e enjte 9 dhjetor 2021
e enjte 9 dhjetor 2021

 

 

Ylli Hoxha ka luftuar gjatë për të qenë pranë me vajzën e vetme, sot 10 vjeç. Pas divorcit, ish-bashkëshortja u largua nga shtëpia e përbashkët në Fushë-Krujë pa lënë gjurmë dhe duke marrë vajzën me vete.

 

“Kisha dy vite pa parë vajzën, nuk e dija ku jetonte”, thotë Ylli.

 

Ai kërkoi ndihmë nga shteti në Krujë dhe Fushë-Krujë. Por pa rezultat. Vetëm pas ndërhyrjes së Përmbarimit të Tiranës, vajza u gjet dhe nëna u bind që të lejonte takimet me babanë.

 

Por Ylli Hoxha nuk është prindi i vetëm që lufton për fëmijën pas divorcit. Janë mbi 2200 të tillë. Shumicën e rasteve megjithatë, viktimat janë nënat.

 

“Në një rast në Vlorë është marrë masa e arrestit me burg për gjyshen dhe të atit të fëmijës, të cilët e  morën fëmijën dhe jo vetëm nuk ja jepnin të ëmës, por humbën çdo gjurmë në qytetin e Vlorës dhe vajtën e strehuan në Berat”, thotë Piro Lutaj, drejtor i Përmbarimit.

 

Lutaj tregon se ka raste kur fëmijët janë dërguar dhe jashtë Shqipërisë, konkretisht një rast në Elbasan dhe një në Mat.

 

1 në 4 rastet për kujdestarinë e fëmijëve në Përmbarim kalojnë në konflikte fizike, duke detyruar dhe ndërhyrjen e policisë.

 

Për rastet ku prindërit nuk e zgjidhin me konsensus, takimet me fëmijët nën 18 vjeç zhvillohen kryesisht në zyrat e Përmbarimit. Janë 22 të tilla në gjithë Shqipërinë.

 

“Sillen para fëmijëve sikur të jenë dy bisha, edhe në zyrat e Përmbarimit”, thotë Piro Lutaj.

 

Sipas ligjit, Përmbarimi shtetëror është i vetmi që mund të ndjekë çështjet e takimit me fëmijët apo dhe pensionet ushqimore pas divorcit. Ato zënë 1/5 e 52 mijë rasteve që ky institucion trajton. Prindi që nuk ka kujdestarinë, duhet të paguajë pension ushqimor për fëmijën deri në moshën 25 vjeç.

 

“Unë e kam 5000 lekë të reja në muaj, por jap aq sa kam mundësi”, tregon Ylli Hoxha.

 

Por vështirësi në pagimin e këtij detyrimi shfaqin dhe prindërit e pasur.

 

“Pala që duhet të paguajë detyrimin heq të gjitha llogaritë e veta, edhe rrogën nuk e kalon në emër të vet”, thotë kreu i Përmbarimit.

 

Janë vetëm 78 përmbarues që i ndjekin këto çështje në të gjithë Shqipërinë. Për t’iu përshtatur nevojave të kohës dhe konkurrencës së privatit, ligji për përmbarimin shtetëror pritet të ndryshohet së shpejti , për herë të parë që nga viti 2001.

 

Më shumë

Jakup Ferri – Heroi i çështjes kombëtare

Ishte viti 1832 kur u lind në Plavë Jakup Ferri. Në rininë e tij mori pjesë aktive në kryengritjet e viteve ’40-’50 kundër pushtuesve osmanë dhe reformave centralizuese të Portës së lartë. Në vitet 1874-1876 Jakup Ferri ishte një nga drejtuesit kryesorë që kundërshtoi inkursionet aneksioniste të Malit të Zi, kështu ai u bë […]

Pse flamuri ynë e ka shqiponjën me dy krena?

Flamuri ynë kombëtar me shenjën e tij dalluese shqiponjën dy krenare ka një histori të lashtë dhe të lavdishme. Si shenjë ushtarake, shqiponja me një kokë njihet në vende të ndryshme qysh nga koha antike, midis tyre dhe në Perandorinë Romake. Në Perandorinë Bizantine, si shenjë e perandorëve, shqiponja u përdor në trajtën […]

Festime në Vlorë për 109-vjetorin e shpalljes së Pavarësisë

Flamuri Kombëtar i Shqipërisë u ngrit sot në Vlorë në 109- vjetorin e shpalljes së Pavarësisë. Qindra banorë të Vlorës dhe të ardhur nga hapësirat shqiptare dolën tek Monumenti i Pavarësisë në Sheshin e Flamurit, që sot ishte i rrethuar nga punimet ndërtimore. Krerët e lartë të shtetit shqiptar; Presidenti, Kryeministri, Kryetarja e Parlamentit […]

109 Vjet Shtet Shqiptar

“Në Vlonë, më 15/28 të vjeshtës së tretë 1328/1912. Pas fjalëvet që tha Z. Kryetari Ismail Kemal Beu, me të cilat tregoi rrezikun e math në të cilin ndodhet sot Shqipëria, të gjithë delegatët me një za venduan që Shqipëria me sot të bahet në vehte, e lirë e e mosvarme.” Gëzuar Pavarësinë! Në […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara