e shtunë 19 qershor 2021
e shtunë 19 qershor 2021

 

Sot, në kuadër të 18 majit, “Ditës Ndërkombëtare të Muzeve”, Muzeu Historik Kombëtar organizoi takimin me temë “E ardhmja e Muzeve: Rimëkëmbja dhe përfytyrimi”. Në aktivitet qenë ftuar muzeologë, të cilët diskutuan mbi të ardhmen e rrjetit muzeor në vend, si edhe për ruajtjen e trashëgimisë kulturore dhe promovimin sa më të mirë të saj.

Drejtori i Muzeut Historik Kombëtar Dr. Dorian Koçi pasi falënderoi muzeologët e pranishëm për pjesëmarrjen, përmendi një sërë sfidash, që i përkasin të ardhmes së muzeologjisë shqiptare. Ndër të tjera ai tha: “Mendoj se sfida kryesore e muzeve tanë është ruajtja dhe mbrojtja e trashëgimisë, e cila përfshin veprime dhe aktivitete që lidhen me administrimin e koleksioneve. Një sfidë tjetër është pasurimi i fondit muzeor, ekspozimi dhe hulumtimi i koleksioneve, funksione këto që kryhen nga muzeologët për të reflektuar mbi historinë në një kontekst bashkëkohor, për interpretimin, përfaqësimin dhe prezantimin e koleksioneve ndaj publikut. Nuk dua të lë pa përmendur bashkëpunimin e vazhdueshëm, që duhet të kemi me muzetë vendorë, si edhe me muzetë e Kosovës, Maqedonisë, Malit të Zi etj, për të promovuar kulturën mbarëkombëtare të trevave shqiptare. Së fundi mendoj që i duhet dhënë rëndësi organizimit të konferencave muzeologjike, të cilat kanë impakt pozitiv në promovimin e muzeologjisë shqiptare, në rajon dhe më gjerë. Me interes do të ishte një mbledhje vjetore e muzeologëve, e cila konsiston në shkëmbimin e përvojës nga të vjetërit tek brezi i ri” përfundoi ai.

Znj. Etleva Demollari, drejtoreshë e muzeut “Shtëpia me gjethe” ndër problematikat renditi rritjen e audincës, duke e vënë theksin tek nevoja për novacion dhe digjitalizimin, i cili është kthyer në kryefjalën e çdo sektori të jetës sonë. Në kohët moderne digjtalizimi është i rëndësishëm pasi favorizon edukimin dhe shërben si një kulturë inovative për një marrëdhënie me audiencën, theksoi ajo.

Dr. Elda Andoni, përgjegjëse e Muzeut Arkeologjik, Tiranë dhe njëkohësisht kryetare e ICOM Shqipëria ndër të tjera tha: “Duke i qëndruar diskutimit të Znj. Etleva Demollari, me të cilën bie dakort për digjitalizimin e objekteve muzeale, si arkeologe më duhet të them se është shumë e rëndësishme, që digjitalizimi të mos ndikojë në marrëdhënien dhe kontaktin e drejtëpërdrejtë që ne kemi me objektin. Përdorimi i audioguidave është i rëndësishëm, por mënyra e prezantimit të artefakteve, duhet të rinovohet e të ndryshojë në formë dhe në përmbajtje, duke u bërë më e kapshme për publikun e gjerë.

Znj. Amila Gjyrezi, drejtoreshë e Muzeut Historik, Shkodër, Znj. Silva Belegu, drejtoreshë e Muzeut Historik, Elbasan, si edhe Z. Ilirjan Gjika, drejtor i Muzeut Historik të Fierit në fjalët e tyre trajtuan këto problematika: nevojën për restaurimin e objekteve muzeale, nevojën për staf dhe për guida të specializuara etj.

Takimi përfundoi me mendimin e përbashkët për forcimin dhe konsolidimin e rrjetit muzeor në vend.

 

Më shumë

Përmet, Konferencë Shkencore: “Vëllezërit Frashëri dhe Lasgush Poradeci”

175 vjetori i lindjes së përfaqësuesit të Rilindjes Shqiptare, poetit dhe shkrimtarit Naim Frashëri, u shënua në Përmet me një Konferencë Shkencore, “Vëllezërit Frashëri dhe Lasgush Poradeci”. Studiuesit risollën këto figura në tërë dimensionet që i karakterizonin. Aktiviteti u organizua nga Shoqata Atdhetare- Kulturore Mbarëkombëtare “Vëllezërit Frashëri”, Ministria e Kulturës, bashkia Përmet dhe Kryegjyshata […]

Dita Ndërkombëtare e Muzeve – Koçi: Sfida kryesore e muzeve tanë është ruajtja dhe mbrojtja e trashëgimisë

Sot, në kuadër të 18 majit, “Ditës Ndërkombëtare të Muzeve”, Muzeu Historik Kombëtar organizoi takimin me temë “E ardhmja e Muzeve: Rimëkëmbja dhe përfytyrimi”. Në aktivitet qenë ftuar muzeologë, të cilët diskutuan mbi të ardhmen e rrjetit muzeor në vend, si edhe për ruajtjen e trashëgimisë kulturore dhe promovimin sa më të mirë të […]

40 – vjetori i Demonstratave të Prishtinës, ekspozita “Vullkani i Kosovës” në Pazarin e Ri në Tiranë

Demonstratat e pranverës së vitit 1981 në Prishtinë janë një moment kyç në historinë e Kosovës dhe në këtë 40 – vjetor, Angjencia Shtetërore e Arkivave të Kosovës ka realizuar këtë ekspozitë. Pas Prishtinës, saktësisht aty ku nisën demonstratat dhe çeljes së saj në disa qytete të Kosovës, 4 dekada kthese në historinë e […]

Botimi historik i partiturës së baletit të parë shqiptar, kur Tish Daija qante për eksodin e shqiptarëve

Partitura e baletit të parë kombëtar “Halili dhe Hajria” tashmë është në një botim historik me partiturë. 95-vjetori i lindjes se kompozitorit Tish Daija, ka nxitur Akademinë e Shkencave të botojë partiturën e baletit të parë shqiptar “Halili dhe Hajria”, vënë në skenë më 1963. Pjesa që lindi në Moskë, kur autori ishte student. […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara