e premte 22 janar 2021
e premte 22 janar 2021

​48 vite nga Kongresi i Drejtshkrimit të Gjuhës Shqipe

  Sot mushen 48 vite kur hapi punimet Kongresi i Drejtshkrimit të Gjuhës Shqipe. Në Kongresin e Drejtshkrimit të 20 nëntorit 1972 në Tiranë të pranishëm ishin albanologë nga mbarë trevat shqiptare.   Në Kongres morën pjesë 87 delegatë nga Shqipëria dhe Kosova, Maqedonia e Mali i Zi, si dhe nga arbëreshët e Italisë.   […]

Çelet ekspozita fotografike dhe dokumentare “Nga alfabeti në drejtshkrim” në Kalanë e Tiranës

  Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave, në bashkëpunim në Agjencinë Telegrafike Shqiptare dhe Kalanë e Tiranës zgjedhin ta shënojnë këtë ngjarje historike përmes kësaj ekspozite, në një mjedis publik siç është kjo hapësirë ekspozimi e kalasë, për cilindo të interesuar.   Duke qenë se Kongresi i Drejtshkrimit ishte rrjedhojë e një procesi të gjatë përpjekjesh […]

Si sot, 465 vjet më parë nisi rrugën e vet fjala e shkruar shqip…

  "U doni Gjoni, biri i Bdek Buzukut, tue u kujtuom shumë herrë se gluha jonë nukë kish gj~ të ëndigluom ën së shkruomit shenjëtë, [...]

Gjuha zyrtare – Shqipja

Gjuha shqipe është një gjuhë indo-evropiane dhe përfaqëson një degë të veçantë në familjen e gjuhëve [...]

Gjuha shqipe

Gjuha shqipe flitet prej më shumë se gjashtë milionë njerëzish në jugperëndim të Gadishullit Ballkanik, kryesisht në Republikën e Shqipërisë dhe në vendet fqinjë të cilët përbënin pjesë të ish-federatës jugosllave (Kosovë, Maqedoni, Mali i Zi dhe Serbi). Në Shqipëri, gjuha shqipe përdoret nga tërë popullata prej 3.087.159 banorëve (regjistrimi i prillit 2001), duke përfshirë […]

​48 vite nga Kongresi i Drejtshkrimit të Gjuhës Shqipe

Sot mushen 48 vite kur hapi punimet Kongresi i Drejtshkrimit të Gjuhës Shqipe. Në Kongresin e Drejtshkrimit të 20 nëntorit 1972 në Tiranë të pranishëm ishin albanologë nga mbarë trevat shqiptare.   Në Kongres morën pjesë 87 delegatë nga Shqipëria dhe Kosova, Maqedonia e Mali i Zi, si dhe nga arbëreshët e Italisë.   […]

Çelet ekspozita fotografike dhe dokumentare “Nga alfabeti në drejtshkrim” në Kalanë e Tiranës

Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave, në bashkëpunim në Agjencinë Telegrafike Shqiptare dhe Kalanë e Tiranës zgjedhin ta shënojnë këtë ngjarje historike përmes kësaj ekspozite, në një mjedis publik siç është kjo hapësirë ekspozimi e kalasë, për cilindo të interesuar.   Duke qenë se Kongresi i Drejtshkrimit ishte rrjedhojë e një procesi të gjatë përpjekjesh […]

Si sot, 465 vjet më parë nisi rrugën e vet fjala e shkruar shqip…

“U doni Gjoni, biri i Bdek Buzukut, tue u kujtuom shumë herrë se gluha jonë nukë kish gj~ të ëndigluom ën së shkruomit shenjëtë, ën së dashunit së botësë s’anë, desha me u fëdigunë, për s~ mujta me ditunë, me zhdritunë pak mendetë e atyne qi të ëndiglonjinë… “Ëndë vietët M.D.L.IV. njëzet dit ëndë […]

Gjuha zyrtare – Shqipja

Gjuha shqipe është një gjuhë indo-evropiane dhe përfaqëson një degë të veçantë në familjen e gjuhëve indo-evropiane.   Gjeografi grek, Ptholemeous, ka dëshmuar ekzistencën e shqiptarëve dhe të gjuhës shqipe që në shekullin e dytë të erës sonë.   Emri “Shqipëri” zëvendësoi emrin e “vjeter “Arbëri” (ose Arbani) në fund të shekullit XVII, për shkak […]

Gjuha shqipe

Gjuha shqipe flitet prej më shumë se gjashtë milionë njerëzish në jugperëndim të Gadishullit Ballkanik, kryesisht në Republikën e Shqipërisë dhe në vendet fqinjë të cilët përbënin pjesë të ish-federatës jugosllave (Kosovë, Maqedoni, Mali i Zi dhe Serbi). Në Shqipëri, gjuha shqipe përdoret nga tërë popullata prej 3.087.159 banorëve (regjistrimi i prillit 2001), duke përfshirë […]

Dialektet e gjuhës shqipe

Gjuha shqipe shfaqet në dy forma kryesore: gegërishtja e cila flitet në Shqipërinë e veriut në veri të lumit Shkumbin dhe toskërishtja e cila flitet në Shqipërinë e jugut në jug të Shkumbinit. Për nënndarjet e mëtejshme të shqipes nuk ekziston ndonjë klasifikim i pranuar botërisht, megjithëse studiues më të njohur në fushën e dialektologjisë, […]

‘Meshari’ i Gjon Buzukut 1555, libri i parë në gjuhën shqipe

Që nga botimi e deri më 1740, gati dy shekuj, “Meshari” ishte një vepër e humbur, një vepër e panjohur. Më 1740 u zbuloi ne Bibliotekën e Propaganda Fides, afër Romës, Mesharin e don Gjon Buzukut (1555) e zbuloi ipeshkvi i Shkupit Imzot Gjon Nikollë Kazazi nga Gjakova. Gjithë gëzim për këtë gjetje, ai njoftoi […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara