e shtunë 16 janar 2021
e shtunë 16 janar 2021

 

Komisioneri Shtetëror i Zgjedhjeve, Ilirjan Celibashi ka ngritur grupin e punës lidhur me mundësinë e votimit të shqiptarëve që jetojnë jashtë vendit, për zgjedhjet e 25 prillit.

 

Detyra e grupit të punës të ngritur me këtë rast është të shqyrtojë mundësinë e votimit në zgjedhjet e 25 prillit të shtetasve shqiptarë me të drejtë vote, që janë rezidentë në një shtet tjetër.

 

Grupi i punës që përbëhet nga 6 anëtarë do të përgatisin një material për mundësinë e votimit në emigrantëve në zgjedhjet e 25 prillit. Afati i dorëzimit të këtij raporti është deri më 15 nëntor 2020.

 

1.Të vlerësojë mundësinë e votimit nga jashtë vendit në zgjedhjet për Kuvendin të datës 25 prill 2021 të shtetasve shqiptar me të drejtë vote, të cilët e kanë rezidencën jashtë territorit të Republikës së Shqipërisë.

2.Të përgatisë një vlerësim mbi llojin, procedurën e votimit, manuale ose elektronike duke marrë në konsideratë kushtet e vendit tonë.

3.Të përgatisë një vlerësim mbi procesin e votimit dhe administrimin e votave dhe përfshirjen e tyre në rezultatin e zgjedhjeve.

4.Të bëjë një vlerësim të përgjithshëm mbi kostot financiare

5.Të përgatisë një listë me akte juridike dhe protokolle teknike që do të bëjnë të mundur votim nga jashtë vendit

6.Të prezantojë modele të këtij lloji votimi në vendet e ndryshme.

 

 

Vota e emigrantëve është një çështje e bartur nga çdo palë zgjedhje të zhvilluara që nga futja e pluralizmit në vendin tonë, por që nuk ka mundur të bëhet realitet në asnjë prej proceseve zgjedhore.

 

Subjektet politike e kanë përdorur në çdo fushatë si premtim elektoral për zgjedhjet e ardhshme, por askush nuk ka mundur ta finalizojë.

 

Shumë shpesh shtetasit shqiptarë që jetojnë jashtë janë shprehur se ndihen të mënjanuar nga vendi i tyre në momentin që nuk u jepet e drejta të zgjedhin përmes votës.

 

Më shumë

Pandemia pengoi trajtimin e pacientëve kronikë

Në Tiranë, një studim i shoqatës “Së Bashku për Jetën” zbuloi një seri vështirësish që pandemia solli për trajtimin e afro 400 mijë të sëmurëve kronikë, që ka Shqipëria.   Shumë prej tyre duhet të vinë rregullisht në Qendrën Spitalore Universitare “Nënë Tereza”, kur brenda saj janë dy spitale Covid.   Shoqata “Së […]

Politika i përcjell mesazhe mirënjoje kongresmenit Eliot Engel

Kongresmeni Eliot Engel, i cili pas 32 vitesh do të lërë Kongresin Amerikan, ka marrë mesazhe mirënjohjeje për mbështetjen gjatë 3 dekadave të Shqipërisë dhe pavarësinë e Kosovës nga kreu i shtetit Ilir Meta, kryetari i Partisë Demokratike Luzim Basha.   Mesazhi i Presidentit Meta   Përherë mirënjohës mikut të sprovuar të kombit shqiptar, […]

KADARE “Oficer i Madh i Legjionit të Nderit”

2021 ka nisur mbarë për shkrimtarin Ismail Kadare, i cili është nderuar nga presidenti francez Emmanuel Macron me titullin e lartë shtetëror “Oficer i Madh i Legjionit të Nderit”. Përmes një dekreti të posaçëm që mban datën 31 dhjetor, Kadare e ka marrë këtë titull që e gëzojnë 250 personalitete në Francë. Krahas Kadaresë, […]

Suedia merr kryesinë e OSBE-së

Kryetarja e Përgjithshme e OSBE-së, Ministrja e Punëve të Jashtme të Suedisë, Ann Linde. (MPJ Suedi / Kristian Pohl)     Suedia mori kryesimin e OSBE-së, dhe vitin e ardhshëm do të përqendrohet në mbrojtjen e rendit evropian të sigurisë, adresimin e konflikteve të zgjatura dhe rritjen e demokracisë dhe barazisë gjinore.   “Suedia është […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara