e diel 18 prill 2021
e diel 18 prill 2021

 

Këshilli i Përgjithshëm (i përkohshëm) Nacionalçlirimtar i drejtoi udhëheqjes së organizatës së Ballit Kombëtar kërkesën për mbajtjen e një takimi të përbashkët për të shqyrtuar marrëdhëniet ndërmjet tyre si dhe për të përcaktuar qëndrimin që duhet të mbanin në situatën që kalonte vendi. Propozimi i mësipërm u pranua nga drejtuesit e Ballit Kombëtar. Takimi ndërmjet dy palëve nisi më 26 korrik në fshatin Tapizë dhe më pas bisedimet vijuan në Mukje në datat 2dhe 3 gusht 1943.

 

Fronti Nacionalçlirimtar përfaqësohej nga Ymer Dishnica, Abaz Kupi, Myslim Peza dhe Mustafa Gjinishi e të tjerë. Balli Kombëtar përfaqësohej nga kryetari i kësaj organizate Mid’hat Frashëri, Hasan Dosti, Thoma Orollogaj, Ali Këlcyra e të tjerë. Ndërmjet dy palëve pati debate të ashpra për disa çështje.

 

Në fund të takimit të dy palët ranë dakord të angazhoheshin në luftë kundër pushtuesit; forma e regjimit në Shqipëri të përcaktohej pas mbarimit të luftës përmes zgjedhjeve të lira; krijimin e Komitetit të Shpëtimit të Shqipërisë deri sa të formohej qeveria e re shqiptare nga zgjedhjet e lira; luftë për një Shqipëri indipendente dhe etnike mbështetur në parimin e shpallur nga Karta e Atlantikut.

 

Me nismën e Enver Hoxhës, Këshilli i Përgjithshëm Nacionalçlirimtar anulloi marrëveshjen e arritur në Mukje, vendim që u miratua nga Konferenca e Dytë Nacionalçlirimtare e mbajtur në shtator 1943. Shkaku kryesor i prishjes së marrëveshjes ishte vendimi për krijimin e Komitetit të Shpëtimit të Shqipërisë dhe përbërja e këtij organi, i cili eklipsonte rolin dhe rëndësinë e Këshillit të Përgjithshëm Nacionalçlirimtar dhe Shtabit të Përgjithshëm të UNÇSH.

 

Më shumë

24 mars 1911 – Kryengritja e Malësisë së Madhe

Masat e ashpra të forcave osmane kundër popullsisë së pambrojtur dhe kundër çdo shfaqeje të patriotizmit shqiptar e shtuan pakënaqësinë ndaj regjimit xhonturk dhe ngritën më lart ndërgjegjen kombëtare të popullit shqiptar. Gjatë ekspeditës së Shefqet Turgut Pashës në Malësinë e Madhe, malësorët qenë larguar nëpër male ose ishin strehuar në Malin e Zi. […]

30 vite nga rënia e bustit të diktatorit komunist Enver Hoxha

Më 20 shkurt të vitit 1991 dhjetra, mijëra studentë e qytetarë u ngritën për të shembur simbolin e komunizmit, monumentin e diktatorit Enver Hoxha, i cili ishte i vendosur në qendër të Tiranës dhe u përurua periudha e lirisë nga ideologjia e regjimi që e persekutoi, e varfëroi, e vrau popullin dhe shkatërroi […]

112-vjetori i gazetës “Dielli”, e vetmja që nga koha e Rilindjes Kombëtare që botohet edhe sot në SHBA

112 vite nga numri i 1-rë i gazetës “Dielli”, organ i rëndësishëm informimi për shqiptarët, e vetmja gazetë që vjen nga koha e Rilindjes Kombëtare dhe vazhdon të del edhe sot në SHBA. “Dielli” ishte gazeta e shoqatës “Besa-Besë” dhe editori i saj i parë ishte Fan Stilian Noli.   Dielli është cilësuar si […]

Tirana, 101-vjet kryeqytet i Shqipërisë

Organet e larta të shtetit shqiptar, që dolën më 1920 nga Kongresi i Lushnjës (21-31 Janar 1920) u vendosën më 11 Shkurt 1920 në Tiranë, që u caktua përkohësisht kryeqyteti i Shqipërisë, kurse përfundimisht Tirana u shpall kryeqytet me statutin e Republikës Shqiptare në Janar 1925. Pas 1920 filloi popullimi me banorë të […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara