e premte 3 dhjetor 2021
e premte 3 dhjetor 2021

 

Si sot, më 7 nëntor 1944, në Berat u krijua “Circolo Italiano Garibaldi” (Rrethi Italian Garibaldi).

Ky rreth u ndërtua nën frymën e një Instituti që mblidhte pranë tij partizanët italianë dhe jo vetëm (shtetas italian civil) të cilët duheshin organizuar nën një qendër nga ku më pas luftës të organizoheshin per t’u rikthyer sërisht në Itali. Anëtarët e këtij rrethi ishin të pajisur me teserat përkatëse të shtypur pranë tipografisë Gjeka.

Ky rreth krahas evidentimit dhe gjetjes së italianëve në territorin shqiptar, shpesh herë ndërmori edhe organizimin e shfaqeve të ndryshme artistike por edhe krijoi hapësira për akomodimin e italianëve kryesisht pranë familjeve shqiptare.

Statuti i këtij rrethi përbëhej nga 10 kapituj ku në pikën e 5-të shohim se ky rreth i jep një rëndësi të madhe mbajtjes gjallë të kulturës italiane dhe luftimit të tiranisë fashiste.

“Circolo Italiano Garibaldi” është promotori dhe organizatori i riatdhesimit të italianëve sërisht në atdhe edhe pse një pjesë e vogël e specialistëve qëndruan vitet e para të pushtetit komunist për ngritjet e objekteve dhe ndërmarrjeve shtetërore.

Foto 1-2: Tregojnë pjesë nga statuti i këtij rrethi.

Foto 3: Tesera e anëtarësimit të këtij rrethi.

DPA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Më shumë

​Dita kur Britania dhe Shqipëria u pajtuan për incidentin e Korfuzit

Britania dhe Shqipëria më 29 tetor të vitit 1996, bien dakord që Tirana t’i paguajë Londrës 2 milionë dollarë dëmshpërblim për incidentin në Kanalin e Korfuzi, dhe Britania t’i japë Shqipërisë 18 milionë dollarë nga vlera e arit të bllokuar.   Incidenti i kanalit të Korfuzit i referohet tri ngjarjeve të ndryshme që kanë […]

100 vite nga mbledhja e Kuvendit të parë shqiptar

Sot u mbajt mbledhja e parë e Kuvendit të ri të dalë nga zgjedhjet e 25 prillit, por ne kthehemi 100 vite pas dhe kujtojmë çeljen e punimeve të Kuvendit të parë shqiptar.   Procesi i parë zgjedhor në Shqipëri zgjati disa muaj dhe më 21 prill të vitit 1921 u hapën punimet e […]

Kapitullimi i Italisë fashiste – si u hapën dyert e shtëpive shqiptare për të mbrojtur trupat italiane nga nazistët gjermanë

Në foto: Pamje nga filmi “Tomka dhe shokët e tij” ku tregohet se si mbroheshin ushtarët italianë në familjet shqiptare     Më 8 shtator 1943, Italia fashiste shpalli kapitullimin para trupave aleate, edhe pse kushtet e marrëveshjes ishin vendosur që më datë 3 shtator. Kapitullimi ndodhi për të ndaluar veprimet e aleatëve në Itali […]

Si sot, 75 vjet më parë, në Postribë u organizua kryengritja e parë antikomuniste në vend

Zona e Shkodrës kishte filluar organizimin për një rezistencë antikomuniste me shpresën se do të kthehej në një kryengritje të madhe popullore. Në pjesën më veriore të vendit, komunizmi ende nuk kishte lëshuar rrënjë dhe qëndronte dobët. Në Postribë filloi të organizohej një lëvizje e nxitur kryesisht nga kleri me mbështetjen e elementëve nacionalistë. […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara