e martë 17 maj 2022
e martë 17 maj 2022

 

Drejtorët e Doganave të Ballkanit Perëndimor po zhvillojnë në Tiranë  takimin e  6-të rajonal joformal të  nivelit të lartë, ku pjesëmarrës janë dhe përfaqësues të  Ambasadës së Britanisë së Madhe, CEFTA dhe RCC.

Sipas njoftimit në këtë takim mori pjesë edhe Ministrja e Financave dhe Ekonomisë Anila Denaj, e cila në fjalën e saj, theksoi rolin e administratave doganore për të konkretizuar projektet e përbashkëta të nxitjes dhe lehtësimit të tregtisë mes këtyre vendeve.

Ministrja u shpreh, se Qeverisja e kryeministrit Rama dhe në mandatin e tretë do të ketë në fokus eliminimin e barrierave burokratike dhe mbi të gjitha përshtatjen e gjithë sistemeve dhe në nivelin e brendshëm për të mundësuar sa më pak kontakte të punonjësve të administratës  doganore me bizneset.

Duke vlerësuar se 92 % e shërbimeve doganore  kryhen online, Ministrja Denaj, tha se tashmë është një realitet reduktimi i kohës së procesimit në dogana, ku  nga 108,3 minuta në vitin 2019, kemi arritur në 98,5 minuta në vitin 2020 për importet, ndërsa  në raport me eksportet, nga 126 minuta në vitin 2019 në 106 minuta në vitin 2020.

Si mjaft të rëndësishëm Denaj theksoi dhe faktin që tashmë nga Administrata Doganore janë dhënë 5 statuse Operator Ekonomik i Autorizuar.

Drejtori i Përgjithshëm i Doganave Shqiptare, Genti Gazheli, theksoi bashkëpunimin🤝 në fushën e zbatimit të ligjit nëpërmjet shkëmbimit të informacionit në kohë reale ndërmjet strukturave ligjzbatuese në  mbrojtje të shoqërisë dhe interesave financiare të vendit.

Pavarësisht pandemisë, agjencitë ligjzbatuese në kufi kanë shtuar kontrollet në dalje dhe në hyrje, për kamionët e transportit të mallrave, por edhe për automjetet me të cilat udhëtojnë qytetarët, me qëllim parandalimin, evidentimin dhe goditjen e trafikimit të lëndëve narkotike dhe vetëm javët e fundit kemi dy raste të evidentimit dhe bllokimit të trafikut të narkotikëve”, tha kreu i Doganave Shqiptare.

Sipas axhendës gjatë dy ditëve të këtij takimi, mundësuar me asistencën e HMRC (Her Majesty Revenue and Customs), do të diskutohen  gjerësisht mbi:

  • Progresin në fushën e licensimit të Operatorëve Ekonomikë të Autorizuar dhe njohjen reciproke në kuadër të CEFTA,
  • Linjat jeshile të lëvizjes ndërmjet doganave tona,
  • Projektit “Single Window””
  • Bashkëpunimin për krijimin e Tregut të Përbashkët Rajonal në kuadër të RCC
  • Asistencën e Mbretërisë së Bashkuar në sigurimin e kufijve
  • Digjitalizimin e shërbimeve doganore dhe e-commerce si e ardhmja e shërbimeve tona
  • Operacionin Lynx mundësuar nga Organizata Botërore e Doganave.

Takimi i 6-të joformal i Drejtorëve të Doganave,  që po zhvillohet në Tiranë,  më 29-30 qershor, vjen pas takimit të 5-të të mbajtur në Ohër.

Më shumë

Politikat e copëtuara për bujqësinë

Shqipëria është vendi më bujqësor në Europë, me këtë sektor jetik që sjell gati 19% të Prodhimit të Brendshëm Bruto (PBB). Pavarësisht rënies së fortë në krahasim me fillimin e viteve ’90, kjo peshë është shumë më e lartë se mesatarja e Bashkimit Europian (2%) dhe gati dy herë më e lartë se […]

Shqiptarët shpenzuan 13.6 milionë euro në 9 muaj për të siguruar pronat, si ndahet tregu mes kompanive

Për nëntë muajt e parë të këtij viti, shqiptarët shpenzuan rreth 1.67 miliardë lekë ose rreth 13.6 milionë euro për sigurimin e pronave.   Të dhënat nga Autoriteti i Mbikëqyrjes Financiare (AMF) tregojnë se primet e shkruara bruto nga sigurimet e pronës u rritën me 31% krahasuar me të njëjtën periudhë të një […]

Drafti: Rritet kufiri i pagës së pataksueshme në 40 mijë lekë, përgjysmohet nga 30-50 mijë lekë, pragu për shtresën e mesme bëhet 200 mijë lekë

Nga korriku i vitit 2022 pritet që të ndryshojë sërish tatimi mbi pagat, duke rritur si dyshemenë për kufirin e pataksueshëm të pagës minimale në 40 mijë lekë (nga 30 mijë lekë që është sot), po ashtu dhe kufirin mbi të cilin pagat taksohen me normën maksimale prej 23%, në 200 mijë lekë, nga […]

Çmimet e naftës shtrenjtohen për herë të gjashtë në pak muaj, arrijnë 184 lekë, afër rekordit historik

Çmimet e karburanteve kanë shënuar një tjetër rritje ditët e fundit, për herë të gjashtë radhazi në vetëm pak muaj.   Në pikat e tregtimit të“Kastrati”, më i madhi në vend për shumicën dhe pakicën, nafta tregtohet me 184 lekë, ose 8 lekë më shumë se më parë. Benzina është shtrenjtuar në 186 lekë, […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara