Tuesday 28 May 2024
Tuesday 28 May 2024

Teksa ekonomia zgjerohet vit pas viti dhe forca e punës po hyn në tkurrje, punësimi është rritur me terma më të përshpejtuar se vitet paraardhëse.

Rritja e punësimit shihet të ketë qenë produktive për bizneset, pasi shitjet janë rritur me ritme më të larta se punësimi.

Sipas INSTAT në vitin 2018, numri i të punësuarve gjithsej është rritur me 22.793 persona ose 4,6%, krahasuar me vitin 2017.

Nga ana tjetër shitjet neto në vitin 2018 arritën vlerën 2,180 miliardë lekë, duke shënuar një rritje prej 7,0%, ndaj vitit 2017.

Të punësuarit përfshijnë të gjithë personat që punojnë në ndërmarrje përfshirë pronarët, të punësuarit me pagesë si dhe pjesëtaret e familjes të papaguar.

Shitjet neto përfshijnë shumat e faturuara nga ndërmarrja gjatë periudhës referuese 2018 dhe i korrespondojnë shitjes në treg të te mirave dhe shërbimeve ofruar të tretëve.

Sa i përket treguesve të punësimit prodhuesit e shërbimeve kanë kontribuar me +3,1pikë përqindje, ndërkaq prodhuesit e mallrave kanë kontribuar me +1,5 pikë përqindje.

Sektorët me peshën më të lartë të punësimit për vitin 2018 ishin sektori i tregtisë me 24,3%të punësimit, sektori i shërbimeve të tjera (arsimi dhe shëndetësia private, shërbime administrative, profesionale, shkencore dhe teknike, etj.)me 21,6%, të ndjekura nga sektori i industrisë përpunuese me 20,6% të të punësuarve gjithsej.

Sa i përket shitjeve prodhuesit e shërbimeve për vitin 2018 kanë realizuar 66,2% të shitjeve gjithsej dhe kontribuojnë me +4.2 pikë përqindje në rritjen vjetore të këtij treguesi, shkruan ‘monitor’.

Gjatë vitit 2018, sektori i tregtisë zë peshën më të lartë të me 45,3%, i ndjekur nga sektori i ndërtimit me 11,7%. Sektorët me peshën më të vogël janë sektori akomodimit dhe restoranteve (2,8%) dhe sektori Industrisë nxjerrëse(3,6%).

Më shumë

Politikat e copëtuara për bujqësinë

Shqipëria është vendi më bujqësor në Europë, me këtë sektor jetik që sjell gati 19% të Prodhimit të Brendshëm Bruto (PBB). Pavarësisht rënies së fortë në krahasim me fillimin e viteve ’90, kjo peshë është shumë më e lartë se mesatarja e Bashkimit Europian (2%) dhe gati dy herë më e lartë se […]

Shqiptarët shpenzuan 13.6 milionë euro në 9 muaj për të siguruar pronat, si ndahet tregu mes kompanive

Për nëntë muajt e parë të këtij viti, shqiptarët shpenzuan rreth 1.67 miliardë lekë ose rreth 13.6 milionë euro për sigurimin e pronave.   Të dhënat nga Autoriteti i Mbikëqyrjes Financiare (AMF) tregojnë se primet e shkruara bruto nga sigurimet e pronës u rritën me 31% krahasuar me të njëjtën periudhë të një […]

Drafti: Rritet kufiri i pagës së pataksueshme në 40 mijë lekë, përgjysmohet nga 30-50 mijë lekë, pragu për shtresën e mesme bëhet 200 mijë lekë

Nga korriku i vitit 2022 pritet që të ndryshojë sërish tatimi mbi pagat, duke rritur si dyshemenë për kufirin e pataksueshëm të pagës minimale në 40 mijë lekë (nga 30 mijë lekë që është sot), po ashtu dhe kufirin mbi të cilin pagat taksohen me normën maksimale prej 23%, në 200 mijë lekë, nga […]

Çmimet e naftës shtrenjtohen për herë të gjashtë në pak muaj, arrijnë 184 lekë, afër rekordit historik

Çmimet e karburanteve kanë shënuar një tjetër rritje ditët e fundit, për herë të gjashtë radhazi në vetëm pak muaj.   Në pikat e tregtimit të“Kastrati”, më i madhi në vend për shumicën dhe pakicën, nafta tregtohet me 184 lekë, ose 8 lekë më shumë se më parë. Benzina është shtrenjtuar në 186 lekë, […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara