e premte 22 tetor 2021
e premte 22 tetor 2021

 

 

Maqedonia e Veriut po bëhet gati për zgjedhjet lokale të 17 tetorit. Për herë të parë, gara mes partive, do të ketë edhe certifikimin nga pajisjet e identifikimit elektronik të votuesve.

 

Por ky aparat ka edhe mekanizma të tjera për ta kontrolluar votuesin. Nëse nuk arrin që të evidentohet me shenjat e gishtërinjve ka edhe mënyrë për ta kontrolluar me numrin e tij personal apo me vendosjen e dokumentit personal të identifikimit.

 

Kryetari i Komisionit shtetëror të zgjedhjeve, Aleksandër Dashtevski i cili është i propozuar nga opozita maqedonase, beson se pajisja për identifikimin elektronik të qytetarëve do të mundësojë zgjedhje më të drejta dhe demokratike dhe do të pengojë votimin familjar apo mënyrat e tjera të mashtrimit gjatë votimit.

 

“Sigurisht se pa e provuar në zbatim nuk mund ta dimë sepse po e përdorim për herë të parë këtë teknike mirëpo besoj se do të shkojë mirë. Pajisjet do të jenë offline, dhe do të jenë të kyçura në prizë, por nëse ndalet rryma aparatet kanë bateri që punojnë deri në 12 orë”, shprehet Dashtevski.

 

Maqedonia e Veriut ka blerë nga një kompani gjermane 4 mijë pajisje për leximin e gishtërinjve. Prej tyre vetëm 3480 do të shfrytëzohen në po kaq vendvotime, ndërsa të tjerat do jenë zëvendësuese në rast të prishjes së ndonjë prej aparaturave.

 

Më shumë

20-vjetori i Marrëveshjes së Ohrit

Nënshkrimi i Marrëveshjes së Ohrit u bë i mundur pas luftës së armatosur të vitit 2001. Marrëveshja u realizua me ndihmën e bashkësisë ndërkombëtare.   Qeveria e Maqedonisë së Veriut në bashkëpunim me programin për ndërtimin e paqes dhe të drejtat e njeriut në Universitetin Columbia organizoi panelin ndërkombëtar “Përtej Ohrit”.   Në panelin ndërkombëtar […]

Debatet rreth censusit në Maqedoninë e Veriut

Procesi i regjistrimit të popullsisë që po mbahet për diasporën e Maqedonisë së Veriut ka mobilizuar edhe faktorët politikë me thirrjet për t’u regjistruar, ndërsa opozita maqedonase po bën thirrje për shtyrjen e procesit për shkak të pandemisë së koronavirusit. Deri më tani janë regjistruar mbi 150 mijë qytetarë me origjinë nga Maqedonia e […]

1 vjetori i anëtarësimit të Maqedonisë së Veriut në NATO

Maqedonia e Veriut po shënon 1 vjetorin e anëtarësimit në NATO. Me këtë rast, në një ceremoni që u mbajt në një kazermë të Shkupit, tre aeroplanë ushtarakë të Aleancës fluturuan mbi kryeqytetin e vendit, ndërsa pjesëtarë të ushtrisë së Maqedonisë së Veriut shfaqën pjesë të stërvitjeve para krerëve të institucioneve më të larta […]

RMV, deri sot janë regjistruar rreth 150.000 persona nga diaspora

Deri në orën 8 të këtij mëngjesi, përmes ueb-aplikacionit për vetë-regjistrim janë evidentuar 148.719 persona të regjistruar nga diaspora, informoi Enti Shtetëror i Statistikave. Si edhe deri më tani, shumica e emigrantëve të regjistruar nga vendi janë nga Zvicra, Gjermania dhe Italia, ndërsa numri i personave të regjistruar është shumë më i ulët […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara