e shtunë 16 janar 2021
e shtunë 16 janar 2021

 

2 miliardë lekë ose 17 milionë euro është dëmi ekonomik i buxhetit të shtetit për vitin 2019.

 

Është kjo shifra e publikuar nga Kontrolli i Lartë i Shtetit në raportin për zbatimin e buxhetit të viti të kaluar, i cili është depozituar  tashmë në Kuvend për diskutim.

 

Nga auditimet e  kryera nga ky institucion janë konstatuar një sërë shkeljesh të mëdha kryesisht në fushën e prokurimeve publike, në të ardhura si dhe në shpenzimeve buxhetore, duke sjellë një efekt negativ për buxhetin e shtetit në rreth 84 miliardë lekë.

 

Ashtu si një vit më parë, mosrakordim shifrash ka pasur edhe këtë vit lidhur me borxhin publik mes Financave dhe KLSH-së. Sipas institucionit më të lartë auditues, borxhi publik në fund të 2019 arriti në nivelin e 66.7% të Prodhimit të Brendshëm Bruto, teksa Financat raportojnë një shifër ndjeshëm më të ulët prej 65.9% të PBB-së.

 

Mospërputhje hasen edhe në drejtim të detyrimeve të prapambetura. Ndërsa Financat deklaronin një total prej 16.3 miliardë lekë për këtë tregues ne fund te vitit te kaluar, shifrat e KLSH janë ndjeshëm me te larta.

 

Duke përfshirë vonesat në rimbursimin e TVSH-së dhe detyrimet për vendimet gjyqësore ndërkombëtare, institucioni auditues llogarit se totali i detyrimeve i afrohet vlerës prej 53.3 miliardë lekësh, apo rreth 424  milionë euro.

 

 

Më shumë

Raporti i BERZH: Rritet korrupsioni, PPP-të rrezikojnë borxhin, ulet eficienca e gjykatave

Reforma në Drejtësi nuk ka dhënë efektet e pritshme në luftën kundër korrupsionit. Ky është thelbi i raportit më të fundit të BERZH për Shqipërinë.   Raporti i fundit i tranzicionit i Bankës Europiane për Rimdërtim dhe Zhvillim , i cili këtë vit është përqëndruar në rëndësinë që ka roli i shtetit për […]

BB: Arritjet në kapitalin njerëzor në Shqipëri mund të jenë të qendrueshme edhe në kushtet e pandemisë

Sipas Raportit të Bankës Botërore, Indeksi i kapitalit njerëzor, përpara COVID-19, bota ishte më e shëndetshme dhe arsimuar se kurrë më parë. Shqipëria është ndër 10 vendet që janë përmirësuar më shumë gjatë 10 vjecarit të fundit në arsim dhe shëndetësi. Cfarë duhet të bëjë Shqipëria dhe vendet e tjera që të ruajnë arritjet […]

Krahasuar me një dekadë më parë, këtë vit 126000 nxënës më pak në bankat e arsimit 9 vjeçar

Numri i nxënësve në shkolla është duke u tkurrur me shpejtësi dhe kjo është më e dukshme në arsimin 9-vjeçar. Rënia e lindshmërisë dhe emigracioni i lartë janë dy faktorët që po zbrazin shkollat, dhe do të bëhen sfidë për zhvillimin e qëndrueshëm të vendit. Sipas të dhënave të INSTAT, numri i nxënëseve në […]

50 mijë persona mbetën të papunë si pasojë e krizës që shkaktoi pandemia e COVID-19

50 mijë persona rezultojnë të kenë humbur vendin e punës, gjatë 6 mujorit të parë të këtij viti, nën efektin kryesisht të pandemisë së COVID 19-ës. Sipas të dhënave të Anketës së forcave të Punës, të publikuara nga Instituti shqiptar i Statistikave, INSTAT, në fund të tremujorit të dytë përllogariteshin 1.224.823 të punësuar, ndërkohë […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara