e martë 26 tetor 2021
e martë 26 tetor 2021

Banka e Shqipërisë: Gëzuar 8 Marsin

E vetmja ndër monedhat dhe kartëmonedhat shqiptare, me kurs ligjor, e cila përfaqësohet me një grua, është monedha me prerje 100 Lekë. Në pjesën e pasme të saj paraqitet Mbretëresha ilire Teuta, shoqëruar me mbishkrimin “Republika e Shqipërisë” dhe vitin e shtypit të monedhës, 2000. Pas vdekjes së parakohshme të të shoqit, Agronit, Teuta trashëgoi […]

Seria e monedhave me tematikë “500-vjetori i Statujës së Davidit”

  Si sot, 545 vite më parë, lindi skulptori, arkitekti dhe poeti i madh i Rilindjes italiane, Mikelanxhelo. Një nga skulpturat më të famshme të realizuara prej tij është Statuja e Davidit, për të cilën, Mikelanxhelo, punoi në vitet 1501-1504, kur u shpall Republika e Firences në Itali. Mikelanxhelo zgjodhi ta paraqiste Davidin si atlet, […]

Dekorimet në Republikën e Shqipërisë

“Dekorata e flamurit kombëtar” U jepet personaliteteve shqiptare dhe të huaja për merita të [...]

Emblema e Republikës së Shqipërisë

Emblema Emblema e Republikës së Shqipërisë paraqitet me një shqiponjë të zezë, të vendosur në një mburojë të kuqe të tipit "variaz". [...]

Banka e Shqipërisë: Gëzuar 8 Marsin

E vetmja ndër monedhat dhe kartëmonedhat shqiptare, me kurs ligjor, e cila përfaqësohet me një grua, është monedha me prerje 100 Lekë. Në pjesën e pasme të saj paraqitet Mbretëresha ilire Teuta, shoqëruar me mbishkrimin “Republika e Shqipërisë” dhe vitin e shtypit të monedhës, 2000. Pas vdekjes së parakohshme të të shoqit, Agronit, Teuta trashëgoi […]

Seria e monedhave me tematikë “500-vjetori i Statujës së Davidit”

Si sot, 545 vite më parë, lindi skulptori, arkitekti dhe poeti i madh i Rilindjes italiane, Mikelanxhelo. Një nga skulpturat më të famshme të realizuara prej tij është Statuja e Davidit, për të cilën, Mikelanxhelo, punoi në vitet 1501-1504, kur u shpall Republika e Firences në Itali. Mikelanxhelo zgjodhi ta paraqiste Davidin si atlet, […]

Dekorimet në Republikën e Shqipërisë

“Dekorata e flamurit kombëtar” U jepet personaliteteve shqiptare dhe të huaja për merita të jashtëzakonshme për lartësimin e shtetit dhe të kombit shqiptar. Përgjithësisht propozuesi për dhënien e kësaj dekorata është vetë Presidenti i Republikës (pra me nismën e tij), mund të jetë gjithashtu Kryeministri ose Kuvendi. Dekorata “Gjergj Kastrioti Skënderbeu” U jepet personaliteteve shqiptare […]

Emblema e Republikës së Shqipërisë

Emblema Emblema e Republikës së Shqipërisë paraqitet me një shqiponjë të zezë, të vendosur në një mburojë të kuqe të tipit “variaz”. Mburoja e kuqe rrethohet nga një shirit i zi. Në pjesën e sipërme, me të kuqe është shkruar Republika e Shqipërisë. Sistemi i Qeverisjes Republikë Parlamentare Parlamenti shqiptar është parlament me një dhomë […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara