e martë 22 qershor 2021
e martë 22 qershor 2021

 

Në kuadër të Ditës Ndërkombëtare të Muzeve, Qendra Muzeore Berat, hapi ekspozitën e titulluar “Thesare të risjella në jetë”, një pavijon i ri për vizitorët.

 

Kreu i bashkisë së Beratit, Ervin Demo tha se është një koleksion ikonash dhe objektesh një pjesë e tyre të pa ekspozuara më parë, të cilat prej 7-8 vitesh i janë nënshtruar procesit të ndërhyrjes restauruese në Laboratorin e veprave të Artit në Qendrën Muzeore Berat, por dhe në atë të DRTK-së.

 

“Thesare të sjella në jetë”, konsiston në një koncept të ri në menaxhimin e vlerave të trashëgimisë kulturore për t’i dhënë jetë koleksioneve e për të qenë me aktiv në kujdesin ndaj tyre, për t’i bërë më të ekspozueshëm, më të prekshëm për publikun, për ta bërë muzeun përherë me joshës e destinacion për vizitorët. E konceptuar në këtë mjedis të veçantë dhe impresionues që i paraprin Laboratorit të Veprave të Artit si edhe në fondin e ekspozuar në të kemi pasur qëllim të sjellim tek publiku për të bërë prezente atë anë të fshehtë, të padukshme e plot mister të asaj pune të madhe, shumë të rëndësishme, që realizohet ditë pas dite pa ndërprerje si detyrim parësor për konservimin e fondit të veprave të muzeut dhe të vet monumentit, kishës Fjetja e Shën Mërisë”, tha Demo.

 

Në këtë pavijon janë ekspozuar një seri ikonash që u atribuohen mjeshtërve më të njohur ikonografë si Nikollë Onufër Qipriotit apo mjeshtërve të atelies së familjes Cetiri.

 

Gjithashtu janë ekspozuar kapak ungjijsh si dhe lipsanat e shenjtorëve Angjellari e Gorazdi, një koleksion i realizuara ndërmjet shekujve 16-20 dhe e restauruar nga Erion Lezi dhe dy punonjësve të DRTK-së, Altin Tabaku dhe Miltiadh Bibo. ATSH

 

 

Më shumë

“Shtëpia me Gjethe” përkujton martirin e krishterë, Imzot Jul Bonatin

Muzeu Kombëtar “Shtëpia me Gjethe” përkujtojmë sot martirin e krishterë, Imzot Jul Bonatin i burgosur nga diktatura komuniste.   Jul Bonati lindi në Shkodër më 24 maj 1874. Imzot Jul Bonati studioi në Kolegjin Saverian të Jezuitëve në Shkodër. Është diplomuar për filozofi dhe letërsi në Vjenë, Austri dhe në Padova, Itali. Më […]

Dita Ndërkombëtare e Muzeve – Çelet në Berat ekspozita “Thesare të risjella në jetë”

Në kuadër të Ditës Ndërkombëtare të Muzeve, Qendra Muzeore Berat, hapi ekspozitën e titulluar “Thesare të risjella në jetë”, një pavijon i ri për vizitorët.   Kreu i bashkisë së Beratit, Ervin Demo tha se është një koleksion ikonash dhe objektesh një pjesë e tyre të pa ekspozuara më parë, të cilat prej 7-8 […]

Dita Ndërkombëtare e Muzeve – Koçi: Sfida kryesore e muzeve tanë është ruajtja dhe mbrojtja e trashëgimisë

Sot, në kuadër të 18 majit, “Ditës Ndërkombëtare të Muzeve”, Muzeu Historik Kombëtar organizoi takimin me temë “E ardhmja e Muzeve: Rimëkëmbja dhe përfytyrimi”. Në aktivitet qenë ftuar muzeologë, të cilët diskutuan mbi të ardhmen e rrjetit muzeor në vend, si edhe për ruajtjen e trashëgimisë kulturore dhe promovimin sa më të mirë të […]

40 – vjetori i Demonstratave të Prishtinës, ekspozita “Vullkani i Kosovës” në Pazarin e Ri në Tiranë

Demonstratat e pranverës së vitit 1981 në Prishtinë janë një moment kyç në historinë e Kosovës dhe në këtë 40 – vjetor, Angjencia Shtetërore e Arkivave të Kosovës ka realizuar këtë ekspozitë. Pas Prishtinës, saktësisht aty ku nisën demonstratat dhe çeljes së saj në disa qytete të Kosovës, 4 dekada kthese në historinë e […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara