e diel 24 tetor 2021
e diel 24 tetor 2021

 

Agjencia për Eficencën e Energjisë do të realizojë studimin e fizibiletit mbi elektrifikimin e linjave të transportit urban dhe ndërqytetas në Bashkitë Tiranë, Vlorë dhe Durrës. Ky dikaster ka hapur tenderin me një fond limit prej 74.1 mln lekë, ndërsa argumenton se qëllimi i studimit është përmirësimi i eficencës së energjisë në transportin urban dhe ndërqytetas, duke ndikuar në reduktimin e gazeve me efekt serrë dhe në koston e operimit.

 

Sipas dokumenteve të tenderit, sektori i transportit është një nga kontribuesit kryesorë të ndotjes së ajrit, duke zënë 25% të emetimeve të gazeve me efekt serrë në Bashkimin Evropian, teksa në Tiranë luan një rol të madh në përqendrimet e ndotjes, duke ndikuar në shëndetin publik. Ndërkaq, kompania fituese e tenderit do të duhet të realizojë  studimin e fizibilitetit, si dhe testimin e teknologjive të reja të autobusëve elektrikë, me qëllim identifikimin e sistemit më të përshtatshëm për zonat urbane të Tiranës (linja/t urbane më e/të përshtatshme) dhe ato interurbane (linja ndërqytetase Tiranë-Durrës, Tiranë-Vlorë), raporton scan.

 

Gjithashtu, do të realizohet studim i fizibiliteti për vendosjen e pikave më të përshtatshme të karikimit, duke marrë në konsideratë itinerarin e ndjekur dhe lloji i karikimit (plug in, wireless etj). Ndërkaq, pjesë e projektit të Agjencisë së Eficencës së Energjisë do të jetë edhe implementimi i autobusëve elektrikë në zonat urbane, si dhe në linjat ndërqytetase, përkatësisht Tiranë-Durrës, Tiranë-Vlorë si dhe ngritja e kapaciteteve dhe trajnime të ndryshme për një operim sa më eficent dhe të qëndrueshëm të sistemit elektrik të autobusëve.

 

Më shumë

Organizatat studentore kundërshtojnë vaksinimin e detyrueshëm

Organizatat studentore shqiptare i thanë BIRN se vaksinimi i studentëve nuk duhet të jetë i detyrueshëm, megjithëse ata mbështesin në parim vaksinimin kundër COVID-19.   Vaksinimi i nxënësve, studentëve dhe punonjësve të arsimit, së bashku me punonjësit e shëndetësisë, u bë i detyrueshëm në Shqipëri në gusht dhe, ndërsa viti i ri akademik është […]

“Kalendar allaturka apo allafrënga”? – Si sot, më 15 tetor 1582, vitit kalendarik iu hoqën 10 ditë

Si sot, më 15 tetor 1582, vitit kalendarik iu hoqën 10 ditë, për të korrigjuar një gabim në përllogaritje. Kujtohi pak shprehjet që hasen ende në shqip: “kalendar allafrënga” dhe “kalendar allaturka”, ose “kalendar i ri” dhe “kalendar i vjetër”. Në thelb, bëhet fjalë për dy prej kalendarëve më të përdorur në Kontinentin e […]

Në 12 tetor 1879 u themelua në Stamboll Shoqëria e të Shtypurit Shkronja Shqip

Kryetar i Shoqërisë ishte Sami Frashëri, kurse anëtarë qenë një grup patriotësh të kohës, disa prej tyre ndër më të njohurit e Rilindjes, si Abdyl Frashëri, Pashko Vasa, Jani Vreto, Hasan Tahsini, Koto Hoxhi, Zija Prishtina e të tjerë. Synimi kryesor i Shoqërisë, i ngritur nga Komiteti Qendror për Mbrojtjen e të Drejtave të […]

Mësueset e Letërsisë dhe Historisë te “Çajupi”, u konfliktuan të premten, familjarët përplasen të hënën në mëngjez me armë te dera e shkollës

Një tjetër version del në dritë në lidhje me ngjarjen që ndodhi sot para shkollës “Çajupi” në kryeqytet, ku sherri i nisur mes dy mësueseve ka çuar në përplasje fizike mes të armëve të tyre. Ngjarja ndodhi mëngjezin e sotëm. Një kolege e dy ‘protagonisteve’ që u bënë mollë sherri për konfliktin e dhunshëm […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara