e hënë 1 mars 2021
e hënë 1 mars 2021

 

 

Në kohën kur e gjithë bota i ka sytë te vaksina anti-covid, Izraeli duket se po ofron medikamentin që jo vetëm parandalon virusin, por edhe shëron të sëmurët në gjendje të rëndë. EXO-CD24 është përbërja inovative që u prezantua dhe testua pak ditë më parë në Izrael.

 

Profesori Nadir Arber dhe Dr. Shiran Shapira nga Spitali Ichilov, në një video-konferencë,e cila në Shqipëri u mundësua nga ambasada e Izraelit, i dhanë përgjigje pyetjeve se si janë shëruar pacientët e infektuar përmes EXO-CD24.

 

“Është një medikament shumë efikas. I lehtë për tu prodhuar dhe pa kosto të lartë. Për sa i përket mjekimit, ai ka dy efekte: i pari ka të bëjë me sinjalizimin e virusit dhe i dyti me ndalimin e përhapjes së tij. Avantazhi më i madh është qasja e lehtë me këtë mjekim, dhe fakti që ai nis një veprim të përqendruar në sistemin tonë imunitar, në momentin e parë të marrjes së tij. Efektet janë të dukshme që në ditët e para ndërsa për pak muaj sistemi ynë imunitar do të jetë në formën e tij më të mirë”, tha ai.

 

Por si depërton deri në mushkri, mjekimi që ka shëruar sipas të dhënave të para 29 nga 30 pacientë të trajtuar.

 

“Mjekimi frenon stuhinë citokine – një reagim vdekjeprurës imunitar si pasojë infektimit me koronavirus, që mendohet se është përgjegjësja për shumicën e vdekjeve që lidhen me sëmundjen. Përdoren ekzosome – qese të vogla bartëse që transferojnë materiale midis qelizave – për të dhënë një proteinë të quajtur CD24 në mushkëri . Kjo proteinë është e vendosur në sipërfaqen e qelizave dhe ka një rol të njohur dhe të rëndësishëm në rregullimin e sistemit imunitar. Proteina ndihmon në qetësimin e sistemit imunitar dhe frenimin e stuhisë”, tha më tej ai.

 

EXO-CD24 është nuk është një pilulë që merret gjatë kohës që je i infektuar me koronavirus.

 

“Një nga përbërësit më të rëndësishëm të këtij mjekimi është ai anti-viral. Mjekimi merret nëpërmjet inhalatorit një herë në ditë për disa minuta, për pesë ditë radhazi. Mjekimi drejtohet drejt në zemër të stuhisë, në mushkëritë – kështu që ndryshe nga formulat e tjera… të cilat në mënyrë selektive frenojnë një citokinë të caktuar, ose veprojnë gjerësisht, por shkaktojnë shumë efekte anësore serioze, EXO-CD24 administrohet në nivel lokal, punon gjerësisht dhe pa efekte anësore”, shpjegon më tej mjeku.

 

Në kohën kur e gjithë bota është në një nevojë urgjente për vaksina, Izraeli ka mundur të vaksinojë mbi 5 milionë banorë, duke u bërë shteti me më shumë vaksinime për numër banorësh. Sot News

 

Më shumë

Pandemia pengoi trajtimin e pacientëve kronikë

Në Tiranë, një studim i shoqatës “Së Bashku për Jetën” zbuloi një seri vështirësish që pandemia solli për trajtimin e afro 400 mijë të sëmurëve kronikë, që ka Shqipëria.   Shumë prej tyre duhet të vinë rregullisht në Qendrën Spitalore Universitare “Nënë Tereza”, kur brenda saj janë dy spitale Covid.   Shoqata “Së […]

Ekipit të OBSH-së i ndalohet hyrja në Kinë

Anëtarëve të një ekipi të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) u është ndaluar hyrja në Kinë. Ekipi duhej të hetonte origjinën e koronavirusit në Vuhan. Pekini kishte rënë dakord për këtë vizitë në dhjetor, pas shumë muajsh negociatash me OBSH-në. Dy zyrtarë ishin nisur në udhëtimin e tyre por, njëri tani është kthyer dhe […]

Fshehje dhe kaos shifrash për testimet e COVID-19 në laboratorët privatë

Në fund të marsit, kur vendi sapo ishte përfshirë nga ethet e pandemisë së COVID-19, reklamat për teste në spitalet private ngritën shqetësime etike dhe ligjore. Ligji shqiptar për “parandalimin e sëmundjeve e epidemike” e ndalon mundësinë e komercializimit për dignostikimin dhe kurimin e sëmundjeve epidemike dhe specifikon se shërbimi duhet të jetë falas. […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara