e mërkurë 20 janar 2021
e mërkurë 20 janar 2021

KE, takim mbi luftën ndaj diskriminimit racor dhe intolerancën – Ahlund: Shqipëria, arritje të mëdha gjatë dy dekadave

  Komisioni Evropian i Këshillit të Evropës kundër Racizmit dhe Intolerancës (ECRI) në bashkëpunim me Avokatin e Popullit dhe Komisionerin për Mbrojtjen nga Diskriminimi në Shqipëri organizoi më 28 Tetor 2020 në Tiranë, një tryezë të rrumbullakët online mbi “Luftën ndaj diskriminimit racor dhe intolerancën në Shqipëri”.   Takimi i organizuar në kuadrin e programeve […]

Arumunët e Shqipërisë, thirrje ministrit të Brendshëm: Rishiko ligjin, të na njihen të drejtat!

  Shoqata “Liga e Arumunëve të Shqipërisë” nëpërmjet një njoftimi për shtyp ka ngritur shqetësimin për mospërfshirjen e minoritetit arumun në proçesin e konsultimit ose vendimarrjes për ato çështje nga të cilat preken në mënyrë te drejtpërdrejtë të drejtat e këtij minoriteti.   Nëpërmjet kësaj komunitake Shoqata “Liga e Arumunëve” i bën thirrje ministrit të […]

8 prilli – Dita Botërore e Romëve

Në ditën ndërkombëtare të romeve, organizatat që mbrojnë të drejtat e këtij komuniteti u kanë kërkuar institucioneve shtetërore me shumë [...]

Maqedonasit e “bullgarizuar” në Shqipëri

Në komunën e Pustecit dhe zonat kufitare të Shqipërisë me Maqedoninë e Veriut është rritur interesi i popullatës lokale për shtetësinë [...]

Të ndarë dhe të pabarabartë: Segregimi i fëmijëve romë dhe egjiptianë në shkollat shqiptare

Edhe pse ligji shqiptar e ndalon segregimin e shkollave si formë diskriminimi, disa institucione publike të arsimit 9-vjeçar vazhdojnë të jenë të segreguara, duke lënë pasoja të thella për nxënësit e minoriteteve.   Altin Prita, banues në lagjen ‘Kulla e Hirit’ në Korçë është babai i 8 fëmijëve, nga të cilët  ‘tre çupa dhe një […]

Pas miratimit të ligjit për njohjen e pakicës bullgare ne Shqipëri!!!

Kryeministri i Bullgarisë, Bojko Borisov, përmes një postimi në rrjete sociale ka përshëndetur miratimin e ligjit për pakicat kombëtare në Shqipëri. “Moment historik për Bullgarinë pas 104 vitesh Shqipëria njohu bashkësinë etnike bullgare”,-shkruan Borisov. Për miratimin e këtij vendimi ka reaguar edhe zëvendës-kryeministrja dhe Ministrja e Punëve të Jashtme bullgare Ekaterina Zaharieva. “Projektligji i mungonte […]

KE, takim mbi luftën ndaj diskriminimit racor dhe intolerancën – Ahlund: Shqipëria, arritje të mëdha gjatë dy dekadave

Komisioni Evropian i Këshillit të Evropës kundër Racizmit dhe Intolerancës (ECRI) në bashkëpunim me Avokatin e Popullit dhe Komisionerin për Mbrojtjen nga Diskriminimi në Shqipëri organizoi më 28 Tetor 2020 në Tiranë, një tryezë të rrumbullakët online mbi “Luftën ndaj diskriminimit racor dhe intolerancën në Shqipëri”.   Takimi i organizuar në kuadrin e programeve […]

Arumunët e Shqipërisë, thirrje ministrit të Brendshëm: Rishiko ligjin, të na njihen të drejtat!

Shoqata “Liga e Arumunëve të Shqipërisë” nëpërmjet një njoftimi për shtyp ka ngritur shqetësimin për mospërfshirjen e minoritetit arumun në proçesin e konsultimit ose vendimarrjes për ato çështje nga të cilat preken në mënyrë te drejtpërdrejtë të drejtat e këtij minoriteti.   Nëpërmjet kësaj komunitake Shoqata “Liga e Arumunëve” i bën thirrje ministrit të […]

8 prilli – Dita Botërore e Romëve

Në ditën ndërkombëtare të romeve, organizatat që mbrojnë të drejtat e këtij komuniteti u kanë kërkuar institucioneve shtetërore me shumë koordinim dhe veprime konkrete për të zbatuar politikat mbështetëse ndaj tyre. Këtë vit, 8 prilli, dita ndërkombëtare e romëve, e gjen këtë komunitet si pakicë kombëtare të njohur ligjërisht, por sipas përfaqësuesve të këtij komuniteti, […]

Maqedonasit e “bullgarizuar” në Shqipëri

Në komunën e Pustecit dhe zonat kufitare të Shqipërisë me Maqedoninë e Veriut është rritur interesi i popullatës lokale për shtetësinë dhe pasaportën bullgare. Në këtë zonë jeton komunitet i deklaruar si maqedonas, por edhe bullgar. Deputeti në Kuvendin e Shqipërisë, Vasil Sterjovski nga Aleanca Maqedonase për integrime evropiane ka thënë se fundi është rritur […]

Të ndarë dhe të pabarabartë: Segregimi i fëmijëve romë dhe egjiptianë në shkollat shqiptare

Edhe pse ligji shqiptar e ndalon segregimin e shkollave si formë diskriminimi, disa institucione publike të arsimit 9-vjeçar vazhdojnë të jenë të segreguara, duke lënë pasoja të thella për nxënësit e minoriteteve.   Altin Prita, banues në lagjen ‘Kulla e Hirit’ në Korçë është babai i 8 fëmijëve, nga të cilët  ‘tre çupa dhe një […]

Open Data Albania, Minoritetet etnike në Shqipëri

Open Data Albania ka bërë një hulumtim mbi popullatën e minoriteteve kombëtare dhe kulturore në Shqipëri. Të dhënat statistikore për minoritetet janë mbledhur nga disa burime, përgjithësisht publikime të Institutit të Statistikave, Drejtorisë së Statistikës, apo raportime të ndryshme ligjore të Qeverisë Shqiptare. Hyrje: Shqipëria njeh aktualisht dy lloje minoritetesh, minoritete etnike kombëtare dhe minoritete kulturore […]

Bullgarët e Trebishtit

Trebishti në verilindje të Shqipërisë duket si një fshat fantazmë, i zbrazur nga banorët e tij me nxitim për të marrë pasaportat bullgare që u hapin atyre derën për në Bashkimin Evropian, shkruan agjencia prestigjioze e lajmeve AFP. Arman Kadriu ka një emër shqip, por djali 12-vjeçar thotë se e konsideron veten bullgar. “Unë […]

Pas miratimit të ligjit për njohjen e pakicës bullgare ne Shqipëri!!!

Kryeministri i Bullgarisë, Bojko Borisov, përmes një postimi në rrjete sociale ka përshëndetur miratimin e ligjit për pakicat kombëtare në Shqipëri. “Moment historik për Bullgarinë pas 104 vitesh Shqipëria njohu bashkësinë etnike bullgare”,-shkruan Borisov. Për miratimin e këtij vendimi ka reaguar edhe zëvendës-kryeministrja dhe Ministrja e Punëve të Jashtme bullgare Ekaterina Zaharieva. “Projektligji i mungonte […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara