biodiveristeti i pasur në habitate malore të mbuluar me pyje të dendur, kanione gjigante dhe një tradite kulinare fantastike e bëjnë këtë Park një zgjedhje ideale për t’u eksploruar. Peisazhi i larmishëm pyjor (një përzierje e bredhit të Maqedonisë, tisit, pishës së zezë, bungës, qarrit, maresë e mëllagjerit) […]

Zogjtë shtegëtarë bllokojnë rrugë Fier – Gjirokastër

Trafiku i automjeteve ndalet në një segment rrugor që lidh Fierin me Gjirokastrën në Shqipëri për shkak “të reve” të mëdha të zogjve shtegëtarë. Është koha e shtegëtimit të Cerloit të zi pikalosh (Sturnus vulgaris) nga Shqipëria drejt vendeve të ngrohta të Afrikës. Prej disa vitesh Shqipëria po zbaton një moratorium për ndalimin e gjuetisë […]

Harta e re sizmike, rritet shkalla e rrezikut, shërben për të ndërtuar në zona të sigurta

    Tërmeti i 26 nëntorit 2019 nxori në pah shumë problematika e njëherazi diktoi disa nevoja. Krijimi i një harte të re [...]

Kojliku Qeros kthehet pas 400 vitesh në Shqipëri

    Specia e rrallë e rrezikuar jo vetëm në Shqipëri por edhe në botë, e njohur me emrin Kojliku qeros, është shfaqur në [...]

Ulqin, rrezikohet zhdukja e ishullit turistik në Bunë

Erozioni i fuqishëm, ndërtimet pa kriter dhe materialet inerte në grykëderdhjen e lumit Buna po rrezikojnë ishullin më të bukur në bregdetin e Malit të Zi, Adën e Ulqinit.   Njohësit e kësaj çështje thanë se angazhimi i ekspertëve ndërkombëtarë është i domosdoshëm për ruajtjen e këtij ishulli të bukur turistik nga zhdukja. […]

Glasgou, premtime të pamjaftueshme për të ngadalësuar ndryshimin e klimës

Shkencëtarët kanë bërë paralajmërime të ashpra se mos arritja e një marrëveshjeje për shkurtime shumë më të thella në emetimet e gazeve që shkaktojnë efektin serrë do të rezultojë në ndryshime katastrofike dhe të pakthyeshme të klimës. Por, shpresat tashmë po zbehen se konferenca e OKB-së për klimën në Skoci do të rezultojë […]

17 Dhjetor 2008 – Ekosistemi natyror “Bredhi i Hotovës – Dangëlli” shpallet Park Kombëtar

Klima e shkëlqyer, luginat e bukura, biodiveristeti i pasur në habitate malore të mbuluar me pyje të dendur, kanione gjigante dhe një tradite kulinare fantastike e bëjnë këtë Park një zgjedhje ideale për t’u eksploruar. Peisazhi i larmishëm pyjor (një përzierje e bredhit të Maqedonisë, tisit, pishës së zezë, bungës, qarrit, maresë e mëllagjerit) […]

Zogjtë shtegëtarë bllokojnë rrugë Fier – Gjirokastër

Trafiku i automjeteve ndalet në një segment rrugor që lidh Fierin me Gjirokastrën në Shqipëri për shkak “të reve” të mëdha të zogjve shtegëtarë. Është koha e shtegëtimit të Cerloit të zi pikalosh (Sturnus vulgaris) nga Shqipëria drejt vendeve të ngrohta të Afrikës. Prej disa vitesh Shqipëria po zbaton një moratorium për ndalimin e gjuetisë […]

Harta e re sizmike, rritet shkalla e rrezikut, shërben për të ndërtuar në zona të sigurta

Tërmeti i 26 nëntorit 2019 nxori në pah shumë problematika e njëherazi diktoi disa nevoja. Krijimi i një harte të re sizmike ishte një prej kërkesave emergjente. Dy vite pas lëkundjeve shkaktuan 51 viktima e dëme të konsiderueshme financiare, Instituti i Gjeoshkencave njoftoi hartimin e një të tille.   Po cila është rëndësia […]

Kojliku Qeros kthehet pas 400 vitesh në Shqipëri

Specia e rrallë e rrezikuar jo vetëm në Shqipëri por edhe në botë, e njohur me emrin Kojliku qeros, është shfaqur në vendin tonë pas 400 vitesh.   Ky shpend është një specie shtegtare, dikur e pranishme deri ne shekullin e 17-të në Europë si në Francë, Zvicër, Gjermani, Austri dhe Ballkanin perëndimor. […]

Ulqin, rrezikohet zhdukja e ishullit turistik në Bunë

Erozioni i fuqishëm, ndërtimet pa kriter dhe materialet inerte në grykëderdhjen e lumit Buna po rrezikojnë ishullin më të bukur në bregdetin e Malit të Zi, Adën e Ulqinit.   Njohësit e kësaj çështje thanë se angazhimi i ekspertëve ndërkombëtarë është i domosdoshëm për ruajtjen e këtij ishulli të bukur turistik nga zhdukja. […]

Glasgou, marrëveshja për klimën/ Një fitore e brishtë

197 vende nënshkruan Marrëveshjen për Klimën në fund të takimit të OKB-së në Glasgou të shtunën, duke u zotuar të përshpejtojnë veprimet për trajtimin e ndryshimeve klimatike.   Megjithatë, trysnia e minutës së fundit nga Kina dhe India çoi në kufizimin e premtimeve kyçe mbi ndalimin gradual të përdorimit të karburanteve fosile.   Pas […]

Asnjë e dhënë në 3 vitet e fundit nga bashkia Tiranë për ndotjen e ajrit

“Transporti urban dhe ndërtimet janë ndotësit më të mëdhenj të mjedisit, nga ku shkaktohet një prani e lartë dioksidit të karboni, azotit”.   Kështu deklaroi për emisionin “Mirëmëngjes”, ekspertja e mjedisit, Valbona Mazreku, e cila nënvizoi se ndotja e ajrit në Shqipëri është disa-fish më lartë në krahasim me vendet e BE-së.   […]

Glasgou, premtime të pamjaftueshme për të ngadalësuar ndryshimin e klimës

Shkencëtarët kanë bërë paralajmërime të ashpra se mos arritja e një marrëveshjeje për shkurtime shumë më të thella në emetimet e gazeve që shkaktojnë efektin serrë do të rezultojë në ndryshime katastrofike dhe të pakthyeshme të klimës. Por, shpresat tashmë po zbehen se konferenca e OKB-së për klimën në Skoci do të rezultojë […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara