e diel 24 tetor 2021
e diel 24 tetor 2021

 

Nën moton “Koha për të vepruar: për një rimëkëmbje të drejtë, të gjelbër dhe dixhitale”, Portugalia merr këtë Presidencë me tre përparësi kryesore për Bashkimin Evropian:

 

 

 

  • Promovoni një rikuperim të shfrytëzuar nga klima dhe tranzicioni dixhital;

 

  • Realizoni Shtyllën Evropiane të të Drejtave Sociale të Bashkimit Evropian si një element diferencues dhe thelbësor për të siguruar një klimë të drejtë dhe gjithëpërfshirëse dhe tranzicion dixhital;

 

  • Përforconi autonominë e një Europe që duhet të mbetet e hapur për botën, të marrë drejtimin në veprimet klimatike dhe të promovojë një transformim dixhital në shërbim të njerëzve.

 

Në një kohë kur pandemia COVID-19 paraqet sfida të vështira dhe të rëndësishme socio-ekonomike për BE, Presidenca Portugeze do të bëjë gjithçka për ta bërë semestrin e saj fillimin e një cikli të ri në Evropë.

 

Zbatimi i Kuadrit Financiar Shumëvjeçar (MFF) 2021-2027 dhe Instrumenti i Brezit të ardhshëm i BE-së, i cili integron një sërë instrumentesh financiarë novatorë që do të mbështesin rimëkëmbjen e Evropës, përkatësisht përmes Mekanizmit të Rimëkëmbjes dhe Resiliencës, është një nga përparësitë kryesore. Miratimi dhe ekzekutimi i Planeve Kombëtare të Riparimit dhe Rezistencës do të jetë gjithashtu një përparësi.

 

Qëndrueshmëria e BE-së bazohet gjithashtu në mbrojtjen e vlerave të saj themelore. Në këtë kuptim, ne do të promovojmë mbrojtjen dhe konsolidimin e shtetit të së drejtës, luftën kundër të gjitha formave të diskriminimit, pluralizmin e mediave dhe luftën kundër dezinformimit.

 

Forcimi i modelit social evropian për të transmetuar besimin te qytetarët do të jetë tema kryesore e Presidencës Portugeze. Objektivi do të jetë të sigurojmë që tranzicioni i dyfishtë, klima dhe dixhitalja, të ndodhë në një mënyrë gjithëpërfshirëse dhe pa lënë askënd pas, duke mbrojtur dimensionin shoqëror të pandemisë.

 

Në maj, Porto do të presë Samitin Social, i cili do të ndahet në dy momente kryesore: një Konferencë të Nivelit të Lartë në 7 maj, me pjesëmarrjen e gjerë të institucioneve evropiane, vendeve anëtare, partnerëve socialë dhe shoqërisë civile ; një Takim Informal i Liderëve Evropianë më 8 maj. Qëllimi është të japim një shtysë politike për zbatimin e Shtyllës Evropiane të të Drejtave Sociale në jetën e qytetarëve evropianë, ku temat kryesore do të jenë punësimi, aftësitë dhe mbrojtja sociale.

 

Presidenca Portugeze do të mbështesë krijimin e një Bashkimi Evropian për Shëndetin, i cili forcon aftësinë për t’iu përgjigjur krizave të shëndetit publik dhe prodhimin dhe shpërndarjen e vaksinave të sigurta, brenda dhe jashtë Evropës. Ne do të ndihmojmë për të siguruar që procesi i vaksinimit kundër COVID-19 të zhvillohet paralelisht në të gjitha Shtetet Anëtare dhe që vaksina të jetë një pasuri universale, publike dhe falas.

 

Brenda fushës së veprimit të jashtëm, Presidenca Portugeze do të investojë në forcimin e multilateralizmit dhe në afirmimin e Bashkimit Evropian si një aktor global, protagonizmi i të cilit është i nevojshëm në të gjitha fushat dhe temat e agjendës ndërkombëtare. Një nga pikat kryesore në këtë fushë do të jetë Takimi Informal i Liderëve Evropianë me Kryeministrin e Indisë, me synimin për t’i dhënë shtysë një dialogu të zgjeruar politik dhe ekonomik.

 

Presidenca Portugeze gjithashtu do t’i kushtojë vëmendje të veçantë vendeve fqinje, marrëdhënieve të Bashkimit Evropian me Afrikën dhe gjithashtu me Amerikën Latine. Marrëdhëniet transatlantike dhe një axhendë e rinovuar me administratën e re amerikane do të jenë gjithashtu një përparësi.

 

Më në fund, Portugalia do të jetë presidenca e parë e rradhës që merret me tërheqjen përfundimtare të MB nga Bashkimi i Tregut dhe Doganave të BE. Sapo të arrihet një marrëveshje e përkohshme mbi marrëdhëniet e ardhshme midis dy palëve, Presidenca Portugeze do të përpiqet ta miratojë atë përfundimisht dhe më pas ta zbatojë atë, në mënyrë që Mbretëria e Bashkuar dhe Bashkimi Evropian të konsolidojnë një partneritet të fortë në fusha ekonomike, gjeopolitike dhe të sigurisë.

 

Më shumë

Pak gatishmëri në BE për pranimin e refugjatëve nga Afganistani

Ministrat e Brendshëm të BE kërkojnë samit të jashtëzakonshëm lidhur me qëndrimin ndaj refugjatëve nga Afganistani. Fillimisht do të pranohen afganët, që kanë qenë bashkëpunëtorë të Perëndimit dhe hasin në rrezik akut.   Ministri i Brendshëm me periudhën më të gjatë në detyrë në BE u apeloi në ndërgjegje homologëve të tij. „Ne duhet […]

Cila do të jetë politika e jashtme gjermane nën një kancelar Armin Laschet?

Konservatori Laschet dëshiron ta zhvillojë Evropën me një bërthamë shtetesh vullnetare, të orientuara te Gjermania dhe Franca. Ai ka për ushtrinë, Kinën e Rusinë pikëpamje të ndryshme nga Të Gjelbrit, shkruan Auron Dodi. Fjalimi programatik i Armin Lashetit, kryetarit të partisë së kancelares Merkel, CDU dhe kandidatit për kancelar të CDU/CSU-së i drejtohej si […]

Konferenca e së ardhmes: Bashkimi Europian pyet qytetarët

Për një vit qytetarët e Bashkimit Europian do shprehin mendimin e tyre, kurse politikanët premtojnë t’i dëgjojnë. Por çfarë do të bëhet realitet nga këto ide? Eksperimenti me “konferencën e së ardhmes” në BE ka filluar.   Presidenti francez, Emmanuel Macron e sheh veten si babain e “konferencës për të ardhmen e Europës”. Këtë […]

Ushtarët paralajmërojnë për “luftë civile” në Francë

Një revistë e krahut të djathtë në Francë tha se mbi 100,000 njerëz kanë nënshkruar një letër të hapur të një grupi ushtarësh në shërbim, që paralajmërojnë për kërcënimin e luftës civile në Francë.   Letra, e publikuar të dielën vonë në “Valeurs Actuelles”, e akuzon Qeverinë për “koncesione” ndaj islamizmit dhe thotë se […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara