e martë 21 shtator 2021
e martë 21 shtator 2021

 

Me 57 vota “Pro” dhe 32 “Kundër”, Kuvendi i Maqedonisë së Veriut miratoi ligjin për shtetësi. Me ndryshimet në këtë ligj synohet të zgjidhet problemi i mijëra qytetarëve, shumë prej tyre shqiptarë, të cilëve u mohohet shtetësia edhe pse janë lindur ose me vite jetojnë në territorin e Maqedonisë së Veriut.

Ligji parashikon që kërkuesit e shtetësisë të mund të dëshmojnë se kanë jetuar në vend duke dorëzuar dokumente personale, certifikatë të lindjes, librezë pune, fletë-pronësi, fatura për obligimet komunale, librezë shëndetësore, tatime të paguara si dhe disa dokumente të tjera, të cilat deri tani nuk pranoheshin si dëshmi.

Ndryshimet e ligjit ishin nismë e koalicionit opozitar shqiptar, Aleanca për Shqiptarët e Alternativa. Kryetari i Aleancës për Shqiptarët Ziadin Sela tha se me këtë ligj ndërpritet diskriminimi dhe mohimi i të drejtave bazë të kësaj kategorie të qytetarëve.

“Shfrytëzoj rastin që të falenderoj në emrin tim personal, në emër edhe të grupit parlamentarë të ASH-AAA të gjithë deputetët të cilët e përkrahën dhe e votuan këtë ligj, sepse në fund të fundit e dëshmuam që jetojmë me problemet me të cilat përballen qytetarët. Dhe, kjo do të jetë një bazë e mirë në mënyrë që të arrihet edhe kjo e drejtë e këtyre qytetarëve që u është mohuar me dekada të tëra”, tha kryetari i Aleancës për Shqiptarët Ziadin Sela.

Ndërkaq, kryetari i Alternativës Afrim Gashi tha se me miratimin e këtij ligji, shteti në një farë mënyre ka pranuar fajin për diskriminimin që u ka bërë një numri të madh të qytetarëve që nga Pavarësia.

“Sot Kuvendi i Maqedonisë së Veriut me votimin e këtij ligji, ka pranuar një faj që ua ka bërë këtyre qytetarëve dhe njëkohësisht prej sot e andej ua njeh këtë të drejtë. Besoj që në të ardhmen nuk do të ndodhin gjëra të tilla të këtyre përmasave, të diskriminojnë qytetarët në këtë nivel”, u shpreh kryetari i Alternativës Afrim Gashi.

Projektligji për shtetësinë fillimisht u kundërshtua nga qeveria. Por pas bllokimit të punës së Kuvendit me mijëra amendamente nga opozita shqiptare, palët u ulën në tavolinë dhe përmes dialogut arritën te një zgjidhje kompromisi.

Më shumë

Ende në përdorim tekstet shkollore që fyejnë shqiptarët

Nxënësit maqedonas të vitit të dytë në arsimin e mesëm nga libri i Sociologjisë mësojnë se shqiptarët, turqit e romët lindin shumë fëmijë, pasi siç thuhet një përqindje shumë e madhe e kësaj popullsie nuk është e arsimuar, nuk kanë kontroll të lindjeve andaj edhe përqindja e natalitetit të tyre është shumë më e […]

Maqedoni e Veriut: Fillon regjistrimi i diasporës

Nis fushata e regjistrimit të popullsisë në Maqedoninë e Veriut. Etapa e parë për regjistrimin e diasporës dhe nga 1 deri më 21 prill procesi mbyllet me regjistrimet në vend.   Në Maqedoninë e Veriut ka filluar regjistrimit i popullsisë përkatësisht i personave që aktualisht jetojnë jashtë vendit, diplomatëve, ata që janë në vuajtjen […]

Opozita maqedonase mbledh nënshkrime kundër regjistrimit të popullsisë

Partia VMRO-DPMNE ka nisur të shtunën mbledhjen e nënshkrimeve për shtyrjen e regjistrimit të popullsisë në Maqedoninë e Veriut, të paraparë për muajin prill.   Opozita maqedonase pretendon se partitë në pushtet kanë kurdisur rezultatet e regjistrimit sa i përket përqindjes së shqiptarëve në shtet dhe se me një veprim të tillë, sipas […]

Rregullatori i BE nuk lejon përkatësinë etnike në letërnjoftime

Ambasadori i BE-së në Shkup edhe njëherë përsëriti se rregullativa e përgjithshme e BE-së për mbrojtjen e të dhënave personale siç janë ato etnike, fetare dhe të ngjajshme, e ndalon shpërndarjen e këtyre të dhënave nëpër letërnjoftime, ndërsa Legjislacioni i Maqedonisë së Veriut, si vend që pretendon anëtarësimin në BE, do të duhet […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara