e hënë 2 gusht 2021
e hënë 2 gusht 2021

 

Një revoltë studentësh të Universitetit të Prishtinës në fillim marsit të vitit 1981, për pak ditë u shndërrua në një lëvizje në shkallë të gjerë dhe pranvera e atij viti ishte periudhë demonstratash të mëdha, në të cilat u kërkua që Kosova të kishte statusin e Republikës në kuadër të Federatës Jugosllave.

 

Pas shtypjes me dhunë të demonstratave të pranverës së vitit 1981, autoritetet jugosllave të cilat i cilësuan si “veprime kundërrevolucionare”, filloi një periudhë të gatë ndjekjeje të organizatorëve dhe udhëheqësve të grupeve të fshehta.

 

Sipas ish drejtuesve komunist të Kosovës vetëm deri në vitin 1987, mbi 570 mijë shqiptarë kishin kaluar nëpër duart e sigurimit jugosllav, ndërsa deri nga fillimi i viteve të 90-ta mijëra shqiptarë ishin dënuar me 25 shekuj burg.

 

Dyzet vjet më pas në qendrën e studentëve të Universitetit të Prishtinës, u hodh gurthemeli i një obelisku në nderim të atyre ngjarjeve dhe u hap një ekspozitë fotografish e dokumentesh.

 

 

Disa nga organizatorët e demonstratave thonë se bashkë me lëvizjen “Solidarnost” në Poloni, demonstrata në Kosovë ishin njëra nga lëvizjet më të fuqishme në Evropën lindore që më vonë u përfshi në proceset demokratizuese.

 

Por, ata theksojnë se derisa në Poloni dhe vendet tjera të bllokut komunist, lëvizjet synonin rrëzimin e sistemit totalitar, në Kosovë lëvizja e vitit 1981 kishte për qëllim jo vetëm demokratizimin por edhe çlirimin e saj.

 

Dyzet vjet më pas, pjesëmarrësit e demonstrative që vuajtën dënime të gjata më heqje lirie, thonë se ende nuk është i plotë vlerësimi i ngjarjeve të vitit 1981, që sipas tyre, paraqesin një shkallë të lartë të përpjekjeve të pa dhunshme politike në Kosovë pas Luftës së Dytë Botërore.

 

Në përvjetorin e dyzetë të demonstratave të vitit 1981, Kosova shënoi 13 vjetorin e pavarësisë së saj që e kanë njohur mbi 100 vende të botës, përfshirë Shtetet e Bashkuara dhe vendet kryesore të Bashkimit Evropian, ndërsa kundërshtohet nga Serbia dhe aleatja e saj, Rusia.

 

 

Më shumë

Kosova miraton një rezolutë që dënon gjenocidin në Srebrenicë

Deputetët serbë në Kuvendin e Kosovës e bojkotuan seancën ku u miratua rezoluta që dënon gjenocidin në Srebrenicë. Beogradi reagoi duke e quajtur rezolutën të pritshme nga Kosova, por si befasi nga Mali i Zi.   Kuvendi i Kosovës miratoi një rezolutë me të cilën dënohet gjenocidi i vitit 1995 në Srebrenicë të Bosnjës […]

Rritja e eksportit nga Kosova në Shtetet e Bashkuara

Në Kosovë vitin e fundit eksporti drejt Shteteve të Bashkuara të Amerikës ka shënuar rritje mbi 50 për qind. Vetëm deri në muajin qershor të këtij viti, kompanitë prodhuese kanë eksportuar rreth 40 milionë euro mallëra në shtete të ndryshme amerikane.   Në vitin 1994, Shaqir Palushi nga një fshat i komunës së […]

Mbajtja e liturgjisë tek kisha serbe në oborrin e Universitetit të Prishtinës, Çeku: “Presion” mbi gjykatën

​​​​​​​Ministri i Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Hajrullah Çeku, ka folur për mbajtjen e liturgjisë nga kisha ortodokse serbe në kishën e ndërtuar në oborrin e Universitetit të Prishtinës.   Çeku ka thënë se Policia e Kosovës nuk ka qenë e lajmëruar për këtë aktivitet dhe ka thënë se Qeveria nuk do të lejojë […]

Qeveria e Kosovës miraton heqjen e leje qëndrimit të përkohshëm me Shqipërinë

Qeveria e Kosovës ka miratuar në parim Marrëveshjen Ndërkombëtare ndërmjet Qeverisë së Republikës të Kosovës dhe Këshillit të Ministrave të Republikës së Shqipërisë për heqjen e leje qëndrimit të përkohshëm.   Zëvendësministri i Punëve të Brendshme, Blerim Gashani, tha se kjo projektmarrëveshje është në frymën e interesave të përbashkëta në kuadër të bashkëpunimit bilateral […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara