e hënë 19 prill 2021
e hënë 19 prill 2021

 

Produktet e gatshme dhe mungesa e gjumit shkaktojnë mbipeshë tek fëmijët, sikurse tregon rasti i atyre në Itali.

 

Kuzhina mesdhetare konsiderohet si jashtëzakonisht e shëndetshme: fruta, perime, peshk dhe vaji ulliri. Këto ushqime mendohet se parandalojnë mbipeshën dhe sëmundje të ndryshme.

 

Por janë pikërisht fëmijët dhe të rinjtë italianë që kryesojnë listën e mbipeshës të këtyre grupmoshave në Evropë.

 

“Kuzhina mesdhetare vërtet është shumë e shëndetshme, por problemi është se pak vetë ushqehen edne në atë mënyrë. Makaronat e bëra në shtëpi janë të mira, por lazanja nga ngrirja e frigoriferit nuk i shërben një diete të ekuilibruar. Produktet e gatshme shkaktojnë dëmtime të hershme tek fëmijët, dëme që vazhdojnë edhe në moshë të rritur. Obeziteti përbën edhe një rrezik në rritje për zhvillimin e sëmundjeve kronike ose të problemeve psiqike.” – thotë Roland Kupka, ekspert për ushqimin pranë Unicefit.

 

Sipas të dhënave të Unicef-it më shumë se 40 përqind e fëmijëve nga dy deri në dhjetë vjeç në Itali janë mbipeshë ose të dhjamur. Por edhe në Greqi, Qipro dhe Spanjë gjendja nuk është më e mirë.

 

Mungesa e gjumit të shëndosh

 

Një problem tjetër pak i njohur që ndikon në mbipeshë është mungesa e gjumit. “Ekziston një lidhje e qartë midis kohëzgjatjes së gjumit dhe mbipeshës. Nëse fle pak metabolizmi ndryshon, ndjeshmëria ndaj insulinës zvogëlohet dhe rreziku i diabetit rritet.”

 

Nëse fëmijët e moshës së shkollës fillore flenë më pak se nëntë orë në natë, ata janë dy herë më të prirur ndaj mbipeshës sesa fëmijët që flenë njëmbëdhjetë orë, kanë zbuluar studiuesit. Dhe sipas studimit “Fëmijët italianë flenë më së paku nga të gjithë, kurse fëmijët suedezë më gjatë”.

 

 

Më shumë

Tregu i zi i shitjes së oksigjenit lulëzon mes pandemisë së COVID-19

Mijëra pacientë në nevojë kritike për oksigjen po i drejtohen tregut të parregulluar për pajisje mjekësore dhe bombula – çmimet e së cilave kanë shkuar në qiell me rrijten e infektimeve, ndërkohë që ekspertët paralajmërojnë për rrezikun e përdorimit të pajisjeve të pacertifikuara pa asistencë mjekësore.   Kur motra e Elvira Dushkut doli nga […]

Fëmijët italianë kryesojnë listën e mbipeshës në Evropë

Produktet e gatshme dhe mungesa e gjumit shkaktojnë mbipeshë tek fëmijët, sikurse tregon rasti i atyre në Itali.   Kuzhina mesdhetare konsiderohet si jashtëzakonisht e shëndetshme: fruta, perime, peshk dhe vaji ulliri. Këto ushqime mendohet se parandalojnë mbipeshën dhe sëmundje të ndryshme.   Por janë pikërisht fëmijët dhe të rinjtë italianë që kryesojnë listën […]

Mjekët nuk respektojnë masat gjatë procesit të vaksinimit në Vlorë, ndërhyn policia

Bluzat e bardha në Vlorë që presin për tu vaksinuar vazhdojnë të mos ruajnë distancën, duke shkelur rregullat e caktuara nga Komiteti Teknik.   Për të krijuar sadopak rregull është dashur ndërhyrja e forcave të policisë.   Por përpara se të shfaqeshin efektivët e policisë situata ka qenë vërtet alarmante.   Mjekët dhe […]

Mjeku izraelit, zbulon ilaçin që “vret” COVID-19 pa pasur nevojë të vaksinohesh

Në kohën kur e gjithë bota i ka sytë te vaksina anti-covid, Izraeli duket se po ofron medikamentin që jo vetëm parandalon virusin, por edhe shëron të sëmurët në gjendje të rëndë. EXO-CD24 është përbërja inovative që u prezantua dhe testua pak ditë më parë në Izrael.   Profesori Nadir Arber dhe Dr. […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara