Friday 24 March 2023
Friday 24 March 2023

 

 

Qeveria shqiptare do të nënshkruajë marrëveshje me dy kompanitë amerikane Exxonmobile dhe Excelerate Energy të cilat do të marrin përsipër të riparojnë e të venë në punë termocentralin e Vlorës.

 

Njoftimi është bërë nga ministrja e Infrastrukturës dhe Energjisë Belinda Balluku, e cila ka publikuar një letër që zv/Sekretari i Shtetit për Europën dhe Eurazine, Philip T. Reeker i ka dërguar asaj për ta përgëzuar për marrëveshjen e arritur.

 

Marrëveshja do të përmabjë 3 pika kryesore: futjen e gazit të lëngshëm në Shqipëri, konvertimin e TEC-it të Vlorës që të punojë me këtë gaz si dhe ndërtimi i një terminali të ri gazifikimi, e deri tek shpërndarja në shkallë të vogël e gazit, duke shndërruar Vlorën në një treg rajonal.

 

Kjo marrëveshje shihet nga Departamenti Amerikan i Shtetit, si një siguri më shumë për Europën në tregun e energjisë dhe ka marrë përshëndetjen e zyrtarëve të lartë të këtij shteti.

 

“Shtetet e Bashkuara mbështetin Shqipërinë në avancimin e sigurisë energjetike në Europë. Objekti i TEC-it të Vlorës do të shënojnë një hap të rëndësishëm në zgjerimin e aksesit për diversifikimin e burimeve energjitike. Një Europë e sigurtë në burimet e energjisë është një partner më i fortë në arritjen e objektivave tanë në rajon dhe botë”.

 

Ministrja Belinda Balluku ndodhet për një vizitë zyrtare në Houston, Texas, dhe pritet që brenda ditës së sotme të formalizojë me dy kompanitë lider në tregun e energjisë të Shteteve të Bashkuara këtë memorandum.

 

Kompania Exxon Mobile kap një vlerë të ardhurash prej 265 miliardë Dollarësh, ndërsa asetet e kompanisë Excelerate Energy kapin vlerën e 3 miliardë Dollarëve.

 

Bisedimet me zyrtarë të lartë të qeverisë amerikane kanë nisur në fillim të vitit 2020 e janë përqëndruar në futjen e teknologjisë së tyre më të fundit, e cila lidhet me shpërndarjen e gazit natyror me konteinerë, pa patur nevojë për tubacione.

 

Më shumë

Në gjashtë mujorin e parë të vitit më tepër mallra u transportuaran nëpërmjet hekurudhës

Gjatë gjysmës së parë të vitit volumi i mallrave të transportuar me hekurudhë llogaritet 14.9 milionë ton-kilometër.   Sipas raportit të publikuar së fundmi nga INSTAT volumi i mallrave të transportuar me hekurudhë u rrit me 23,3 %, krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit 2020-ës.   Por volumi i mallrave të transportuara […]

Gati 10 miliardë lekë eksportet drejt Kosovës, kryesojnë materialet e ndërtimit dhe metalet

Shqipëria dhe Kosova po zgjerojnë marrëdhëniet e tyre tregtare në vitet e fundit. Sipas raportit të publikuar nga Instituti i Statistikave (INSTAT), eksportet drejt Kosovës gjatë periudhës janar-prill arritën gati 10 miliardë lekë, ndërsa importet llogariten gati 3 miliardë lekë.   Eksportet kryesore të Shqipërisë drejt Kosovës përfaqësohen nga eksporti i materialeve të […]

Shtëpitë u shtrenjtuan 11 %. Rritja më e lartë është në Tiranë dhe në zonat bregdetare

Çmimet e apartamenteve në Tiranë kanë parë rritje të vazhdueshme ndër vite, duke e bërë gjithnjë e më të vështirë blerjen e një banese. Veç qendrës së kryeqyteti ku çmimet arrijnë deri në 3200 euro/m2, shtrenjtim kanë parë edhe zonat periferike. Eksperti për pasuritë e paluajtshme Lefter Sila shpjegon se me gjithë çmimet e […]

“Bitcoin” futet në tregun shqiptar

Qeveria është duke i hapur rrugë dhënies së licencave në prodhimin dhe shitjen e monedhës Bitcoin. Përmes një projektligji të depozituar në Kuvend, Këshilli i Ministrave propozon të shtojë në ligjin bazë të lejeve dhe licencave edhe ato në sektorët e teknologjisë financiare.   Dy janë licencat bazë që do të jepen në fushën […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara