Albanian Profile
e martë 26 tetor 2021
e martë 26 tetor 2021

Bosnje-Hercegovinës i duhen parime demokratike e jo nacionaliste

  Përfaqësuesi i Lartë Ndërkombëtar në Bosnje-Hercegovinë, Christian Schmidt, duhet të promovojë denacionalizimin dhe demokratizimin. Por në këtë rrugë do të ketë pengesa të mëdha, mendon Marion Kraske.   Ministri i Brendshëm i Serbisë ,Aleksandar Vulin konsiderohet si një lloj zëdhënësi me ndikim i presidentit serb, Aleksandar Vuçiç. Kohët e fundit ai ka folur shpesh […]

Përfaqësuesi i Lartë për Bosnje-Hercegovinën: Unë mbështetem te brezi i ri!

  Përfaqësuesi i ri i Lartë për Bosnjë-Hercegovinën, politikani gjerman, Christian Schmidt dëshiron ta afrojë vendin më shumë me BE dhe të ndërpresë rrjedhjen e turit sidomos të të rinjve nga vendi. DW: Zoti Schmidt, më 1 gusht ju morët detyrën e Përfaqësuesit të Lartë për Bosnjë dhe Hercegovinën në Sarajevë në një kohë, kur vendi […]

Partitë serbe bojkotojnë institucionet e Bosnje-Hercegovinës

    Përfaqësues të partive politike nga Republika Srpska kanë vendosur që nga e hëna e 26 korrikut nuk do të marrin pjesë në [...]

Bosnjë e Hercegovinë: Nga sot ndalohet mohimi i gjenocidit në Srebrenicë

    Nga e mërkura në Bosnjë e Hercegovinë është i ndaluar me ligj mohimi i gjenocidit në Srebrenicë dhe shkelësit e ligjit [...]

Prishet kisha ortodokse serbe në Bosnje

Autoritetet boshnjake kanë prishur një kishë ortodokse serbe që ishte ndërtuar në mënyrë të paligjshme në tokën që gjendej nën pronësinë e një gruaje boshnjake. Vendimi vjen pas një beteje ligjore 20-vjeçare që u shqyrtua edhe në Gjykatën Evropiane të të Drejtave të Njeriut. Kisha ishte ndërtuar në oborrin e boshnjakes Fata Orlovic në […]

Rusia paralajmëron se do të reagojë nëse Bosnja dëshiron anëtarësimin në NATO

Ambasada ruse në Bosnjë tha të enjten Rusia do të reagojë nëse Bosnja ndërmerr hapa drejt anëtarësimit në NATO, sepse Moska do ta perceptonte këtë si një akt armiqësor.   Bosnja ka kohë që ka shpallur integrimin në NATO dhe Bashkimin Evropian si objektiva strategjike. Por serbët e Bosnjës, të udhëhequr nga pro-rusi […]

Bosnje-Hercegovinës i duhen parime demokratike e jo nacionaliste

Përfaqësuesi i Lartë Ndërkombëtar në Bosnje-Hercegovinë, Christian Schmidt, duhet të promovojë denacionalizimin dhe demokratizimin. Por në këtë rrugë do të ketë pengesa të mëdha, mendon Marion Kraske.   Ministri i Brendshëm i Serbisë ,Aleksandar Vulin konsiderohet si një lloj zëdhënësi me ndikim i presidentit serb, Aleksandar Vuçiç. Kohët e fundit ai ka folur shpesh […]

Përfaqësuesi i Lartë për Bosnje-Hercegovinën: Unë mbështetem te brezi i ri!

Përfaqësuesi i ri i Lartë për Bosnjë-Hercegovinën, politikani gjerman, Christian Schmidt dëshiron ta afrojë vendin më shumë me BE dhe të ndërpresë rrjedhjen e turit sidomos të të rinjve nga vendi. DW: Zoti Schmidt, më 1 gusht ju morët detyrën e Përfaqësuesit të Lartë për Bosnjë dhe Hercegovinën në Sarajevë në një kohë, kur vendi […]

Partitë serbe bojkotojnë institucionet e Bosnje-Hercegovinës

Përfaqësues të partive politike nga Republika Srpska kanë vendosur që nga e hëna e 26 korrikut nuk do të marrin pjesë në punime dhe vendimmarrje të institucioneve shtetërore të Bosnje-Hercegovinës, apo në parlamentin e këtij shteti.   Vendimi u mor pak ditë pasi kodi penal në Bosnje-Hercegovinë ndryshoi. Kushdo që mohon gjenocidin apo […]

Bosnjë e Hercegovinë: Nga sot ndalohet mohimi i gjenocidit në Srebrenicë

Nga e mërkura në Bosnjë e Hercegovinë është i ndaluar me ligj mohimi i gjenocidit në Srebrenicë dhe shkelësit e ligjit mund të dënohen me burgim.   Vendimi i Përfaqësuesit të lartë ndërkombëtar në Bosnje, Valentin Inzko për plotësimin e Kodit Penal për këtë çështje hyn sot në fuqi.   Javën e kaluar […]

Prishet kisha ortodokse serbe në Bosnje

Autoritetet boshnjake kanë prishur një kishë ortodokse serbe që ishte ndërtuar në mënyrë të paligjshme në tokën që gjendej nën pronësinë e një gruaje boshnjake. Vendimi vjen pas një beteje ligjore 20-vjeçare që u shqyrtua edhe në Gjykatën Evropiane të të Drejtave të Njeriut. Kisha ishte ndërtuar në oborrin e boshnjakes Fata Orlovic në […]

Bosnjë Hercegovina: “Konflikt i ngrirë me paqe të papërfunduar”

Bosnjë Hercegovina diskutohet në Këshillin e Sigurimit. Qëndrimi i SHBA-së: Asnjë etnitet nuk ka të ardhme jashtë Bosnjë Hercegovinës.     Kur flitet për Bosnjën në Këshillin e Sigurimit e marrin fjalën shumë palë: Anëtarët e Këshillit të Sigurimit, ata të përhershmit Rusia dhe SHBA, Franca, Mbretëria e Bashkuar dhe Kina dhe 8 të […]

Homazhi për Ratko Mlladiçin ngjall frikë në qytetin boshnjak

Një pikturë murale e pikturuar rishtazi e kreut ushtarak serb të Bosnjës Ratko Mlladiç dhe një sulm me armë në xhaminë lokale kanë trembur boshnjakët që u rikthyen në qytetin e Focas pasi u larguan që aty për shkak të mizorive të kohës së luftës në vitet 1990.   Pranë shkollës dhe ndërtesës së […]

Rusia paralajmëron se do të reagojë nëse Bosnja dëshiron anëtarësimin në NATO

Ambasada ruse në Bosnjë tha të enjten Rusia do të reagojë nëse Bosnja ndërmerr hapa drejt anëtarësimit në NATO, sepse Moska do ta perceptonte këtë si një akt armiqësor.   Bosnja ka kohë që ka shpallur integrimin në NATO dhe Bashkimin Evropian si objektiva strategjike. Por serbët e Bosnjës, të udhëhequr nga pro-rusi […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara