Tuesday 28 May 2024
Tuesday 28 May 2024

Historia e hekurudhës

Hekurudhat e para në Shqipëri janë ndërtuar në vitet 1916-1917 nga ushtria austro-hungareze. Rrjeti hekurudhor i asaj kohe me gjerësi mes shinave prej 650 mm quhej linjë dekovili. Ky rrjet fillonte nga qyteti i Shkodrës dhe vazhdonte në drejtim të Lezhës dhe Vorës për në Tiranë. Në Vorë, hekurudha degëzohej në drejtim të Durrësit–Kavajë–Rrogozhinë–Elbasan e […]

Transporti Hekurudhor në Shqipëri

Rrjeti hekurudhor Shqiptar ka në përdorim 416km linjë hekurudhore kryesore teke (me një binar), në funksion 343.35km me gjerësi standarde 1435 mm dhe rreth 92km linja sekondare të stacioneve dhe degëzimeve industriale. Stacione hekurudhore janë gjithsej 45, në të cilët kryhet procesi i shkëmbimit të trenave dhe i përpunimit të tyre. Linja hekurudhore i përket: […]

Zhvillimi premtues për hekurudhën në vend/ Projektet që do të lidhen me Rajonin dhe Europën

Projektet për zgjerimin e hekurudhave në vend, me Durrës – Rrogozhinë – Pogradec – Lin – Maqedoni dhe linjën që do të lidhte [...]

Hekurudhat një histori mbijetese, dikur trenat transportonin deri 11 milionë pasagjerë në vit

Hekurudhat shqiptare dikur transportonin deri në 11 milionë pasagjerë në vit, ndërsa vitin e fundit, me tren udhëtuan vetëm 60 [...]

Historia e hekurudhës

Hekurudhat e para në Shqipëri janë ndërtuar në vitet 1916-1917 nga ushtria austro-hungareze. Rrjeti hekurudhor i asaj kohe me gjerësi mes shinave prej 650 mm quhej linjë dekovili. Ky rrjet fillonte nga qyteti i Shkodrës dhe vazhdonte në drejtim të Lezhës dhe Vorës për në Tiranë. Në Vorë, hekurudha degëzohej në drejtim të Durrësit–Kavajë–Rrogozhinë–Elbasan e […]

Transporti Hekurudhor në Shqipëri

Rrjeti hekurudhor Shqiptar ka në përdorim 416km linjë hekurudhore kryesore teke (me një binar), në funksion 343.35km me gjerësi standarde 1435 mm dhe rreth 92km linja sekondare të stacioneve dhe degëzimeve industriale. Stacione hekurudhore janë gjithsej 45, në të cilët kryhet procesi i shkëmbimit të trenave dhe i përpunimit të tyre. Linja hekurudhore i përket: […]

Zhvillimi premtues për hekurudhën në vend/ Projektet që do të lidhen me Rajonin dhe Europën

Projektet për zgjerimin e hekurudhave në vend, me Durrës – Rrogozhinë – Pogradec – Lin – Maqedoni dhe linjën që do të lidhte Shqipërinë me Greqinë, që parashikon nisjen e dy trenave në ditë. Hekurudha Tiranë-Rinas-Durrës pritet që të fillojë punimet në muajin qershor të këtij viti, teksa brenda muajit mars parashikohet që të përfundojë […]

Hekurudhat një histori mbijetese, dikur trenat transportonin deri 11 milionë pasagjerë në vit

Hekurudhat shqiptare dikur transportonin deri në 11 milionë pasagjerë në vit, ndërsa vitin e fundit, me tren udhëtuan vetëm 60 mijë shqiptarë. Në ditët e sotme fuqia e hekurudhës ka rënë ndjeshëm, por shpresat janë që sërish ky sektor do të rifitojë rëndësinë e dikurshme. Çdo ditë Ruhi Drizi, hipën në kabinën e një treni dhe nis punën. […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara