e shtunë 16 tetor 2021
e shtunë 16 tetor 2021

Pavarësisht se, më shumë se gjysma e muajit Mars ka qenë me kufijtë e mbyllur, kjo nuk ka penguar azilantët shqiptarë që të trokasin në dyert e Europës. Janë 431 shqiptarë të cilët kanë aplikuar për herë të parë për azil në një prej 27 vendeve të Bashkimit Europian gjatë muajit mars, 518 në total, bashkë me ripërtëritësit, thonë shifrat më të fundit të Zyrës Europiane për Mbrojtjen e Azilantëve.

 

Shifra është thuajse sa gjysma e muajit paraardhës. Shqiptarët ndërkohë figurojnë në listën e ripërtëritësve më të mëdhenj. Vijnë pas Serbisë, Maqedonisë së Veriut, Rusisë, Kosovës dhe Moldavisë, me më shumë se 20% secili. Sipas Zyrës Europiane të Mbrojtjes së Azilantëve, kjo vjen kryesisht si pasojë e normave të ulta të pranimit të kërkesave për këto vende. Të dhënat tregojnë gjithashtu se gjatë muajve të parë të këtij viti, pra në Janar, Shkurt, Mars, shifrat e shqiptarëve që presin dyerve të Europës është më shumë se përgjysmuar, nga rreth 13 mijë në Dhjetor të vitit të kaluar, në rreth 500 në mars të këtij viti, rporton scan.

 

Muaji Mars ndërkohë ka ngadalësuar edhe normën e përgjigjeve pozitive, gjë që lidhet me rënien e fluksit hyrës të kërkesave por ndoshta edhe me operimin jo në kapacitet të plotë si pasojë e gjendjes së emergjencës në shumicën e shteteve europiane. Shifra e përgjigjeve negative gjithashtu është përgjysmuar gjatë marsit.

 

5 maj 2020

Më shumë

Spitalet po e përballojnë pandeminë me mungesa të shumta në mjekë e pajisje

Në Tiranë, Organizata Together for Life publikoi një raport mbi standardet minimale që u nevojiten spitaleve për të përballuar pacientët me COVID-19.   Nga monitorimi në 57 spitalet publike dhe private u zbulua një seri mungesash në stafe dhe në pajisje mjekësore gjatë pandemisë Covid.     Raporti theksoi se spitalet e Shqipërisë kanë […]

30 vjetori i rihapjes së ambasadës amerikane në Tiranë

Më 1 tetor të vitit 1991, u rihap në Tiranë ambasada e Shteteve të Bashkuara, pas një ndërprerjeje 52 vjeçare të marrëdhënieve mes të dy vendeve. Shtetet e Bashkuara dhe Shqipëria i kishin vedosur marrëdhëniet diplomatike në vitin 1922, 10 vjet pas shpalljes së pavarësisë së Shqipërisë. Por në vitin 1939, pas pushtimit të […]

Krijimi i Agjencisë për Media dhe Informim, debate mes gazetarëve dhe qeverisë

Në Shqipëri, komuniteti i gazetarëve po shpreh shqetësim pas vendimit të qeverisë për krijimin e Agjensisë për Media dhe Informim. Pedagogë të shkencave të komunikimit dhe gazetarë i thanë Zërit të Amerikës, se ky vendim do të centralizojë informacionin dhe do të ngushtojë hapësirat e lirisë së medias. Zyrtarët i hedhin poshtë këto pretendime […]

Afërdita Suka, deputetja e parë shqiptare në parlamentin e Landit në Berlin

Afërdita Suka do të jetë deputetja e parë shqiptare nga Kosova në parlamentin e Landit në Berlin. E zgjedhur drejtpërdrejt nga elektorati.   Është e pamundur të mos i rrekesh hedhjes në letër të ekzaltimit shpirtëror, teksa e kupton se një shqiptare e re, intelektuale e mirëfilltë, një nënë e bashkëshorte e devotshme dhe […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara