e enjte 9 dhjetor 2021
e enjte 9 dhjetor 2021

 

Autoritetet serbe kanë “një rekord shumë të dobët në përpunimin e rasteve të krimeve të luftës” dhe vazhdojnë të “ofrojnë mbështetje dhe hapësirë publike për kriminelët e luftës të dënuar”, sipas raportit të fundit të Komisionit Evropian mbi progresin e Serbisë drejt anëtarësimit, i cili u botua të martën.

Raporti vëren se Serbia nuk ka bashkëpunuar me Mekanizmin Ndërkombëtar për Gjykatat Penale në Hagë për të arrestuar dy politikanë nacionalistë të Partisë Radikale Serbe, të cilët kërkohen për gjykim pasi u akuzuan për shpërfillje të gjykatës së krimeve të luftës në Hagë, duke ushtruar presion mbi dëshmitarët gjatë gjykimit të udhëheqësi i tyre, Vojisllav Sheshel.

Në çështjen e bashkëpunimit me shtetet e tjera ish-jugosllave për ndjekjet penale të krimeve të luftës, Komisioni Evropian vuri në dukje se “Serbia ende nuk ka për të zbatuar gjykimin përfundimtar të Bosnjës dhe Hercegovinës në rastin e gjeneralit serb të Bosnjës Novak Djukiç”, i cili u arratis në Serbi pas dënimit të tij për urdhërimin e granatimit të qytetit të Tuzlës në 1995, kur u vranë 71 persona.

Komisioni gjithashtu vuri në dukje se qeveria serbe sapo ka miratuar një strategji të re kombëtare për hetimin dhe ndjekjen penale të krimeve të luftës, duke thënë se kjo është “një mundësi për të realizuar angazhimet në luftën kundër mosndëshkimit dhe pajtimit, veçanërisht për të rritur hetimet dhe paditë në nivele të larta dhe për të forcuar bashkëpunimin rajonal”.

Raporti gjithashtu i bëri thirrje Serbisë që “të tregojë një angazhim të mirëfilltë për hetimin dhe gjykimin e rasteve të krimeve të luftës” dhe “t’i japë përparësi rasteve komplekse dhe atyre që përfshijnë zyrtarë të rangut të lartë”. Serbia, deri më tani, i është shmangur ndjekjes penale të figurave të nivelit të lartë për krime lufte.

Mali i Zi dhe Kosova: pak raste të reja

Progres raporti i Komisionit Evropian i kërkon Malit të Zi të rrisë përpjekjet e tij për të luftuar mosndëshkimin dhe të demonstrojë një qasje më proaktive në mënyrë që të hetojë, ndjekë penalisht, gjykojë dhe dënojë në mënyrë efektive krimet e luftës.

Shumë pak raste krimesh lufte po ndiqen penalisht në vend, paralajmëron Komisioni Evropian.

“Aktualisht janë pesë raste në fazën paraprake të hetimit në Malin e Zi në lidhje me krimet e luftës të kryera në territoret e Bosnjës dhe Hercegovinës dhe të Kroacisë. Një hetim i ri u hap në vitin 2021, ndërsa një u mbyll për mungesë arsyesh për ndjekje penal”, thuhet në raport.

Komisioni Evropian ndërkohë i kërkon Kosovës që të zhvillojë një strategji të gjerë për drejtësinë tranzicionale duke përfshirë “një qasje gjithëpërfshirëse për adresimin e së kaluarës së saj”.

Aty thuhet se e ardhmja e Komisionit për të Vërtetën dhe Pajtimin i inciuar disa vite më parë nga ish-presidenti Hashim Thaçi, i cili tani po përballet me akuza për krime lufte në Hagë, mbetet e paqartë.

Raporti vëren se qeveria e udhëhequr nga Vetëvendosje, e cila erdhi në pushtet në mars të këtij viti, ka paraqitur masa për të forcuar mekanizmat institucional vendas që merren me krimet e luftës duke ndryshuar Kodin e Procedurës Penale për të lejuar gjykimet në mungesë për krimet e luftës.

Megjithatë, Komisioni thotë se zbatimi i strategjisë kombëtare për krimet e luftës vazhdon të pengohet nga konteksti politik, mungesa e burimeve dhe mungesa e bashkëpunimit ndërkombëtar dhe rajonal.

Disa raste të reja janë nisur, raporti vëren: “Në periudhën raportuese, Policia e Kosovës arrestoi dy persona të dyshuar për krime lufte dhe u hapën tre hetime të reja”, thotë ai.

Në Bosnjë dhe Hercegovinë, raporti thotë se për të përmbushur objektivin kryesor të strategjisë kombëtare të krimeve të luftës për të përfunduar të gjitha rastet e krimeve të luftës deri në vitin 2023, Këshilli i Ministrave duhet të krijojë një organ mbikëqyrës dhe të sigurojë fonde të mjaftueshme pa vonesa të mëtejshme.

Raporti thotë gjithashtu se bashkëpunimi gjyqësor i Bosnjës dhe Hercegovinës me vendet e tjera në rajonin ish-jugosllav për ndjekjet penale të krimeve të luftës mbetet jo efikas.

Më shumë

Gjykata greke dënon me kusht 12 zyrtarë të burgut, për vdekjen e shqiptarit në qeli

Gjykata e Apelit e Selanikut dënoi të martën me kusht 12 zyrtarë të burgut të Nigritës, të gjetur fajtorë për shkaktim të torturës me lëndime trupore, ndaj ish të burgosurit shqiptar Kudret Kume, që në Greqi e kishte konvertuar emrin në Ilia Kareli.   42-vjeçari nga Shqipëria vdiq në burgun e Nigritës në […]

Prokuroria bullgare: Zjarri u shkaktua nga goditja e autobusit me gardhin metalik të autostradës

Prokuroria bullgare, e cila po e heton rastin e aksidentit të autobusit në të cilin e humbën jetën të paktën 44 vetë nga Maqedonia e Veriut të martën, tha të enjten se sipas gjetjeve të para, zjarri është shkaktuar nga goditja e fuqishme e autobusit në gardhin metalik të autostradës.   Kryeprokurori bullgar, […]

Kosovë-Serbi: Mospajtimi për asosacionin e komunave me shumicë serbe dhe ngecja e dialogut

Pala serbe thotë se Prishtina duhet të themelojë asociacionin e komunave serbe, para se të flasë për marrëveshje finale.   Prishtina thotë, se në dialogun Kosovë Serbi tashmë janë paraqitur edhe afatet kohore kur mund të ketë një marrëveshje finale gjithpërfshirëse, por kjo është kundërshtuar nga pala serbe, e cila thotë se nga Prishtina zyrtare […]

Bullgaria i mbetet bllokimit për Maqedoninë e Veriut, këshillon ndarjen e Shqipërisë

Bullgaria ka marrë vendim se nuk do ta heqë veton për anëtarësimin e Republikës së Maqedonisë së Veriut në Bashkimin Europian. Sipas mediave bullgare, të cilat kanë cituar si burim “Sloboden Pechat”, ambasadori i Bullgarisë në BE, Rumen Alexandrov ka bërë me dije se Maqedonia e Veriut ende nuk i ka përmbushur kriteret […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara