e hënë 26 korrik 2021
e hënë 26 korrik 2021

Kisha Ortodokse përkujton 30 vjetorin e ardhjes në Shqipëri të Kryepiskopit Anastas Janullatos

“30-VJETORI I NISJES SË NJË MREKULLIE QË ASKUSH NUK MUND TA IMAGJINONTE”     Sot, më 16 korrik, bëhen 30 vjet nga një ngjarje shumë e rëndësishme për ringjalljen e Kishës sonë pas persekutimit të egër ateist. Më 16 korrik 1991, zbriti për herë të parë në “Rinas”, i pritur ngrohtësisht nga një grup besimtarësh […]

15 korrik 1941, kisha e Shën Prokopit gjatë ndërtimit

  Komuniteti ortodoks i Tiranës, i ngulur në këtë qytet që prej shek. XVIII, veç gjallërisë që i solli qytetit, barti me vete edhe objektet e veta të kultit. Si të krishterë të ritit Lindor, ortodoksët e Tiranës, kryesisht me prejardhje vllahe- arumune, ndërtuan të parën kishë të tyren më 1780, në atë pjesë të […]

Tre dekada më parë erdhi në Shqipëri Eksarku Patriarkal, Episkopi i Andrusës, Pr. Dr. Anastasi!

  Ishte viti i largët 1991, kur me ardhjen e demokracisë në Shqipëri, u ndezën edhe llambadhat e besimit në vendin tonë, thuajse pas 5 [...]

Kisha e Shën Marisë në Bënjë, monument kulture me vlera të veçanta kulturore e historike

    Kisha e Shën Marisë në Bënjë të Përmetit,  monument kulture i kategorisë së I-rë, është një objekt me vlera të [...]

Përkujtohet figura e Baba Aliu, misionar i përhapjes së paqes dhe frymës së pajtimit si dhe dashurisë për jetën

Besimtarët bektashinj të Përmetit përkujtuan sëbashku me Kryegjyshin Botëror të Bektashizmit, Baba Aliun, një prej përfaqësuesve më të ndritur të këtij bësimi në këto anë. E vendosur jo rastësisht në këtë lartësi nga ku duket qartësisht maja e malit të Tomorit dhe Tyrbja e famshme e Abaz Aliut, teqeja e Bubësit, hapi dyert […]

Pashkë 2021 – Kryepiskopi Anastas Janullatos mesazh urimi: Çlirim nga urrejtja dhe variantet e saj

Anastasi, Kryepiskop i Tiranës, Durrësit dhe i Gjithë Shqipërisë ka dhënë një mesazh me rastin e festës së Pashkës 2021.   Çlirim nga urrejtja dhe variantet e saj    “Ditë e Ngjalljes, le të ndriçohemi me panairin… dhe ata që na urrejnë, le t’i falim të gjithë në Ngjalljen.” (Vargëzime të Pashkës, Lavdia)  […]

Kisha Ortodokse përkujton 30 vjetorin e ardhjes në Shqipëri të Kryepiskopit Anastas Janullatos

“30-VJETORI I NISJES SË NJË MREKULLIE QË ASKUSH NUK MUND TA IMAGJINONTE”     Sot, më 16 korrik, bëhen 30 vjet nga një ngjarje shumë e rëndësishme për ringjalljen e Kishës sonë pas persekutimit të egër ateist. Më 16 korrik 1991, zbriti për herë të parë në “Rinas”, i pritur ngrohtësisht nga një grup besimtarësh […]

15 korrik 1941, kisha e Shën Prokopit gjatë ndërtimit

Komuniteti ortodoks i Tiranës, i ngulur në këtë qytet që prej shek. XVIII, veç gjallërisë që i solli qytetit, barti me vete edhe objektet e veta të kultit. Si të krishterë të ritit Lindor, ortodoksët e Tiranës, kryesisht me prejardhje vllahe- arumune, ndërtuan të parën kishë të tyren më 1780, në atë pjesë të […]

Tre dekada më parë erdhi në Shqipëri Eksarku Patriarkal, Episkopi i Andrusës, Pr. Dr. Anastasi!

Ishte viti i largët 1991, kur me ardhjen e demokracisë në Shqipëri, u ndezën edhe llambadhat e besimit në vendin tonë, thuajse pas 5 dekadash ateizëm.   Turma qytetarësh dhe besimtarësh ishin derdhur në rrugë për të pritur eksarkun Patriarkal, i njohur botërisht, Episkopi i Andrusës, Anastasi. Kanë kaluar 30 vite nga ai moment […]

Kisha e Shën Marisë në Bënjë, monument kulture me vlera të veçanta kulturore e historike

Kisha e Shën Marisë në Bënjë të Përmetit,  monument kulture i kategorisë së I-rë, është një objekt me vlera të veçanta, ndërtuar mes viteve 1789 dhe 1891. Sipas Drejtorisë së Kulturës Kombëtare, Gjirokastër, kisha filloi së ndërtuari në 1789 dhe ndërtimet e zbukurimet mbaruan përfundimisht në 1891. Ajo u mbyll në 1967 dhe […]

Përkujtohet figura e Baba Aliu, misionar i përhapjes së paqes dhe frymës së pajtimit si dhe dashurisë për jetën

Besimtarët bektashinj të Përmetit përkujtuan sëbashku me Kryegjyshin Botëror të Bektashizmit, Baba Aliun, një prej përfaqësuesve më të ndritur të këtij bësimi në këto anë. E vendosur jo rastësisht në këtë lartësi nga ku duket qartësisht maja e malit të Tomorit dhe Tyrbja e famshme e Abaz Aliut, teqeja e Bubësit, hapi dyert […]

Besimtarët myslimanë sfidojnë pandeminë, festojnë Bajramin në Sheshin Skënderbej

Mijëra besimtarë myslimanë shqiptarë festuan Fitër Bajramin, një nga ditët kulmore të besimit të tyre.   Ata u mblodhën në sheshin Skënderbej në orët e para të mëngjesit dhe bënë faljet e rastit, ndërsa udhëheqësit fetarë jepnin mesazhe paqeje, vëllazërie dhe mbështetje për më të varfërit.   Kryetari i Komunitetit Mysliman Bujar Spahiu, […]

Bajrami i Madh do të falet në Sheshin Skënderbej

Pas një muaji sakrificash dhe agjërimi, besimtarët myslimanë festojnë këtë të enjte Bajramin e Madh. Ndryshe nga viti i kaluar ku falja e mëngjesit u krye vetëm nëpër xhami për shkak të kushteve të COVID-19, këtë herë falja do të kryhet në sheshet kryesore të qyteteve. Në Tiranë, ky ritual do të kryhet në […]

Pashkë 2021 – Kryepiskopi Anastas Janullatos mesazh urimi: Çlirim nga urrejtja dhe variantet e saj

Anastasi, Kryepiskop i Tiranës, Durrësit dhe i Gjithë Shqipërisë ka dhënë një mesazh me rastin e festës së Pashkës 2021.   Çlirim nga urrejtja dhe variantet e saj    “Ditë e Ngjalljes, le të ndriçohemi me panairin… dhe ata që na urrejnë, le t’i falim të gjithë në Ngjalljen.” (Vargëzime të Pashkës, Lavdia)  […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara