e hënë 1 mars 2021
e hënë 1 mars 2021

 

Në qytetin e Elbasanit ekziston një rrugë që prej vitesh mban dy emra, atë të Heroit të Popullit Kozma Naska dhe të një ish pedagogu dhe studiuesi të mirëfilltë të letërsisë Tomorr Domit.

 

Ndryshimi u bë në vitin 2014 me vendim të Këshillit Bashkiak, ku rrugës iu hoq emri i Heroit të Popullit dhe iu vu ai i vëllait të ish kryetarit të Bashkisë së Elbasanit Hysen Domit.

 

Në Fiks Fare u ankua vëllai i heroit të popullit Kozma Naska i cili kërkoi që të respektohej emri i vëllait të tij dhe rrugës t’i jepej një emërtim përfundimtar, pasi ende sot në këtë rrugë janë me tabela të dyja emërtimet. Ai kërkon që kjo situatë të shpjegohet pasi është edhe prag zgjedhjesh dhe emërtimi i rrugës krijon konfuzion. Ai tregon për Fiksin se është interesuar në disa institucione, por ende nuk ka marrë një përgjigje se pse i është ndërruar emri rrugës nga “Kozma Naska” në “Tomorr Domi”, ndërkohë që në qytetin e Elbasanit është edhe një rrugë tjetër që e mban emrin “Tomorr Domi”.

 

Fiks Fare u interesua në Bashkinë Elbasan ku z. Marvis Avllazagai, përgjegjës i Sektorit të Projektimeve dhe Shërbimeve sqaroi se është një lapsus nga ana e tyre, por që do të korigjohet shpejt. “Ky është emërtimi i fundit në sistemin e adresave të qytetit të Elbasanit, referuar ligjit të Sistemit të Adresave është përgatitur materiali për korigjim të këtij lapsusi dhe shumë shpejt do i dërgohet Këshillit Bashkiak për ta marrë në konsideratë për korrigjimin e këtij lapsusi” shpjegon z.Avllazagai.

 

Por edhe nëse kërkon në google map rrugën e mësipërme ajo del me emërtimin “Kozma Naska” dhe për këtë përgjegjësi i bashkisë shprehet se në këtë aplikacion sistemi i adresave është më i vjetër se sistemi i adresave. I pyetur se ka një mbivendosje pasi emërtimin ” Tomorr Domi” e mbajnë dy rrugë, Z. Avllazagai thotë se e kanë evidentuar si rast dhe do ta transmetojnë në Këshillin Bashkiak. Aktualisht rruga mban emërtimin ” Tomorr Domi” dhe jo emrin e Heroit të Popullit “Kozma Haska” të cilit tashmë i ka mbetur vetëm lulishtja në fillim të kësaj rruge ku është edhe busti i tij. TCH

 

 

 

 

 

 

Më shumë

30 vite nga rënia e bustit të diktatorit komunist Enver Hoxha

Më 20 shkurt të vitit 1991 dhjetra, mijëra studentë e qytetarë u ngritën për të shembur simbolin e komunizmit, monumentin e diktatorit Enver Hoxha, i cili ishte i vendosur në qendër të Tiranës dhe u përurua periudha e lirisë nga ideologjia e regjimi që e persekutoi, e varfëroi, e vrau popullin dhe shkatërroi […]

118-vjetori i vdekjes së figurës së shquar patriotike Papa Kristo Negovani

Papa Kristo Negovani lindi në Negovan të Kolonjës (në anën lindore të Gramozit, sot Greqi). Arsimin fillor e mori në vendlindje dhe shkollën e mesme e vazhdoi në Athinë. Papa Kristo Negovani u vendos për disa kohë në Rumani ku punoi duke ushtruar profesionin e drugdhendësit. Në atmosferën e shoqërive atdhetare shqiptare, ai u […]

Tirana, 101-vjet kryeqytet i Shqipërisë

Organet e larta të shtetit shqiptar, që dolën më 1920 nga Kongresi i Lushnjës (21-31 Janar 1920) u vendosën më 11 Shkurt 1920 në Tiranë, që u caktua përkohësisht kryeqyteti i Shqipërisë, kurse përfundimisht Tirana u shpall kryeqytet me statutin e Republikës Shqiptare në Janar 1925. Pas 1920 filloi popullimi me banorë të […]

Autoriteti i Dosjeve deklasifikon dosjen Nr. 64: “Ndryshimet politike në Europën Lindore, fundi i komunizmit”

Autoriteti për Informim mbi Dokumentet e ish-Sigurimit të Shtetit deklasifikon dosjen Nr. 64, “Ndryshimet politike në Europën Lindore, fundi i komunizmit”.   “Të gjithë udhëheqësit u ndryshuan në vendet e Lindjes. Edhe te ne, sa të mbarojnë problemet e filluara në Lindje dhe do të ndryshojë, se Themeluesit të Partisë, njeriut që hante njerëz, […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara