e premte 22 tetor 2021
e premte 22 tetor 2021

 

 

Qendra e Transferimit të Teknologjive në Shkodër është ajo çfarë ka mbetur nga Instituti i Misrit dhe Orizit, një nga 18 qendrat e kërkimit shkencor në fushën e bujqësisë në Shqipëri deri në vitin 1990.

 

Specialisti Zef Gjetja, autor i librit “Instituti i Misrit dhe Orizit”, promovuar në 50 vjetorin e krijimit të këtëij instituti, thotë se transformimi i tij dëshmon edhe për nivelin e ulët të investimeve, realizuar vitet e fundit në Shqipëri në drejtim të kërkimit shkencor në fushën e bujqësisë.

 

“Situata, për fatin e keq, nuk është edhe aq e mirë për arsye se; së pari ka ndryshuar emri dhe së dyti ka ndryshuar destinacioni. Sot nuk paguhen më para për kërkimin shkencor dhe bëhet punë divulgative, më shumë shërbim ekstencioni dhe quhet Qendra e Transferimit të Teknologjive”, thotë specialisti Zef Gjetja​.

 

Sipas tij, për rrethanat e zhvillimit të bujqësisë dhe blegtorisë në Shqipëri, është e nevojshme mbështetja me investime e Qendrës së Transferimit të Teknologjive Bujqësore në Shkodër.

 

“Do të thoja se nuk është i nevojshëm, është i domosdoshëm. Sepse, nuk mund të kuptohet as derri, as pula, as gjedhi, as bagëtitë e imta pa koncentratin. Dhe koncentrat më të mirë se misri nuk ka, pa të keqen që vazhdon të përdoret në kuzhinën shqiptare, qoftë për bukë, qoftë për gatime të ndryshme. Pra, është një domosdoshmëri. Sot j’a kemi lënë spontanitetit, përdorim farëra të ardhura ngado, jo me kontrollin e duhur dhe, për pasojë, ai që e pëson është fermeri dhe konsumatori. Fermeri se nuk marr të ardhurat e duhura dhe konsumatori se nuk merr cilësinë e duhur”, thotë ai.

 

50 vite më parë, Instituti i Misrit dhe Orizit kishte një bazë eksperimentale prej 700 hektarësh, të shpërndarë në të gjithë vendin, nga të cilët vetëm 10 hektarë i kanë mbetur sot Qendrës së Transferimit të Teknologjive Bujqësore në Shkodër.

 

Drejtuesi i qendrës, Kostandin Hajkola, thotë se me rritjen e prodhimit blegtorat dhe krijimin e fermave të mëdha të gjedhit, Shqipëria ka nevojë të zgjerojë më shumë sipërfaqen e mbjellë me misër.

 

“Problemet me bimën e misrit janë të mëdha pasi, edhe po të shikojmë tregun e drithërave, misri ka pësuar një rritje të jashtëzakonshme të çmimit, gjë që favorizon fermerët, por natyrisht penalizon produktet që vijnë nga misri, sikurse është prodhimi i qumështit, mishit apo i vezëve. Natyrisht, këto do të reflektojnë edhe në çmime, por Shqipëria ka nevojë të prodhojë shumë më tepër misër se sa prodhon sot. Aktualishit, ne importojmë rreth 1/3 e e nevojave për misër”, thotë zoti Hajkola.

 

Profesor Hajkola thotë se kërkohen më shumë invesitme, sidomos për prodhimin e farërave të përshtatshme të misrit me qëllim që të mbeshtetet prodhimi vendas.

 

Për këtë kërkohet më shumë vemendje dhe investime në sektorin e kërkimit shkencor për Qendrën e Transferimit të Teknologjive Bujqësore në Shkodër, e cila ka trashëguar edhe përvojën dhe programet e Institutit të njohur të Misrit dhe Orizit. VOA

 

Më shumë

Depozitat në euro shënuan rritje rekord për gushtin, gati 250 milionë euro më shumë

Depozitat bankare në monedhën europiane kaluan për herë të parë në gusht pragun e pesë miliardë eurove.   Të dhënat e Bankës së Shqipërisë treguan se sezoni veror nuk i zhgënjeu pritshmëritë për rritje të prurjeve të depozitave në euro. Në fund të muajit gusht, totali i depozitave në këtë monedhë arriti në […]

FAO: Çmimet globale të ushqimeve në rritje

Çmimet botërore të ushqimit shënuan rritje në gusht, pas dy muajsh rënie të njëpasnjëshme, njoftoi sot Organizata e Kombeve të Bashkuara për Ushqimin dhe Bujqësinë (FAO).   “Indeksi i çmimeve të ushqimit të FAO-s u rrit 3,1 për qind nga muaji në muaj, mesatarisht me 127,1 pikë përqindje në gusht”, tha organi i […]

Rritet çmimi i bukës

Prej 2 javësh disa furra në vend kanë rritur çmimin e bukës me 10 lekë, duke e çuar në 80 lekë, me një shtrenjtim rreth 14%.   Anëtarë të Shoqatës të Prodhuesve të Bukës, Patiçerive dhe Brumrave thonë se së shpejti rritja e çmimit të bukës me 10 lekë do të ndodhë në […]

Indeksi i Dhomës Amerikane: Sërish rënie e besimit të biznesit në Shqipëri

Pandemia Covid-19, përmirësimi i pakët në ekonomi dhe reformat e lidhura me investimet janë faktorë kryesorë, që sollën këtë rënie     Dhoma Amerikane e Tregtisë publikoi sot Indeksin Vjetor për vitin 2020, ku regjistrohet përsëri një rënie me 0.5 për qind e besimit të biznesit në Shqipëri.   Ky është viti i dytë me […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara