e hënë 18 janar 2021
e hënë 18 janar 2021

 

 

Qeveria hollandeze është pozicionuar zyrtarisht kundër Shqipërisë për sa i përket hapjes së negociatave, duke mos miratuar mbajtjen e Konferencës së parë ndërqeveritare në muajin Dhjetor.

 

Në letrën që qeveria hollandeze i ka dërguar parlamentit hidhet poshtë vendimi i Komisionit Europian në të cilin thuhet se Shqipëria ka përmbushur të gjitha kushtet. Sipas qeverisë hoandeze ky vendim është i parakohshëm dhe Shqipëria për të marrë dritën jeshile, duhet të bëjë akoma më shumë punë në dialogun ndërpolitik mes palëve dhe reformën zgjedhore.

 

Ndryshe nga Shqipëria, Maqedonisë së Veriut i jepet drita jeshile për Konferencën ndërqeveritare në Dhjetor. Për sa i përket Shqipërisë, e kuqja do të jetë e ndezur deri në momentin qe kushtet e cekura në konkluzionet e Këshillit të Marsit 2020 të jenë përmbushur bindshëm.

 

“Komisioni arrin në përfundimin se, pavarësisht nga ky rezultat pozitiv, dialogu politik në vend duhet të përmirësohet, veçanërisht në fushën e reformave zgjedhore dhe zbatimin e tyre. Qeveria hollandeze ndahet nga analiza e Komisionit Europian se Shqipëria ka treguar përparim në fusha të ndryshme, por përfundimi i Komisionit se pothuajse të gjitha kushtet janë përmbushur është i parakohshëm.

 

Pikë kyce për diplomacinë hollandeze mbetet funksionimi i Gjykatës Kushtetuese, luftimi i korrupsionit dhe krimit të organizuar, si dhe ligji antishpifje për të cilin sipas Stef Blook, kryeministri Edi Rama është zotuar që do të marrë parasysh rekomandimet e Komisionit të Venecias.

 

Qeveria ndan vlerësimin e Komisionit se ende nuk ka kuorum për Gjykatën Kushtetuese dhe se duhet bërë përparim i mëtejshëm në rishikimin e ligjit për media bazuar në mendimin e Komisionit të Venecias. Në përgjithësi, korrupsioni mbetet i përhapur dhe është një problem serioz që Komisioni paraqet. Pavarësisht emërimit të disa jo-magjistratëve, Gjykata e Lartë gjithashtu nuk është ende në gjendje të shqyrtojë të gjitha çështjet.

 

Janë ndërmarrë hapa kryesorë, veçanërisht në fushën e shqyrtimit të gjyqtarëve të lartë dhe prokurorëve, por kjo nuk po çon ende mjaftueshëm në dënime aktuale të gjyqtarëve të akuzuar për veprimtari kriminale gjatë shqyrtimit. Korrupsioni mbetet një problem i madh dhe i përhapur që do të vazhdojë të kërkojë vëmendje në vitet që vijnë”, thuhet në raportin që mban nënshkrimin e ministrit të jashtëm Stef Blok.

 

 

Më shumë

Pandemia pengoi trajtimin e pacientëve kronikë

Në Tiranë, një studim i shoqatës “Së Bashku për Jetën” zbuloi një seri vështirësish që pandemia solli për trajtimin e afro 400 mijë të sëmurëve kronikë, që ka Shqipëria.   Shumë prej tyre duhet të vinë rregullisht në Qendrën Spitalore Universitare “Nënë Tereza”, kur brenda saj janë dy spitale Covid.   Shoqata “Së […]

Politika i përcjell mesazhe mirënjoje kongresmenit Eliot Engel

Kongresmeni Eliot Engel, i cili pas 32 vitesh do të lërë Kongresin Amerikan, ka marrë mesazhe mirënjohjeje për mbështetjen gjatë 3 dekadave të Shqipërisë dhe pavarësinë e Kosovës nga kreu i shtetit Ilir Meta, kryetari i Partisë Demokratike Luzim Basha.   Mesazhi i Presidentit Meta   Përherë mirënjohës mikut të sprovuar të kombit shqiptar, […]

KADARE “Oficer i Madh i Legjionit të Nderit”

2021 ka nisur mbarë për shkrimtarin Ismail Kadare, i cili është nderuar nga presidenti francez Emmanuel Macron me titullin e lartë shtetëror “Oficer i Madh i Legjionit të Nderit”. Përmes një dekreti të posaçëm që mban datën 31 dhjetor, Kadare e ka marrë këtë titull që e gëzojnë 250 personalitete në Francë. Krahas Kadaresë, […]

Suedia merr kryesinë e OSBE-së

Kryetarja e Përgjithshme e OSBE-së, Ministrja e Punëve të Jashtme të Suedisë, Ann Linde. (MPJ Suedi / Kristian Pohl)     Suedia mori kryesimin e OSBE-së, dhe vitin e ardhshëm do të përqendrohet në mbrojtjen e rendit evropian të sigurisë, adresimin e konflikteve të zgjatura dhe rritjen e demokracisë dhe barazisë gjinore.   “Suedia është […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara