e hënë 26 korrik 2021
e hënë 26 korrik 2021

Në korrik 1942 nën pushtimin italian, trupa Carro di Tespi Lirico mbërrin në Tiranë dhe jep disa shfaqje, mes tyre operan “La Traviata”

  Më 1929 qeveria fashiste e Romës krijoi katër trupa teatrale shëtitëse që morën emërtimin “Carri di Tespi” (“Qerret e Tespit”). Një prej këtyre për operan dhe këngën lirike, e emërtuar “Carro di Tespi Lirico” dhe tre për pjesët teatrale. Synimi i këtyre trupave ishte që të përçonte deri tek fashat më të izoluara të […]

Në 1939, nën pushtimin italian, Tirana bëhet me rrjet ujësjellës

  Ishte viti 1939 kur në Tiranë për herë të parë u ndërtua sistemi i ujësjellësit!   Deri në këtë vit kryeqyteti i Shqipërisë me ujë furnizohej nga puset.   Në ’39-tën, me përfundimin e qendrës së Tiranës, ndërtimin e ministrive dhe shëtitores “Dëshmorët e Kombit”, u vu në punë Impianti i Pastrimit të Ujit […]

77-vjetori i masakrave ndaj popullsisë Çame

  Çamëria përbën grupin e katërt të krahinave etnografike, që formojnë Toskërinë, e cila sot në territorin grek korrespondon me [...]

Pushtimi nga Italia fashiste – Më 24 qershor 1939, Konica njoftohet për ndërprerjen e misionit diplomatik shqiptar në Uashingon

  Më 24 qershor 1939, Faik Konica njoftohet nga Sekretari Amerikan i Shtetit Cordel Hull për ndërprerjen e misionit diplomatik shqiptar [...]

30 vjet më parë Sekretari Amerikan i Shtetit, James Baker, vizitoi Shqipërinë postkomuniste

30 vjet më parë (22 qershor 1991) vizitoi Tiranën Sekretari Amerikan i Shtetit, James Baker. Ai ishte zyrtari i parë i lartë amerikan që do të vinte në Shqipërinë postkomuniste, në ditët e para të pluralizmit, që shënonte dhe rrëzimin e diktaturës komuniste. Ajo vizitë tregonte se lidhjet me SHBA-në kishin mbetur gjallë te […]

Një kompani shqiptare në ‘London Stock Exchange’ në 1929! Historia e sipërmarrjes që tentoi qendrën financiare të botës në mes të vorbullës që solli ‘Depresionin e Madh’

Edhe pse kishte disa vite që kishte nisur ndërtimi i një modeli ekonomik të ngjashëm me atë të perëndimit, në vitet ’20-’30 nuk kanë munguar përpjekjet e ndryshme nga ana e tregtarëve shqiptarë që të ndërmerrnin lëvizje të guximshme financiare e nganjëhere edhe të komplikuara nëse mbahet parasysh konteksti kohor dhe stadi zhvillimor […]

Në korrik 1942 nën pushtimin italian, trupa Carro di Tespi Lirico mbërrin në Tiranë dhe jep disa shfaqje, mes tyre operan “La Traviata”

Më 1929 qeveria fashiste e Romës krijoi katër trupa teatrale shëtitëse që morën emërtimin “Carri di Tespi” (“Qerret e Tespit”). Një prej këtyre për operan dhe këngën lirike, e emërtuar “Carro di Tespi Lirico” dhe tre për pjesët teatrale. Synimi i këtyre trupave ishte që të përçonte deri tek fashat më të izoluara të […]

Në 1939, nën pushtimin italian, Tirana bëhet me rrjet ujësjellës

Ishte viti 1939 kur në Tiranë për herë të parë u ndërtua sistemi i ujësjellësit!   Deri në këtë vit kryeqyteti i Shqipërisë me ujë furnizohej nga puset.   Në ’39-tën, me përfundimin e qendrës së Tiranës, ndërtimin e ministrive dhe shëtitores “Dëshmorët e Kombit”, u vu në punë Impianti i Pastrimit të Ujit […]

77-vjetori i masakrave ndaj popullsisë Çame

Çamëria përbën grupin e katërt të krahinave etnografike, që formojnë Toskërinë, e cila sot në territorin grek korrespondon me prefekturën e Thesprotisë. Në kohërat antike thesprotët, së bashku me fiset Molose e Kaone përbënin fiset kryesore të Epirit. Çamëria shtrihet në pjesën jugperëndimore të Shqipërisë, nga lumi i Pavllës e deri në gjirin e […]

Pushtimi nga Italia fashiste – Më 24 qershor 1939, Konica njoftohet për ndërprerjen e misionit diplomatik shqiptar në Uashingon

Më 24 qershor 1939, Faik Konica njoftohet nga Sekretari Amerikan i Shtetit Cordel Hull për ndërprerjen e misionit diplomatik shqiptar në Uashingon.   Në vitin 1926 Ahmet Zogu emëroi Faik Konicën ministër fuqiplotë në SHBA. Këtë detyrë ai e mbajti deri më 24 qershor të vitit 1939.   Në kuadër të pushtimit italian të […]

30 vjet më parë Sekretari Amerikan i Shtetit, James Baker, vizitoi Shqipërinë postkomuniste

30 vjet më parë (22 qershor 1991) vizitoi Tiranën Sekretari Amerikan i Shtetit, James Baker. Ai ishte zyrtari i parë i lartë amerikan që do të vinte në Shqipërinë postkomuniste, në ditët e para të pluralizmit, që shënonte dhe rrëzimin e diktaturës komuniste. Ajo vizitë tregonte se lidhjet me SHBA-në kishin mbetur gjallë te […]

23 qershor 1972 – ndërron jetë “Skënderbeu”, Akaki Khorava

Nuk ka njeri të mos e njohë si fytyrë, por pak e dinë se cili emër fshihet pas personazhit të Skenderbeut në filmin e vitit 1953.   Ai është gjeorgjiani Akaki Khorava, lindur më 29 prill 1895. Studimet i ka kryer në Kiev dhe Tbilisi. Në 1939 u bashkua me Partinë Komuniste të Bashkimit […]

Lidhja Shqiptare e Prizrenit (1878-1881)

Më 10 qershor 1878 u mbajt Kuvendi i Prizrenit, i cili shpalli formimin e Lidhjes së Prizrenit. Punimet e këtij kuvendi u drejtuan nga Iljaz pashë Dibra, ndërsa programi politik ishte hartuar nga ideologët e kombit shqiptar si Sami Frashëri, Pashko Vasa, Abdyl Frashëri, Jani Vreto, Zija Prishtina e të tjerë. Lidhja e Prizrenit […]

Një kompani shqiptare në ‘London Stock Exchange’ në 1929! Historia e sipërmarrjes që tentoi qendrën financiare të botës në mes të vorbullës që solli ‘Depresionin e Madh’

Edhe pse kishte disa vite që kishte nisur ndërtimi i një modeli ekonomik të ngjashëm me atë të perëndimit, në vitet ’20-’30 nuk kanë munguar përpjekjet e ndryshme nga ana e tregtarëve shqiptarë që të ndërmerrnin lëvizje të guximshme financiare e nganjëhere edhe të komplikuara nëse mbahet parasysh konteksti kohor dhe stadi zhvillimor […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara