e martë 21 shtator 2021
e martë 21 shtator 2021

 

 

68% e qytetarëve të Ballkanit Perëndimor mendojnë se ligjet nuk zbatohen në mënyrë efektive. Këto janë të dhënat e fundit të publikuara nga “Barometri i Ballkanit”.

 

Parlamenti dhe gjykatat janë institucionet publike më pak të besuara në Ballkanin Perëndimor. 61% e qytetarëve nuk u besojnë këtyre institucioneve.

 

Edhe niveli i mosbesimit tek qeveritë është i lartë. 57% e qytetarëve nuk kanë besim në to. Rreth 50% e tyre nuk besojnë as tek institucionet e auditimit.

 

Korrupsioni mbetet një nga problemet më madhore në Ballkanin Perëndimor. Kjo shihet në perceptimin e qytetarëve të këtyre vendeve, mbi nivelin e korrupsionit në administratë publike dhe shërbime.

 

78% e tyre mendojnë se partitë politike janë të korruptuara. 76% kanë të njëjtin mendim edhe për sistemin gjyqësor. 75% e qytetarëve të Ballkanit Perëndimor mendojnë se doganat janë të kapura nga korrupsioni.

 

Për 74% të tyre ky fenomen haset edhe tek ofruesit e kujdesit shëndetësor. 71% e qytetarëve të këtyre vendeve shprehen se edhe asambleja e të zgjedhurve nga populli, parlamenti, është i korruptuar.

 

Barometri i Ballkanik është sondazhi i përvitshëm i opinionit publik, porositur nga Këshilli i Bashkëpunimit Rajonal për vlerësimin socio-ekonomikë e politikë si dhe integrimin rajonal dhe evropian, për gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor, ku përfshihet edhe Shqipëria.

 

Më shumë

UNODC: Shqipëria vend i prodhimit dhe tranzitit të cannabis

Në 6 vitet e fundit 2,5 milionë bimë dhe 5 mijë parcela të shkatërruara.Por ky rezultat është i pamjaftueshëm, përderisa Shqipëria kryeson në Europën Juglindore si vend origjine, nisjeje dhe tranziti të cannabis.   Zyra e Kombeve të Bashkuara për Drogat dhe Krimin (UNODC) në pjesën e tretë të sapopublikuar të raportit të saj […]

Kie: Shqipëria, asnjë përmirësim në luftën kundër pastrimit të parave

Shqipëria nuk ka përmirësuar ndjeshëm masat për të luftuar pastrimin e parave dhe financimin e terrorizmit në përputhje me rekomandimet e përcaktuara nga FATF, theksohet në raportin e MONEYVAL ( njësia e Këshillit të Evropës që merret me krimin financiar dhe parandalimin e tij në Shtetet Anëtare).   Si rezultat i vlerësimit të bërë […]

Moody’s: PPP-të pengesë për uljen e borxhit

Agjencia Ndërkombëtare e Vlerësimit Moody’s ka publikuar raportin për Shqipërinë, ku theksohet se vendi ynë ka rritur të ruajë pozita të qëndrueshme në tregjet ndërkombëtare. Shqipëria renditet sërish me vlerësimin “B1”, edhe pas goditjes nga pandemia Covid-19. Për agjencinë përmirësimi i mbledhjes së të ardhurave mbetet një element kyç për të mundësuar rritjen […]

Pastrimi i parave: Shqipëria më keq se vendet afrikane

Mbretëria e Bashkuar e ka renditur Shqipërinë mes 21 vendeve me rrezik të lartë të pastrimit të parave.   Shqipëria gjendet me shumë vendeve afrikane të varfra si Kamboxhia, Zimbabve apo Uganda, teksa lista është miratuar nga të dy Dhomat e Parlamentit të Mbretërisë së Bashkuar dhe hyri në fuqi në 26 mars të […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara