e hënë 26 korrik 2021
e hënë 26 korrik 2021

 

Lindi në Tiranë, në vitin 1916. Ideali i lirisë, si tek shumë të rinj të asaj kohe, ishte mbruajtur thellë tek ai, gjë për të cilin luftoi fort. Që në krijimin e njësiteve guerile të Tiranës, spikati për guximin që tregonte, duke marrë përsipër dhe kryer aksione me shumë rrezikshmëri, që bëri të jetë në shënjestër të autoriteteve fashiste të pushtimit. Për këtë arsye, kalon partizan në Çetën e Pezës, në vitin 1942. Mars 1943, ngarkohet me detyrën e komisarit të Çetës së Dumresë dhe më vonë komisar i Batalionit të Dytë, Brigada e Parë Sulmuese. Me këtë detyrë i priu formacionit të tij, në një luftim të ashpër në Fushë Alije të Dibrës, ku dhe bie në fushën e betejës, në 8 korrik 1944, vetëm 27 vjeç. Në vitin 1969 i jepet titulli i lartë “Hero i Popullit”.

Foto: AQSH (Në foto Myslym Shyri dhe vendimi i Byrosë Politike të Komitetit Qendror të Partisë, i datës 17.06.1969, mbi dhënien e titullit “Hero i Popullit”).

 

 

 

 

 

Më shumë

Mehmet Ali Vrioni, Nënkryetar i Lidhjes Shqiptare të Prizrenit 1878

Më 13 maj të vitit 1842  lindi Mehmet Ali Pashë Vrioni, atdhetar, politikan, diplomat shqiptar e nënkryetar i Lidhjes Shqiptare të Prizrenit. Mehmet Ali Pashë Vrioni është babai i Kryeministrit të shtetit shqiptar, Ilias Bej Vrioni dhe gjyshi i përkthyesit të shquar, Jusuf Vrioni. Nënkryetar i Lidhjes Shqiptare të Prizrenit 1878, kryetar i Lidhjes […]

131-vjetori i vdekjes së Thimi Mitkos

Thimi Mitko lindi në Korçë në vitin 1820, ku ndoqi shkollën vendore në greqisht. Xhaxhai i tij, Peti Mitko, kishte qenë një ndër krerët e kryengritjes së vitit 1847 kundër Tanzimatit. Të dy e lanë atdheun në vitin 1850, duke shkuar së pari në Athinë, më pas në Plovdiv të Bullgarisë, dhe më vonë […]

Sali Murati – komandanti i parë i Xhandarmërisë Shqiptare…

Në 20 mars 1880 në Vranisht të Vlorës, lindi atdhetari e luftëtari kundër pushtuesve osmanë e italianë Sali Murati, Hero i Popullit. Për veprimtarinë e tij atdhetare u arrestua dhe u dënua me burgim.   Çeta e tij, në vitet 1908-1909, kreu disa aksione kundërosmane në Shushicë, Armen, etj. Ismail Qemali e emëroi komandant […]

Gjon Françesk Albani, apo Papa Klementi XI, i mbiquajtur Albani (1649-1721)

Papa Klementi XI ishte Papa i 243 i Kishës Katolike. Shërbeu si papë nga 23 nëntori i 1700-ës deri më 19 mars 1721. Papa Klementi XI, Albani, e drejtoi kishën katolike për 21 vjet dhe rreshtohet i katërti për nga vitet mbas Shën Pjetrit me 35 vjet, Papa Piut me 31 vjet, Papa Gjon […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara