e premte 22 tetor 2021
e premte 22 tetor 2021

 

Qendra Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve thekson se, masa të tilla si testimi i udhëtarëve para nisjes ose kontrollimi i temperaturës gjatë mbërritjes janë gjithashtu kryesisht joefektive, megjithëse konfirmoi se udhëtimi lehtëson përhapjen e virusit. Në raport vlerësohet se mbylljet e kufijve kishin efekte shumë negative në ekonomi dhe ishin efektive vetëm në vonimin e  epidemisë në fillimin e saj dhe në rajone të izoluara.

 

“Provat e disponueshme nuk mbështesin rekomandimin e mbylljes së kufijve, të cilat do të shkaktojnë efekte dytësore të konsiderueshme dhe përçarje shoqërore dhe ekonomike në BE”, nënvizohet në raport.

 

Komisioni Evropian, rekomandoi në prill një lehtësim të kufizimeve të udhëtimit midis zonave me infeksion të ulët, duke inkurajuar disa qeveri të rihapin kufijtë në mënyrë selektive me vendet që konsiderojnë më të sigurta. Por raporti thekson që të dhënat epidemiologjike mund të mos jenë të besueshme pasi vendet evropiane nuk përdorin një qasje të përbashkët për testimin dhe raportimin e rasteve, duke e bërë të pamundur krahasimin e përhapjes së epidemisë.

 

Me tej nënvizohet se detyrimi i njerëzve ti nënshtrohen një testi përpara se të udhëtoni mund të ketë  vlerë të kufizuar pasi udhëtari mund të bëhet infektues pak para nisjes ose gjatë udhëtimit për shkak të periudhës së dy javëve të inkubacionit të virusit. Sa i përket temperaturave të shqyrtimit gjatë mbërritjes, udhëtarët mund të jenë tashmë infektuar por pa simptoma. Pyetësorët e mbushur nga udhëtarët për kushtet e tyre shëndetësore mund të ofrojnë informacion shtesë të dobishëm, por paraqesin rreziqe për mbrojtjen e të dhënave, , duke përsëritur që certifikatat e imunitetit të lëshuara pas testeve të antitrupave nuk ishin të besueshme.

28 maj 2020

Më shumë

Shqipëria ngjitet në çatinë e botës po me cilat prioritete?

Shqipëria bëhet anëtare e Këshillit të Sigurimit: për dy vjet Vend i vogël me politikë të jashtme konstruktive.   Shqipëria u zgjodh dje anëtare e përkohshme në Këshillin e Sigurimit. Duke filluar nga 1 janari i vitit 2022, Shqipëria do të ulet për dy vjet rresht në një nga pesëmbëdhjetë ulëset e organit të […]

Politika në Shqipëri e Ballkan: Biznes në vend të programit e ideologjisë?

Zgjedhjet e 25 Prillit në Shqipëri nuk do t’i zgjidhin problemet që ka vendi. Sipas analistit gjerman, Thomas Brey, ato janë të thella e lidhen me sistemin klientelist që kanë krijuar partitë në Shqipëri apo në Ballkan. Deutsche Welle: Shqipëria vendos më 25 prill për parlamentin e ri. Ju i ndiqni zhvillimet në Ballkan […]

Dështon votimi i emigrantëve, palët akuzojnë njëra-tjetrën

Në Shqipëri ka një debat të hapur për votimin e shtetasve shqiptarë me banim jashtë territorit të republikës, në vendin ku ata janë rezident. Ky proçes u përfshi për herë të parë në Kodin e ri zgjedhor, por palët përgjegjëse për realizimin e tij thonë se për zgjedhjet politike të 25 prillit ai nuk […]

Shqipëria përgatitet për zgjedhje të trazuara

Pavarësisht thirrjeve që partitë të respektojnë standardet ndërkombëtare, ekziston frika se zgjedhjet e këtij prilli do të shohin më shumë polarizim dhe gjuhë agresive se zakonisht – dhe madje edhe dhunë.   Fushata për zgjedhjet parlamentare të 25 prillit në Shqipëri mund të mos ketë filluar zyrtarisht, por tashmë programet e partive në […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara