e hënë 2 gusht 2021
e hënë 2 gusht 2021

 

Kredia për individët ka njohur rritjen më të lartë të një viti në fund të muajit tetor.  Pas një stepje të bankave për shkak të karantinës për të financuar blerjet e shtëpive, huaja për këtë kategori ka njohur një rritje të shpejtë.

 

Sipas të dhënave të Bankës së Shqipërisë, që nga muaji prill, kredia për individët u rrit me 100 milionë Dollarë, shumica e të cilës shkoi për mbështetjen e blerjes së shtëpive. Në total kredia e dhënë për financimin e banesave që pas rihapjes së ekonomisë arrin në 65 milion dollarë.

 

Vetëm gjatë tetorit huaja për pasuritë e patundshme u rrit me 13 milion Dollarë. Normat mesatare të interesit për financimin e shtëpive kanë arritur në nivelet më të ulëta të këtij viti, në 3.41%, nga 4.2% që ishin në prill dhe 3.78% në fund të shtatorit.

 

Në gjysmën e parë të vitit për shkak të masave të marra ndaj pandemisë së COVID, numri i banesave të shitura për agjentët imobiliarë ra nga 7 shtëpi të shitura për agjenci në 5, por pavarësisht kësaj çmimi i pasurive të patundshme pësoi një rritje në nivelin 6.5% për kryeqytetin. Sipas të dhënave të tërthorta nga vrojtimi i aktivitetit kreditues të bankës qendrore, kërkesat për blerjen e shtëpive dhe rritjen e kreditimit për këtë qëllim rezultojnë në rritje pas muajit qershor.

 

Më shumë

Inflacioni në qershor 1.6%, nga rritja e çmimeve të karburanteve dhe ushqimeve

Rritja e çmimeve të karburanteve dhe ushqimeve ishin përbërësit kryesor të inflacionit në muajin qershor, raportoi sot INSTAT.   Ndryshimi vjetor i indeksit të çmimeve të konsumit në muajin Qershor 2021 është 1,6%, një vit më parë ky ndryshim ishte 1,8%.   Krahasuar me muajin qershor 2020, rritja më e madhe e çmimeve […]

Krerët e Doganave të Ballkanit mblidhen në Tiranë: Bashkëpunimi lehtësi për tregtinë dhe integrimin evropian

Drejtorët e Doganave të Ballkanit Perëndimor po zhvillojnë në Tiranë  takimin e  6-të rajonal joformal të  nivelit të lartë, ku pjesëmarrës janë dhe përfaqësues të  Ambasadës së Britanisë së Madhe, CEFTA dhe RCC. Sipas njoftimit në këtë takim mori pjesë edhe Ministrja e Financave dhe Ekonomisë Anila Denaj, e cila në fjalën e saj, […]

“Të luftohet korrupsioni”: Dhoma Amerikane, raport me 40 rekomandime për klimën e biznesit

Dhoma Amerikane e Tregtisë publikoi sot Raportin mbi Agjendën e Investimeve dhe 40 Rekomandime mbi Përmirësimin e Klimës së Biznesit në Shqipëri.   Krahas një strategjie për thithjen e investimeve të huaja, Dhoma Amerikane shtimin e masave kundër korrupsionit.   Raporti u përgatit pas intervistimit të 220 bizneseve shqiptare dhe ndërkombëtare mbi punën dhe […]

Shqipëria, më pak blegtori – Gjatë 2020 më pak lopë, dele, dhi dhe qumësht

Numri i gjedhëve në vitin 2020 është 362.583, duke shënuar rënie me 12,76 %, në krahasim me vitin 2019, rënia është e vazhdueshme prej vitit 2016.   Përqendrimi më i madh i numrit të krerëve është në qarkun e Fierit me 16,15 % dhe në qarkun e Korçës me 10,87 % të totalit. […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara